1. HABERLER

  2. Bunu Sakın İhmal Etmeyin

Bunu Sakın İhmal Etmeyin

Yenidoğan bebeklerde işitme testinin önemine dair açıklamalarda bulunan Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Meriç Çağrı AĞIR: “Bu işitme testini...

A+A-

Yenidoğan bebeklerde işitme testinin önemine dair açıklamalarda bulunan Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Meriç Çağrı AĞIR: “Bu işitme testini sakın ihmal etmeyin” dedi.

Ereğli İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Meriç Çağrı AĞIR yenidoğan bebeklere yapılan işitme tarama testleri ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Şu Konulara Değindi:

YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI NASIL YAPILIR?

Bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dış saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz.

İŞİTME TESTİ BEBEKLERE NE ZAMAN YAPILMALI?

Bebeklere doğumdan sonra, eve gitmeden önce, hastanede işitme testi yapılması en muygunudur. Son dönemlerde yapılan bir çalışmada, yenidoğan döneminde tanı konduğu takdirde, erkenden kullanılmaya başlanacak işitme cihazları sayesinde, bebeklerin konuşma ve iletişim problemlerinin en aza indirilebildiği görülmüştür.

BEBEĞİME NEDEN YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI YAPTIRMALIYIM?

Normal konuşma gelişiminin ilk şartı normal işitmektir. Bir çocuk için işitmek ve konuşmayı öğrenmek, iletişim kurabilmesi ve oyun oynayarak yeteneklerini geliştirmesi açısından temel gereksinimlerdir. Çocuklar doğar doğmaz duymaya ve dinlemeye başlar. Konuşmayı öğrenirken, çevrelerinde duydukları sesleri taklit ederler. Araştırmalara göre her 1000 sağlıklı yenidoğandan 2 ila 3'ü işitme kayıplı doğmaktadır. İşitme kayıpları çocuğun bilişsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel gelişimini olumsuz etkiler. İşitme kaybının erken teşhisi konuşma gelişimi, yaşam kalitesi ve akademik başarı açısından kritiktir. Erken teşhis, uygun işitme cihazı kullanımı ve işitsel-sözel eğitim ile işitme kayıplı çocuklar normal veya normale yakın konuşma ve lisan gelişimi sağlayabilirler.

BEBEĞİM İŞİTME TESTİNDEN KALIRSA NE YAPILMALI?

İlk testte bebeğin testi geçememesi sıkça rastlanan bir durumdur. Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır. Bebek tarama testinden üç kez kalırsa, ileri bir odyolojik tetkik olan ABR (Auditory Brainstem Response, İşitsel Beyinsapı Davranımı) ile ayrıntılı işitme değerlendirmesi yapılır.

ABR (BERA) TESTİ NASIL YAPILIR?

İşitsel Beyinsapı Davranımı (ABR/BERA) testi objektif, yani bebeğin katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedasyon altında yapılır.

ABR işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır. Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk

faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR ile de değerlendirilmelidir.

İŞİTME KAYBI YÖNÜNDE RİSK FAKTÖRLERİ ŞUNLARDIR:

Doğum öncesi dönemde;

1-    Anne ve baba arasında 1. veya 2. derecede akrabalık var mı?

2-    Ailede çocukluk çağında başlayan, kalıcı ve kalıtsal geçişli işitme kaybı öyküsü var mı?

3-    Anne işitme kaybına neden olabilecek ilaçlar kullandı mı?

4-    Anne hamileliği sırasında kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak, herpes virüsü gibi bulaşıcı hastalıklar geçirdi mi?

5-    Anne hamileliği sırasında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi bir hastalık geçirdi mi?

Doğum sırasında;

1-    Bebeğiniz doğum anında kordon dolanması vb nedenlerle oksijensiz kaldı mı?

2-    Bebeğiniz doğum sonrası bir süre solunum zorluğu yaşadı mı?

3-    Bebeğinizin doğum ağırlığı 1500 gram altında mı?

4-    Bebeğiniz yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 2 günden fazla kaldı mı?

5-    Bebeğinizin kafa veya kulak yapısında normal dışı bir durum söz konusu mu?

Doğum sonrası;

1-    Bebeğiniz menenjit, ensafalit, kızamık, kızıl, havale gibi yüksek ateşle

seyreden hastalıklardan birini geçirdi mi?

2-    Uzun süre sarılığı oldu mu, bu yüzden kanının değiştirilmesi gerekti mi?

3-    Kan uyuşmazlığı var ve bebeğiniz sarılık olup fototerapi aldı mı?

4-    Doğum sonrası 3 – 4 günlük dönemde sarılık değeri 15 ve üzerine çıkarak fototerapi aldı mı?

5-    Doğum sonrasında bebeğinize damar yoluyla kulağa zararı dokunabilecek herhangi bir ilaç verildi mi?

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.