1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Basın Özgür Değilse Toplum Tutsak Demektir
Basın Özgür Değilse Toplum Tutsak Demektir

Basın Özgür Değilse Toplum Tutsak Demektir

Türkiye Gazeteciler Federasyonu, basında sansürün kaldırılışının 110. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bir ülkede medya özgür değilse, o ülkenin toplumu da tutsak demektir” denildi.

A+A-

Türkiye Gazeteciler Federasyonu, basında sansürün kaldırılışının 110. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bir ülkede medya özgür değilse, o ülkenin toplumu da tutsak demektir” denildi.

Kısa adı TGF olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu adına 24 Temmuz nedeniyle bir açıklama yapıldı. Genel Başkan Yılmaz Karaca’nın yaptığı açıklamada, medya özgürlüğünün toplumun da özgürlüğü anlamına geldiğine vurgu yapıldı. Açıklama aynen şöyle:

 “24 Temmuz 1908 yılı, gazetecilerin ve gazetecilerin, dönemin iktidarının doğrudan sansür uygulamasına karşı çıktıkları bir tarihtir. Dolayısıyla 24 Temmuzlar ‘Basın Bayramı’ olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.  Ne var ki o tarihten bu yana basın tam anlamıyla özgür olamamış, sansür her dönemde biçim değiştirerek devam etmiş, Türk Medyası aradan geçen bunca yıla karşın evrensel standartlarda bir basın hürriyetine kavuşamamıştır. Bu nedenle de 24 Temmuz Basın Bayramı ifadesi hep sözde kalmış, basın kuruluşları ve gazeteciler tarafından hiçbir zaman gerçek bir bayram olarak kutlanmamış, tam tersine basın özgürlüğü ve sansürün her çeşidiyle bir mücadele günü olarak anılmıştır. Dolayısıyla şurası kesindir ki, 24 Temmuz tarihi ülkemiz basını açısından anlamını yitirmiş bir tarihtir. Bunun içindir ki gazeteciler, basında sansürün dolaylı yöntemlerle devam ediyor olması nedeniyle bu günleri bir anma, dayanışma ve basın özgürlüğü ile ilgili bir mücadele günü olarak tanımlarlar. Nitekim TGF,  24 Temmuzların resmi tarihte belirtildiği gibi sözde bayram olarak değil, özde ‘Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü’ olarak anılması gerektiğini ısrarla savunmaktadır. Bu nedenle diyoruz ki; basın üzerinde uygulanan baskılara son verilmelidir. Gazetecilere yönelik baskı, fiziki saldırı ve tehditlerin önüne geçilmeli, henüz yayınlanmamış haber, yazı, röportaj, dergi, kitap v.b. gibi eserlere karşı getirilen ön yargılı yaptırımlara izin verilmemeli, internet sitelerine erişimler keyfi kararlara dayanmamalı, radyo ve televizyon kuruluşları hakkında haksız yaptırımlar uygulamaya konmamalı, basın ve ifade özgürlüğü evrensel standartlar düzeyine yükseltilmelidir. Çünkü bir ülkede medya özgür değilse, o ülkenin toplumu da tutsak demektir. TGF sansürün her türüne karşıdır ve basın özgürlüğünün de sonuna kadar savunucusudur.”

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.