1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Anadolu Çerezi: Kavurga
Anadolu Çerezi: Kavurga

Anadolu Çerezi: Kavurga

Anadolu insanın kış aylarında damak tadı olan ve vazgeçilmezi sayılan kavurga evlerimizde o hoş kokusu ve yapılışıyla ye beni dedirten görüntüsüyle işte kavurga yapımına dair o görüntüler.

A+A-

Anadolu insanın kış aylarında damak tadı olan ve vazgeçilmezi sayılan kavurga evlerimizde o hoş kokusu ve yapılışıyla ye beni dedirten görüntüsüyle işte kavurga yapımına dair o görüntüler.

Uzun süre tok tutan ve özellikle kış şartlarında soğuğa daha fazla direnç göstermemizi sağlayan Anadolu’ya özgü kavurga, çeşitli tohumların ve çekirdeklerin buğday tanelerine karıştırılıp yıkandıktan sonra sac üzerinde kavrulmasıyla yapılır. Arpa ve buğday; vitamin, mineral ve antioksidanlar gibi besin değeri yüksek bileşenler içermesinden dolayı bölgemizde kış aylarında kavrulup güzel bir kuruyemiş haline getiriliyor.

untitled-1-002.jpg

Kış aylarının sert geçtiği bölgemizde evlere gelen misafirlere ikram amaçlı sunulan,  gün içerisinde de tüketilenve ayrıca çobanların gün boyu aktif kalabilmeleri için tükettiği kavurga, günümüzde hazmı kolaylaştırması, uzun süre tok tutması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi özellikleriyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor.

Halkapınar'ın Osmanköseli Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, Bülent Fakı Şengün aracılığı ile mahallelerde (köylerde) kış aylarının vazgeçilmez çerezi olan , kavurganınyapım aşamasını bizlere anlattı;

untitled-2-002.jpg

"Arpaların kabuğundan daha kolay ayrılması için, biraz tuz ve karbonat ile karıştırılarak yarım saat bekletiliyor. Daha sonra bekletilen kavurmaya hazır arpalar, odun ateşinde sac üzerinde maharetli eller ile rengini alana kadar kavruluyor. Bu aşama, arpa kavurma işlemi bitene kadar devam ediyor. Kavrulan arpalar, daha sonra temiz çuvallara halk arasında söylenen ismi ile keseler dolduruluyor. Sonrasında kabuklarından ayrılması için bileği kuvvetli kişiler tarafından dövülüyor. Kabuklarından ayrılan arpalar, savrularak ve elenerek temizleniyor. Buram Buram Anadolu kokan, temizlenen mis gibi arpalara daha lezzetli olması için kendirik eklenerek yemeye hazır hale getiriliyor"

Haydi afiyet olsun diyoruz.

img_4792.jpgimg_4795.jpgimg_4796.jpg

img_4791-001.jpg

untitled-3-001.jpguntitled-4.jpg

untitled-5.jpg

untitled-7.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.