
Ahır ve Ağıl Yapımına %50, Damızlık Hayvan Alımına % 80 Hibe
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen %50 Hibeli Ahır-Ağıl yapım ve tadilat ve...
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen %50 Hibeli Ahır-Ağıl yapım ve tadilat ve Damızlık hayvan alımına %80 hibeli desteklemeler ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürlüğünce bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Ereğli Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürü Seyfettin BAYDAR, Konya İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Kerim MUZAÇ, Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Orhan SOYLU’nun yanı sıra Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah ÇELİK, kooperatif başkanları ve mahalle muhtarları katıldı.
Toplantıya katılan herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Orhan SOYLU, Ereğli’de hayvancılığın son yıllarda patlama yaşadığını ve Ereğli’nin bölgede en önemli süt üretim merkezi haline geldiğini ve bu nedenden dolayı KOP projesi kapsamında olan bu desteklemelerden Ereğli’nin en büyük payı almasını gerektiğini düşündükleri için böyle bir toplantı düzenlediklerini söyledi.
Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürü Seyfettin BAYDAR ise “Konya’da önceki yıllara göre Bitkisel üretimde görülen gelişimin yanı sıra artık hayvansal üretimde de büyük artış olmuştur. 2005-2015 yılları arasında hayvancılıkta %100’lük bir artış görülmekte. Bununla birlikte açık ve yarı açık ahır ve ağılların sayısı giderek artmakta. Bakanlık olarak hedefimiz Konya’daki bütün işletmelerin açık ve yarı açık olmasını sağlamaktır. Bu sebeple Bakanlığımız ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından verilen ahır ve ağıl yapım ve tadilatlarına % 50 hibe desteklemelerine taleplerin Ereğli’de şu ana kadar istenen seviyede olmadığını düşünüyorum. Umarım bu toplantıda sonra ki süreçte bu talepler hızla artacaktır. Bunun yanı sıra damızlık hayvan alımlarında da % 80 oranında hibe veriyoruz. Bu desteklemelere başvurular sanılanın aksine son derece kolay olmasına rağmen Ereğli’den henüz istenilen taleple karşılaşamadık.” diyerek hayvancılıkta hastalıktan ari üretimi yapan işletme sayısını arttırmayı amaçladıklarını belirtti. Seyfettin BAYDAR daha yüksek kalite, daha çok verim, daha sağlıklı ürünler ve daha karlı bir üretim hastalıktan ari üretim ile mümkün olduğunu söylerken açık ve yarı açık sistem ahır ve ağılların tamamlanmasıyla daha hızlı bir şekilde hastalıktan ari üretim yapan işletmelerin sayısının artacağının altını çizdi.
Konya İl Müdürü Seyfettin BAYDAR’ın ardından konuşan Konya İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Kerim MUZAÇ bir sunum ile katılımcılara desteklemelerle ilgili bilgiler verdi. MUZAÇ, Ereğli’den Damızlık hayvan desteklemeleri kapsamında bu zamana kadar 38 yetiştiriciye toplam 167 koç teslim ettiklerini söyledi ve bu rakamın Ereğli potansiyeli için son derece az olduğunu belirtti. Kerim MUZAÇ bununla birlikte ahır ve ağıl yapım ve tadilatı için şu ana kadar hiçbir başvurunun olmadığını sözlerine ekledi. Büyük baş işletmeler için hayvan başına 6000 TL, küçükbaş işletmeler için hayvan başına 500 TL ahır proje bedeli destekleme olduğunu söyleyen MUZAÇ yetiştiricilerin ahır ve ağıl yapım ve tadilatından destekleme almak istiyorlarsa İl Müdürlüğüne, Damızlık hayvan alımı desteklemelerinden yararlanmak istiyorlarsa İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini ifade ederek sözlerini noktaladı. Toplantı sunumun ardından katılımcıların sorularının cevaplanması ile birlikte son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.