1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Eroğlu  Projeden Bahsetti; Ereğli'de var
Eroğlu  Projeden Bahsetti; Ereğli'de var

Eroğlu  Projeden Bahsetti; Ereğli'de var

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Dünya Sulak Alanlar Programında Yaptığı konuşmasında Ereğli Sazlıkları da dahil  koruma altında olan sulak alanlardan bahsetti.

A+A-

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Dünya Sulak Alanlar Programında Yaptığı konuşmasında Ereğli Sazlıkları da dahil  koruma altında olan sulak alanlardan bahsetti.

Dünya Sulak Alanlar Günü programında  konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ereğli Sazlıkları dahil Türkiye’nin pek çok yerinde yapılan çalışmaları anlattı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Gelecekte yaşanabilir şehirler için sulak alanları koruyalım" temasıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen Dünya Sulak Alanlar Günü programında yaptığı konuşmada, suyun önemine değindi.

Suyun yönetimiyle alakalı ciddi yaptırımlar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu, "Türkiye su açısından zengin bir ülke değil. Su fakiri değiliz ama su zengini de değiliz. Bu yüzden suyu en akıllıca yönetiyoruz. 44 yılın en kurak yılı 2017 yılı, aldığımız tedbirlerle insanlara bunu hissettirmedik. Eskiden çok az bir kuraklık olsa şehirler susuz kalırdı, çiftçiler susuz kalırdı, bunu atlattık. 2018 yılında da merak ediyorsunuz 'susuz kalacak mıyız?' diye. Merak etmeyin, Allah'ın izniyle hiçbir şehri, yerleşim yerini susuz bırakmayacağız. Çiftçilerimize de birlikte oturarak, çok iyi bir planlamayla sulama suyunu tedarik edeceğiz." diye konuştu.

Prof. Dr. Eroğlu, sulak alanlarla ilgili yaptıkları çalışmalara ilişkin bir sunum da yaptı. Sulak alanları tescil ederek koruduklarını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, şu ana kadar 67 sulak alanın tescil edilerek korunduğunu, geçen yıl da 30 sulak alanın yönetim planının hazırlandığını aktardı.

Sunumunda korunan sulak alanlara ilişkin örnekler veren Prof. Dr. Eroğlu, Yalova Hersek Lagülü, Kayseri Sultan Sazlığı, Balıkesir Manyas Gölü, Aydın Bafa Gölü, İzmir Gediz Deltası Kuş Cenneti, Konya Ereğli Sazlıkları, Çeltik Akgöl Sulak Alanı, Antalya Avlan gölü, Afyonkarahisar Dinar Karakuyu Sazlıkları, Eber Gölü, Tokat Kaz Gölü ve Sakarya Acarlar Longoz Ormanı'nda yürütülen çalışmaları anlattı.

Göller ve Sulak Alanlarda Eylem Planı genelgesinin 2 Şubat 2017'de yürürlüğe girdiğini anımsatan Prof. Dr. Eroğlu, "Sulak Alanlarda Su Miktarı ve Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi'ni de bugün talimat verdim, başlatıyoruz. Hayırlı olsun. Bundan sonra her sene Dünya Sulak Alanlar Günü'nde yeni bir projeyi başlatıyoruz." dedi.

Türkiye'de en gelişmiş bilgi işlem merkezinin Orman ve Su İşleri Bakanlığında olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Sulak alanları arttırıyoruz. 36 bin 42 adet sulak alan tespit edildi. Neticede inşa edilen baraj ve göletler ile 5 milyon 126 bin dekar alanda, yani yaklaşık 500 bin hektar alanda suni sulak alan tesis ediliyor." bilgisini verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu, şöyle devam etti:

"Dünya'da örnek bir sulak alan yönetim sistemi bizde var. Bunu özellikle bütün dünyaya ilan ediyorum. Artık kendi içimizde değil, dünya ile yarışıyoruz. Bizim büyük hedeflerimiz var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2023'ten önce bakanlıklar arasında dünyada 7'inci sıraya yükselmek için kendine bir hedef koydu. Barajlarda dünya 3'üncüsüyüz. Göletlerde dünya birinciliği bizde. Meteorolojide, rasatta, teknolojide şu anda 7'inci sıradayız. Dünyada ilk 7'ye 2023'te bütünüyle yükselmek için gayret içindeyiz."

Prof. Dr. Eroğlu, yangın yönetim sisteminde de Avrupa'da bir numara olduklarını ve  en ileri teknolojinin bakanlıklarında kullanıldığını belirterek, İdlib'de şehit olan DSİ mensubu Yasin Tanboğa ve tüm şehitlere de rahmet diledi.

"Yazın Su Sıkıntısı Olmayacak"

Programın ardından Nallıhan Kuş Cenneti Fotoğraf Sergisi'nin açılışını yapan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Eroğlu, barajların doluluk oranına ilişkin bir soruya, "Şu anda barajlarda su seviyesi, yüzde 30'lardan yüzde 40'lar civarında yükseldi. İnşallah yağışlarda gelecek, özellikle şubat, mart, nisan yağışlarını bekliyoruz. Dolayısıyla şu anda bile yaptığımız hesaplara göre büyükşehirlerimizde Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli vesaire, herhangi bir su sıkıntısı yaşatmayacağız." diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu'da bazı illerde yağışlarda azalma olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, burada da Atatürk Barajı'ndaki suyu çok akıllıca yönetmek suretiyle, damlamalı veya yağmurlamalı sulama yaparak çiftçilere su vereceklerini ifade etti. Prof. Dr. Eroğlu, "Burada da bir sıkıntı yaşanacağını tahmin etmiyorum. Bu konuda tedbirler alıyoruz." dedi.

Ayrıca her yıl nisan ayında yaz ayları için bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki yaz ayının bütün şehirler, sulama, sanayimizin su ihtiyacı ve yaban hayatı için değerlendirmesini  nisan ayında yapacağız. Arkadaşlar hazırlık yapıyor. Bunu çok ilmi olarak yapıyoruz. Benim geliştirdiğim bir 'ötelemeli grafik' diye bir sistem var. Bütün şehirleri ona göre bilgisayar ortamında değerlendiriyoruz. En kötü şartlarda susuz kalma riski var mı yok mu diye bakıyoruz. Dolayısıyla sırasıyla A-B-C planlarımız var. Bunları devreye sokuyoruz."

"Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Biraz Üzerinde Seyrediyor"

Türkiye'deki genel yağış durumuna ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Eroğlu, "Sıcaklıklar mevsim normallerinin biraz üzerinde seyrediyor. Şu anda fazla bir kar yağışı da gözükmüyor." dedi. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız tedirgin olmasın. 80 milyon insan niye tedirgin olsun. Tedirgin olacaksa, biz olacağız, tedbiri alacağız, bizim vazifemiz bu. Dolayısıyla benim anlayışımda şu var, vatandaş tedirgin olmayacak. Bizim vazifemiz, suyu akıllıca yöneterek milleti susuz bırakmamak, tarlaları, sanayiyi, yaban hayatını susuz bırakmamak, sulak alanları kurutmamak. Dolayısıyla tedirgin olmasınlar, kati suretle yazın bir sıkıntı olmayacak."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.