
Aşılamanın Önemine Değinildi
Genişletilmiş Bağışıklama Proğramı (GBP) kapsamında Boğmaca,Difteri,Tetanoz,Kızamık,Kızamıkçık,Kabakulak,Tüberliloz,Poliomiyelit,HepatitB ,Hepatit...
Genişletilmiş Bağışıklama Proğramı (GBP) kapsamında Boğmaca,Difteri,Tetanoz,Kızamık,Kızamıkçık,Kabakulak,Tüberliloz,Poliomiyelit,HepatitB ,Hepatit A,suçiçeği,Hemofiloz influenza tip b 'ye bağlı hastalıklar ile Streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesi 2005 yılında,aşılanmanın desteklenmesini savunmak için “AŞI HAFTASI” yapılmasına karar vermiş ve ilk “AŞI HAFTASI” Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır.Bu kapsamda düzenlenen “AVRUPA AŞI HAFTASI” etkinliklerine ülkemizde katılmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından 20-25 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen “10.AVRUPA AŞI HAFTASI” nda ana temas siyasi,mesleki ve kişisel düzeylerde bağışıklamaya olan taahütün yenilenmesine olan ihtiyacın öne çıkarılması olarak belirlenmiştir.
20-25 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan 10.Avrupa Aşı Haftası etkinlikleriyle aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının artırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir.
Aşılama ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan Çiçek Hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiş ve artık aşılama yapılmamaktadır.Yine çok önemli bir çocukluk çağı hastalığı olan poliomiyelit(çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir.Ülkemizde son polio vakası 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür.
Polio Eradikasyon Programı çalışmaları ile Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 21 Haziran 2002’de “Poliodan Arındırılmış Bölge”Sertifikası ile belgelendirmiştir.
Ancak halen dünyada vakaların görülmesi nedeniyle program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir.Suriye’den sonra Irak’ta da çocuk felci vakası tespit edilmesi ülkemiz içinde risk oluşturmaktadır.Bu neden de dolayı özellikle çocuk felci aşısı almamış veya eksik olan ve 5 yaş altı tüm çocuklarımızın eksik aşılarını en yakın sağlık kuruluşuna giderek aşılarını tamamlatalım.
Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım.
İlçemizde 2014 yılında;DaBT-İPA-Hib aşısı=9.099,DaBT-İPA aşısı=91,KPA aşısı=9.029,Oral Polio aşısı=5.678,KKK aşısı=7.286,BCG aşısı=2.297,Hepatit B aşısı=6.530,Hepatit A aşısı=4.231,Suçiçeği aşısı=2.127,Tetanoz aşısı=7.758 kişiye aşılama yapılmıştır.
“Her Şeyin Başı Sağlık,Sağlığın Başı Aşı”
“Aşılı Çocuk,Sağlıklı Çocuk”
“Aşılanın,Önleyin,Korunun”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.