1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bu belirtiler uyku felcini işaret ediyor!
Bu belirtiler uyku felcini işaret ediyor!

Bu belirtiler uyku felcini işaret ediyor!

Halk arasında “karabasan” olarak bilinen uyku felci, “rüya görülen evrede beden uykudayken beynin uyanması” olarak tanımlanıyor.

A+A-

Uyku hijyeni için kurallara uymak gerekiyor
Halk arasında “karabasan” olarak bilinen uyku felci, “rüya görülen evrede beden uykudayken beynin uyanması” olarak tanımlanıyor. Yaşayanlar için son derece korkulu bir his olduğunu belirten uzmanlar, uyku felcinde uyanılmış olmasına rağmen bedenin hareket ettirilemediğine, beraberinde halisülasyonlar, olmayan cisimler ve varlıklar görülebildiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, uyku öncesi çay, kahve ve alkol gibi uyarıcıların kullanılmamasını, ağır yemekler yenmemesini ve akıllı telefonlar ile sosyal medya kullanımından kaçınılmasını tavsiye ediyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, son günlerde gündemde olan uyku felci ile ilgili önemli değerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulundu.
Halk arasında karabasan olarak biliniyor
Uyku felcinin halk arasında karabasan olarak bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Bu rahatsızlıkta kişi uykudan uyanır ama vücudunu hareket ettiremez. Yaşayan için son derece korkulu bir histir. Kişi uykudan uyanır, gözlerini açar, etrafını duyup görür ancak kendi hareket edemez. Beraberinde halisünasyonlar, olmayan cisim ve varlıklar görülebilir” dedi.
Kişinin bedeninde felç hissi oluşturuyor 
Uyku felcini “rüya görülen evrede beden uykuydayken beynin uyanması” olarak tanımlayan Prof. Dr. Barış Metin, “Bu evrede beden kaslarımız felç halinde olduğundan hareket edemezler. Böylece kişi felç olduğunu zanneder. Bazı kişlilerde narkolepsi dediğimiz aşırı uyuma rahatsızlığı bulunur. Bu kişiler gün boyu istemsiz olarak uykuya dalar. Narkolepside uyku paralizisi sıklıkla görülür. Ancak narkolepsi nadir bir rahatsızlıktır ve her uyku paralizi yaşayan narkoleptik değildir” diye konuştu.
Uyku hijyenine dikkat etmek gerekiyor
Prof. Dr. Barış Metin, öncelikle uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:
Uyku hijyeni uykuyu bozacak etmenlerden kaçınmak anlamına gelir. Aynı saatte uyuyup uyanma, uyku öncesi çay kahve gibi uyarıcıları kullanmama, alkol gibi uykuyu bozan maddelerden uzak durma, yatakta uyku kalitesini bozacak akıllı telefon ve sosyal medya kullanımı gibi aktivitelerden kaçınma ve uykudan önce ağır yemekler yememe gibi kurallara dikkat etmek gerekiyor. Uyku hijyeni önlemlerine rağmen uyku paralizisi devam ederse bazı ilaçlar tedavide kullanılabilir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.