1. HABERLER

  2. HALKAPINAR

  3. Dereyüzü’nde Zorlu ceviz hasadı
Dereyüzü’nde Zorlu ceviz hasadı

Dereyüzü’nde Zorlu ceviz hasadı

Halkapınar ve Dereyüzü Mahallelerinde Ceviz hasadı başladı.

A+A-

Bu yıl ki cevizlerin içinin beyaz ve dolu olduğu görüldü.Yağmurun erken yağmasıyla cevizlerde dış kabuğundaki yanma hastalığı olmadı çürüklerin görülmediği görüldü.

Türkiye’de son yıllarda üretimine ciddi devlet desteği verilen, Cevizin hasadı birçok ilde olduğu gibi, Halkapınar’da Toros dağlarının yamaçlarında bulunan mahallelerde başladı.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte Ceviz ağaçları çırpılırken ceviz üretici ise yıl itibarıyla verimden ürünün güzel yetişmesinden hasaddan memnun olduğu görüldü.

Özellikle merkez mahalleler ile ilçelerde yetiştirilen cevizler, hasat sezonunu yapan çiftçiler, eski yöntem olan uzun sırıklar yardımıyla cevizleri düşürüyor. Daha sonra yere düşen cevizleri tek tek toplayan çiftçiler, el birliğiyle kabuğundan ayıklama işine geçiyor. Kabuğundan ayrılan cevizler, bir kaç gün güneşte kurutulmasıyla tüketilmeye hazır hale geliyor.

ceviz-hasadi.jpg

TOROSLARDA CEVİZ HASADI BİR BAŞKA OLUYOR!

Halkapınar’ın Osmanköseli Mahallesinde, Eylül’ün 15’i itibari ile ceviz sezonunun başladığını belirten Bülent Fakı Şengün Ceviz meşakkatli bir iştir. Cevizi dökmek zor ve risklidir. Dal kırılması oluyor. Ancak bunu riske atmamak için emniyet kemeri takıyoruz. Cevizlerde genelde günlük 4 ağaç dökebiliyoruz. Cevizlerimiz de büyük ağaçlardan oluşuyor, tekbir amacı ile yavaş yavaş cevizlerimizi döküyoruz. Bu yıl kış soğuk geçti. Bahara doğru kar yağdı. Şükür soğuk almadı Allah yüzümüze baktı, Verim çok kaliteli ve iyi Yeşil kabuktan çıkış ceviz 25 lira, ceviz içi 60-65 liradır” dedi.

Cevizin gelirinin güzel olduğunu fakat çalışan gençlerin olmadığını aktaran Şengün, “Kendi çabam ile tepesine kadar çıkıyorum. Eşim ve kızlarımla beraber yapıyoruz. Küçük çocuğum Muhammed Ertuğrul Şengün de bize destek oluyor dedi. Çocuklarımızda hafta sonları gelip bizlere yardımcı oluyorlar. Gençlere önerim köylere önem versinler, köylerde gelir fazla. Biraz çalışacağız ki verimde alalım" dedi.

Ceviz üreticisine Allah kolaylık versin diyor ve hasatlarının bol ve bereketli olmasını diliyoruz.

muhammed-ertugrul-sengun.jpg

ceviz-toplama.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.