1. HABERLER

  2. Akhüyük'te Sondaj 350 Metreye Ulaştı

Akhüyük'te Sondaj 350 Metreye Ulaştı

Ereğli Belediyesi tarafından başlatılan Jeotermal Tesis Projesi kapsamında sondaj çalışmaları devam ederken yetkililer 350 metre derinlikte 35,5 derece...

A+A-

Ereğli Belediyesi tarafından başlatılan Jeotermal Tesis Projesi kapsamında sondaj çalışmaları devam ederken yetkililer 350 metre derinlikte 35,5 derece sıcaklığa ulaştıkları açıklandı.

Ereğli Belediyesi’nin geliştirdiği ve başladığı bu yeni proje ile hem sağlık alanında, hem de seracılık işlemlerinde kullanılacak Jeotermal tesislerinin yakın bir gelecekte Ereğli’ye hayat vermesi ve istihdamı arttırması bekleniyor.

Daha önceki yıllarda Refik Saydam Hıfzısıhha Başkanlığı Bilim Kurulu’ndan ve Numune Hastanesi Hidroterapi ve Fiziko Terapi Kliniğinde suyun tahlilinin yapıldığı ve tahlil sonunda içerisinde birçok mineral barındıran ve özellikle cilt sağlığı başta olmak üzere romatizma ve eklem hastalıkları, çocuk felci hastalıkları, beslenme bozukluklarından kaynaklanan hastalıklar, çeşitli kaşıntılar, psikiyatrik hastalıkları, çeşitli kadın hastalıkları, karaciğer ve safra yolları hastalıkları, hazım bozuklukları gibi hastalıklara iyi geldiği belirlenmişti. Ayrıca hesaplanan muhtemel rezervuar sıcaklığı ise derinliğe bağlı olarak 32-112 C derece arasında olduğu bilgisi verilmişti.

Ereğli Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü Teknik Personellerinden Maden Mühendisi Feza Baykal, Akhüyük bölgesinde yapılan sondaj çalışmalarının program çerçevesi içerisinde sürdürüldüğünü ifade ederek, bu bölgede ayrıca suyun dışında çıkartılan gazlardan da istenirse istifade edilebileceğini, mevcut suyun ise termal tesislerde kullanılacak niteliğe hazır olduğunu söyledi.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, Akhüyük bölgesinden çıkartılan suyun özelliklerinin Pamukkale ile uyuştuğunu ve ondan daha zengin minerallere sahip olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu;

“Bu projemiz ile Ereğli’nin geleceğine önemli bir katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Bu bölgede yapacağımız sondaj çalışmaları ile elde edilecek olan termal sularının, yapılacak olan sağlık tesisleri ve kaplıcaların yanı sıra, bölge çiftçilerinin seralarda ürün yetiştirmesine vesile olması planlanıyor. Bu proje ile Ereğli’nin Türkiye genelinde ve bölgede ilgi odağı olması ve istihdam konusunda var olan açığın kapatılması hedefleniyor. Seracılık sistemi ile de yılın tamamında üretim yapılabilmesine imkan tanınıyor.

Şu anda yapılan sondaj çalışmalarında ekibimiz 350 metre derinliğe ulaştı. Suyun sıcaklığı bulunduğu derinliğe uygun olarak 35,5 derece seviyelerinde bulunuyor. Bahar aylarına kadar bu kuyu istediğimiz derinliğe ve 37,5 derece sıcaklığa ulaşacaktır. Pamukkale’deki suyun sıcaklığının 30-31 derece seviyelerinde olduğu düşünülecek olursa bu kuyuda istenilen Termal Tesis sıcaklığına ulaşıldığını söyleyebiliriz.

Daha sonra açacağımız sondaj kuyusu 2 bin metre derinliğe sahip olacak. Bu kuyu ile birlikte bölgede seracılık çalışmalarına yetecek sıcaklıktaki suyun gelecek dönem için hazır hale gelmesi bekleniyor. Projemizde bir aksaklığın yaşanmaması halinde inşallah 2015 yılı içerisinde termal tesis çalışmalarına da başlanacaktır. Termal Tesis projemiz ile Ereğli ve bölgesi hem ekonomik, hem de stratejik bakımdan hak ettiği değeri fazlasıyla görecektir. Açılacak olan 5 yıldızlı tesisler ile iş istihdamını gidermeye yönelik adımlarda hızla atılacaktır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.