1. HABERLER

  2. KONYA

  3. 35 Ülkeden Gelen Öğrenciler Bilim Merkezi’nde Buluştu
35 Ülkeden Gelen Öğrenciler Bilim Merkezi’nde Buluştu

35 Ülkeden Gelen Öğrenciler Bilim Merkezi’nde Buluştu

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu kapsamındaki 35 ülkeden öğrenciler Konya Bilim Merkezi ev sahipliğinde bir araya geldi.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu kapsamındaki 35 ülkeden öğrenciler Konya Bilim Merkezi ev sahipliğinde bir araya geldi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, rektörler, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen programda bilimsel gelişmelerin yanında dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesine dikkat çekildi. Başkan Altay, projeye katılan öğrencilerin Türkçe öğreneceğini, bu sayede de dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu sevgi, barış ve hoşgörüyü dünyaya yayma fırsatı bulunduğunu söyledi.

turkobil_b_3.jpg

Yunus Emre Enstitüsü’nün Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde bu yıl 8’incisini gerçekleştirdiği Türkoloji Yaz Okulu Öğrencileri Projesi kapsamında Konya Bilim Merkezi Buluşması, 35 farklı ülkeden 170 öğrencinin katılımı ile yapıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, program öncesi TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve katılımcılarla birlikte Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezindeki Temel Adımlar Sergisi, Vücudumuz ve Biz Sergisi, Dünyamız ve Biz Sergisi, Yeni Ufuklar Sergisi, Uzay ve Gökbilim Sergisi’nde incelemelerde bulundu.

turkobil_b_4.jpg

KONYA TARIMIN, SANAYİNİN VE TURİZMİN ŞEHRİDİR Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya Anadolu’da medeniyetin baş şehirlerinden birisidir. Şu anda da Selçuklu Medeniyetinin başkentinde bulunuyorsunuz. Ama insanlığın Konya’daki tarihi çok daha eski. Bundan 10 bin yıl önce Çatalhöyük’teki UNESCO dünya mirası listesinde yer alan yerleşim yerinin bulunduğu coğrafyada bulunuyorsunuz.

turkobil_b_6.jpg

Burası bir tarım, sanayi ve turizm şehridir. En önemlisi de Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin şehridir. Hz. Mevlana’nın kitaplarını okumayı ihmal etmeyin. Çünkü günümüzün en çok ihtiyacı olan dostluk, kardeşlik ve hoşgörünün başkentinde bulunuyorsunuz” diye konuştu. DÜNYANIN EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞU DOSTLUK KARDEŞLİK VE HOŞGÖRÜYÜ TANITMA FIRSATINIZ OLACAK Başkan Altay, projeye katılan öğrencilerin Türkçe öğreneceğini, bu sayede de dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu sevgi, barış ve hoşgörüyü dünyaya yayma fırsatı bulduğunun altını çizerek, “Siz çok özel insanlarsınız. Çünkü Türkçe öğrenmeye niyet etmişsiniz.

turkobil_b_8.jpg

Sizler Türkçe öğrenerek aslında dünyanın en çok ihtiyacı olan şeyi öğreniyorsunuz. Dostluğu, kardeşliği ve hoşgörüyü tüm dünyaya tanıtma fırsatı olacak. Ben hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Sizleri Konya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnşallah yaşam öykünüzde Konya, sizler için iyi bir hatıra ve tekrar gelmeniz için bir neden olur. Çünkü Konya gerçekten görülmeye ve yaşanmaya değer bir şehir. Bizler de şehrimizi güzelleştirmek için birçok etkinlikler düzenliyoruz” dedi.

turkobil_b_14.jpg

TÜRKİYE’DE BİLİM PANELİ DE DÜZENLENDİ 8. Türkoloji Yaz Okulu Öğrencileri Konya Bilim Merkezi Buluşması kapsamında “Türkiye’de Bilim” konulu bir de panel düzenlendi. İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Baran’ın moderatörlüğündeki panele TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bilge Demirköz ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmacı olarak katıldı. TÜBİTAK BAŞKANI HASAN MANDAL TÜBİTAK’I ANLATTI Panelde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, misafir öğrencilere TÜBİTAK’ı anlattı. Mandal, “Hem bilim adamı yetiştirilmesinde hem de bilimin toplumla etkileşiminin sağlanmasında destek oluyoruz. 2017 yılı itibariyle sağladığımız destek miktarı 1,6 milyar lira. Yani Türkiye’de araştırma yapılması, araştırmanın değer zincirine dönüşmesi ve toplumsal faydaya dönüşmesi için destek olunuyor. 5 bin çalışanımız var. 20 farklı enstitümüz var. 4 farklı şehir ve 10 yerleşim yerinde bulunuyoruz” diye konuştu. AMACIMIZ BİLİMSEL GELİŞME VE VERİLERİ DÜNYA İLE PAYLAŞMAK Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de panelde Yunus Emre Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra dünyanın tamamında hayata geçirdikleri Türkiye Akademik ve Bilimsel İşbirliği Projesi’ni anlattı. Ateş, “Geçtiğimiz yıl dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, hangi din, ırk veya etnik kimlikten olursa olsun ortak bir insanlık hedefini ve onun mutluluğunu önceleyen TABİP adlı bir proje başlattık. Amacımız, Türkiye’deki bilimsel gelişmeleri tüm dünya ile dünyadaki bütün bilimsel verileri de Türkiye ile buluşturmak” ifadelerini kullandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bilge Demirköz ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız de bilim dünyasındaki son gelişmeler ve toplumsal etkileşimi konularındaki bilgi birikimlerini konuklarla paylaştı. Programa Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, üniversitelerin TÖMER bünyesinde çalışan rehber öğretmenleri, Konya Bilim Merkezi ve Yunus Emre Enstitü çalışanları ile Türkçe Yaz Okulu’nun öğrencileri katıldı.

turkobil_b_12.jpgturkobil_b_11.jpgturkobil_b_10.jpgturkobil_b_9.jpgturkobil_b_13.jpgturkobil_b_15.jpg

 

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.