1. HABERLER

  2. ÇSGB Bakan Yardımcısı Halil ETYEMEZ 7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansına Katıldı

ÇSGB Bakan Yardımcısı Halil ETYEMEZ 7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansına Katıldı

iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi konusunun ele alındığı ve İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen konferansın kapanış konuşmasını...

A+A-

iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi konusunun ele alındığı ve İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen konferansın kapanış konuşmasını yapan ETYEMEZ:“28. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası”kapsamında düzenlenen ve üç gün süren,“7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı”programının,hepiniz için verimlive faydalı geçmiş olmasını diliyorum.

Üç gün boyunca bu güzel ve kadim şehirde hoşça vakit geçirmiş olduğunuzu umuyorum.

İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili Kongre, Konferans, Seminer ve benzeri akademik platformların amacı, tüm dünyada önlemekültürünün yaygınlaşmasını sağlamak, iş sağlığı ve güvenliği ile bağlantılı yeni bilgi ve tecrübelerinalışverişine olanak tanımaktır.

Bildiğimiz gibi iş sağlığı ve güvenliği ile bağlantılı sorunlardan kaynaklanan insani ve ekonomik kayıplar tüm ülkeleriolumsuz etkiliyor.

Özellikle son yıllarda gösterilen yoğun çabalara ve uygulamaya konulan yüksek standartlara rağmen beklenen sonuçlar alınamamaktadır. Bu durum gelişmiş ülkelerin de öncelikleri arasında yer alan iş sağlığı ve güvenliğinin,akademik düzeyde ele alınması zorunluluğunu doğurmuştur.

Bu bağlamda,Konferans boyuncaiş sağlığı ve güvenliğini; tıpkı ülkemizin de onayladığı 187 sayılı Uluslararası Çalışma Sözleşmesi’nde vurgulandığıgibi; tüm ilgili taraflarınortakçabası ile çağdaş nitelikte önleyici ve koruyucu hizmetlerin esas alındığı bir sistemyaklaşımı olarak ele almaya çalıştık.

Bu açıdan, tüm kesimlerin aktifkatılımı ve değerli görüşleri ile gerçekleştirdiğimiz7. İş Sağlığı ve GüvenliğiKonferansı, geride bıraktığımız üç günün neticesinde; taraflarınkendi görüşlerini beyanetmeplatformuolmanındaötesine geçmiştir.

Değerli Konuklar,

Sosyal uyumun ana unsurlarından birisi deçalışmabarışıdır.Çalışma barışınıntesisi için de, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gerektiğikonusunda artık hepimiz hemfikiriz.

Bu açıdan, bir ülkedeki iş sağlığı ve güvenliğinin seviyesi, aynı zamandao ülkede insan hayatına verilen değerin bir yansımasıdır diyebiliriz. İş sağlığı ve güvenliğinin,ülkeleringelişmişlik seviyesinin bir göstergesi olduğunu söylemek sanırım yanlış olmayacaktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak biz; Türkiye’de ekonomik kalkınmamızın;çalışanlarımızınsağlığınıkoruyarakve güvenliğini sağlayarak gerçekleşmesi yönünde çabasarfediyoruz.

Ancak, işverenlerimizin ve çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği konusunu sahiplenmediği sürece bu konuda başarılı olmanın mümkünolmadığı gerçeğini,buradan bir kez daha önemle vurgulamak isterim.

Değerli Katılımcılar,

İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle,dünyada her yıl 2 milyondan fazla çalışan hayatını kaybediyor. Ayrıca, milyonlarca insan ise meslekhastalıklarınayakalanarak sağlıklarını kaybediyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği konusununçalışma hayatında gerçek anlamda hayati bir öneme sahip olduğunu Kongre süresince bir kez daha hepimiz idrak ettik.

Bildiğiniz gibi bütün çalışanlarımızı kapsayan ve ülkemizin ilk müstakil iş sağlığı ve güvenliği yasası 2012’den bu yana yürürlüktedir.

Bu yasa ile birlikte iş kazalarını ve buna bağlı ölümleri 0’a indirmeyi hedefliyoruz.

Yapılan çalışmalarla, iş sağlığı ve güvenliğinin kapsamı; iş kazalarının önlenmesinden, çalışanların iş başında fiziksel ve zihinsel iyilik hallerinin sağlanması ve sürdürülmesine kadar, bir başka değişle tüm sosyal ve sağlık yönlerini içine alacak şekilde genişletiyoruz.

Çalışma hayatındaki değişime uygun olarak bu kapsamın, belki daha da genişleyeceğini buradan bir kez daha hatırlatmakistiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak çalışma hayatının sorunsuz işleyebilmesi ve vatandaşlarımızın refahının artması için sürekli çaba sarf ederken, dünyadaki değişimleri de takip ediyoruz.

Değerli Katılımcılar,

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusu 160 yıldan bu yana ele alınıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü normları ve Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak kendi mevzuatımızı da sürekli olarak şekillendirmeye devam ediyoruz.

Bu bağlamda, iş sağlığı ve güvenliği alanında arzu ettiğimiz noktaya erişebilmemiz için, iş sağlığı ve güvenliğinin temel felsefesinin anlaşılmasıönemlidir.

Bizler, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin, uyulması gereken bir mecburiyetten ziyade, çalışanların sağlığını ve güvenliğini gözeten, verimi ve kaliteyi artıran bir unsurolarak görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Böyle bir kültürün oluşturulması, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesine katkı sağlayacak, maddi ve manevi kayıpların önüne geçecektir.

İş sağlığı ve güvenliğinde “kuralcı yaklaşım”dan ziyade, “önleyici, iyileştirici ve geliştirici” bir yaklaşımı benimsiyoruz.

Değerli Katılımcılar,

Bütün bu çalışmalarımız ve yürütmeye devam edeceğimiz projelerle; iş kazası ve meslek hastalıklarını azaltma, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü geliştirme ve bu alanda farkındalığı ortaya çıkarma konularında yol alabilmek, Bakanlık olarak bizler için büyük bir onur ve gurur kaynağı olacaktır.

Tüm bu çalışmalarımıza baktığımızda,iş sağlığı ve güvenliği alanında çıktığımız yol ve aldığımız mesafe kayda değerdir.

Bizler, sadece çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğini değil;tüm toplumun sağlık ve güvenliğinin değerini bilmek ve onu korumak adına gereken neyse yapacağız.

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, bu alandaki tüm paydaşlarımızı; gelecekteki tüm çalışmalarımıza davet ediyor,

Şimdiye kadar yürütülen faaliyetlerimizde desteğini ve değerli katkılarını esirgemeyen başta Bakanımız Sayın Faruk Çelik olmak üzere,

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürüne ve değerli ekibine,

Yurtdışından katılım sağlayan değerli misafirlerimize ve dostlarımıza,

Kıymetli uzman, akademisyen ve bilimadamlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor,Tüm hazirunakalbi şükranlarımısunuyorum.

Konferans çalışmalarının, başta çalışma hayatı olmak üzere,

Bölgemize ve ülkemize hayırlı sonuçlar getireceğine gönülden inanıyor,

Sizleri saygı, sevgi ve muhabbetleselamlıyorum.

'' dedi. Konferansa Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı, İslam İşbirliği Teşkilatı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı İşbirliği ile 50'ye yakın ülkeden temsilcilerin katılımı gerçekleşti.

7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı, katılımcıların toplu fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.