1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 'Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması'
'Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması'

'Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması'

Oldukça ender rastlanan 'Süper Kanlı Mavi Ay', dün 18.34'te Türkiye'den kısmen de olsa izlenebildi.

A+A-

Oldukça ender rastlanan 'Süper Kanlı Mavi Ay', dün 18.34'te Türkiye'den kısmen de olsa izlenebildi. Türkiye'den bakıldığında Dünya'nın gölgesi, Ay'ın neredeyse yarısının üzerine düşmüş şekilde görüldü.

SÜPER AY TUTULMASI NEDİR?

Süper ay tutulması, ayın dünyaya en yakın olduğu ve çok daha parlak göründüğü zamanda meydana geliyor. Ay tutulmasında Dünya, Güneş ile Ay'ın arasına girip, Ay'ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor. Süper Ay tutulması ise bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Bu tutulma sırasında Dünya'nın arkasından gelen Güneş ışınları Ay'ın kırmızıya yakın bir renge bürünmesine neden oluyor. Bu nedenle bu olay, 'Kızıl Ay tutulması' ya da 'Kanlı Ay tutulması' olarak da biliniyor.

MAVİ AY TUTULMASI NEDİR?

Mayi Ay, aynı takvim ayı içerisinde iki Dolunay yaşanması durumudur. İlki 1 Ocak tarihinde yaşanan Dolunay'ın ardından Ocak ayı ikinci Dolunay'a da sahne olacak. Ocak ayında yaşanacak olan ikinci Dolunay, Süper Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Mavi Ay, ortalama her 2 buçuk yılda bir meydana gelir.

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Süper Ay'ın saat 18.34'te Dünya'nın gölgesinde kalmasından dolayı  Ay, dünyadan hafif kızıl renkte görüldü. Bu olaya "Kanlı Ay" deniyor. Güneş ışınları Dünya'nın atmosferinden geçerek Ay'ın yüzeyine indiğinde bu kırmızı rengi veriyor.

152 YIL SONRA

Uzmanlar, bir sonraki Süper Mavi Kanlı Ay tutulmasının 152 yıl aradan sonra gerçekleşeceğini söylüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.