1. HABERLER

  2. EMİRGAZİ

  3. Emirgazi'nin Tarihçesi
Emirgazi'nin Tarihçesi

Emirgazi'nin Tarihçesi

Emirgazi'nin Tarihi

A+A-

EMİRGAZİ VE TARİHİ HAKKINDA GENEL BİLGİ:

Emirgazi ilçemizin tarihinin Hititlere kadar dayandığı, eski Kışla (Dikilitaş-Yukarıkışla) ve Arısama (Belkaya) da yapılan kazılarda bulunan tabletlerden anlaşılmaktadır. İlçe adını, 2 km. güney doğusundaki "Emrullah Gazi" Türbesinden almıştır. İlçemiz Emirgazi, il merkezine l40 km. mesafede bulunmaktadır. Doğusunda Niğde ili, Güneyinde Ereğli İlçesi, Batısında Karapınar İlçesi ve Kuzeyinde Aksaray İli vardır.

Hititlerden kalma Eski Kışla diye adlandırılan yerleşim merkezi üzerinde bulunan Kale ve Yeraltı şehrinden Romalılar ve Bizanslılar faydalanmışlardır. Rivayetlere göre bu yerleşim merkezindeki ve Bağlıca Köyündeki halk 5 asır kadar önce dağlara bir kısmı Arısama Dağındaki Kale'ye, bir kısmı da şimdiki Emirgazi'nin kurulu olduğu yere yerleşmişlerdir.

Emirgazi’nin yaklaşık 2 km kuzeyinde yer alan ve "Kötü Dağ" ismiyle anılan dağ, üzerinde bir kale mevcut olup, kale ve çevresindeki yerleşim yerlerinde eski zamanlarda yapılan kaçak kazılar sonucu; Hitit, Firigya, Roma ve Bizans Uygarlıklarının daha önce bu yerde yaşadıkları anlaşılmaktadır.
 
Emirgazi ilçesi İçanadolu'nun en az yağış alan bölgelerinden birisidir. Ayrıca akarsu veya gölet gibi herhangi bir yerüstü su kaynağına sahip değildir. Arazi, bazı bölümlerde engebeli ise de genelde ovalıktır ve bozkırlarla kaplıdır. İlçenin tek ormanlık alanı güney bölümdeki Karacadağ'da bulunan meşeliklerdir.

Emirgazi'de Gezilecek yerler

Kolak Kabartmaları Çomakhacı Köyü, Gölören ve Elmayokuşu mesirelik alanları. Çomakhacı Barajı, Kolak Yaylası, Koyunkıran dağları, Tepesidelik Tepesi, Karahamdi Deresi,Toluca Anıtı, Kötü Kale, Şarışlı Kalesi (Kayasaray), Kaya Saray.

Emirgazi'nin Mahalleleri

Emirgazi 16 Mahalleden Oluşuyor: AKMESCİT MAHALLESİ, BESCİ MAHALLESİ CAMİKEBİR MAHALLESİ, CUMHURİYET MAHALLESİ, DEMİRCİ MAHALLESİ, EKİZLİ MAHALLESİ, FATİH MAHALLESİ, GÖLEREN MAHALLESİ, IŞIKLAR MAHALLESİ, KALE MAHALLESİ, KARAÖREN MAHALLESİ, MEŞELİ MAHALLESİ, ÖBEKTAŞ MAHALLESİ, TÜRBE MAHALLESİ, YAMAÇ MAHALLESİ, YENİ MAHALLE.

EMİRGAZİ'NİN SOSYAL DURUMU

Emirgazi ilçesi tipik bir Orta Anadolu kasabası görüntüsü vermektedir. Şehirleşme hareketi yeni yeni görülmeye başlamıştır. Evler genelde tek katlı olup, kesme taştan yapılıdır. Son zamanlarda betonarme evlerin sayısında artma görülmektedir. İlçede sosyal tesis mevcut olmayıp, sadece belediyece inşa edilen 4 katlı çok amaçlı salon bulunmaktadır. Atıl vaziyetteki bina 2007 yılı içerisinde protokolle ilçe milli eğitim müdürlüğüne tahsis edilmiş, genel bütçe, yerel yönetimler ve halk işbirliği ile öğretmen evi olarak kullanılmak üzere tadilattan geçirilmiştir. Şuan itibariyle 20 yatak kapasitesi, okuma salonu, oyun salonları ile hizmet vermektedir. Belediye tarafından 2008 yılı içerisinde 100 kişilik konferans salonu hizmete açılmıştır. İlçede konut sıkıntısı çekilmektedir. İlçe merkezinde 1 Sağlık Ocağı, Işıklar Kasabasında 1 Sağlık Ocağı ve Demirci Kasabasında 1 Sağlık Ocağı mevcuttur. ilçede İl spor müdürlüğü ile koordineli olarak 300 seyirci kapasiteli modern soyunma odaları ile birlikte futbol tesisleri kurulmuştur.İlçede sanayi kuruluşu olarak 5 kişilik istihdam alanıyla kurşun döküm atölyesi ve hazır giyim alanında Aksaray İlinde faaliyet gösteren Aksim Tekstil Crazy Moda-Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile konfeksiyon atölyesi açılmış, ve burada 40 civarında bayan kursiyer çalışmaktadır.öğrenci ler halen devam etmekte olan halk eğitim merkezi kursları sonunda yetiştirilen kursiyerler 2009 Mayıs ayında firmaca istihdam edileceklerdir.

EMİRGAZİ'NİN EKONOMİK DURUMU

Emirgazi ilçesinin geçim kaynağının büyük bir kısmı tarıma dayalı olması sebebiyle ilçe toprakları üzerinde buğday,arpa,çavdar,mercimek,şeker pancarı,yem bitkilerinden fig,korunga,aspir,kısım kısımda olsa ayçiçeği,sarımsak ekilmektedir. İlçe halkı sahip oldukları toprakların bir kısmını bir ekerek bir kısmınıda nadasa bırakır.Son 15 yıl içerisinde toprakların büyük bir kısmı sulanmaktadır.vatandaşların kendi imkanları ile kurdukları sulama kuyuları kooperatifleri mevcuttur.İlçenin toprak arazi miktarı 82.437 hektardır.Ekilebilir arazi miktarı ise 60.417 hektar olup sulanabilir arazi miktarı ise 10.000 hektar civarındadır. Hayvancılık ise ilçe halkının geçim kaynaklarının ikinci önemli kaynağıdır.Emirgazinin 59 yaylasında yaklaşık olarak 40.000 koyun beslenmektedir.Büyükbaş hayvan varlığı ise 6.000 civarında olup yılda 4150 ton süt elde edilmektedir.ilçede çift çilerin tohum ve ihtiyaçlarını karşılamak için Tarım kredi kooperatifi hizmet vermektedir.İlçenin diğer bir geçim kaynağı ise hayvancılığa dayanmaktadır.İlçeye bağlı mezra ve yaylalarda oturan halk genellikle küçükbaş hayvan besler ,son yıllarda besicilikte gelişmiştir.İlçenin uzun yıllar geçim kaynağını üstlenen nakliyecilik 1980 yılların başı ile 1990 yılların başına kadar nakliyecilik faaliyeti faal bir durumda bulunmasına rağmen 1990 yılında Irak ın Kuveyti işgal etmesi nedeniyle Birleşmiş milletler tarafından Irak a uygulanan amborgo nedeniyle Türkiyeninde Irakla olan Ticari ilişkisini zorunlu olarak kesmesi ve yumurtalık boru hattının kapatılması sonucu nakliyecilik sektörü büyük bir darbe alması üzerine nakliyecilik işi bitmiştir.Uzun yıllar ilçe ekonomisine katkıda buluna diğer srktör ise halıcılktır.Atkısından çözgüsüne  her şeyi ile yünden dokunan halıcılık gelişmiştir.El sanatları dalında ise ilçede  el dokuması halı ve kilimler meşhurdur.Bu halı ve kilimde kullanılan ipler kök boya ile boyanmaktadır.Halıcılık ilçenin önemli gelir kaynağı olmasına rağmen sektörün son zamanlarda açılımın kıstlanması nednei ile şimdi günümüzde Halk eğitim müdürlüğü nezaretinde Özel bir şirket ile kursiyer niteliğinde bir atölye mevcut olup orada Bayanlar giderek halı dokuyup aile ve ilçe ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar.

EMİRGAZİ'NİN COĞRAFİ YAPISI

Emirgazi orta Anadolu bölgesinin Konya bölümünde,Ereğli ovasının kenarında ve Karacadağ volkanik dağ kütlesinin kuzeyinde bulunmakta : İlçe merkezi Konya il merkezinin 140km doğusunda yer almaktadır.1085 m rakıma sahip ilçe,629 km2 lik yüzölçümü (TUİK 2000) ile Konyanın otuz bir ilçesi içerisinde yirmi birinci sıradadır. İlçe :Kuzeyde Aksaray merkez ve Eskil ilçesiyle,doğuda Niğdenin Altınhısar ilçesiyle,güneyde Ereğli ve batıda sie Karapınar ilçeleriyle çevrilidir.İlçenin Ereğli ve Karapınar ilçeleriyle olan sınırı karacadağ kütlesinin zirvelerinden (ziyaret tepesi,1.958m) geçirilmiştir. Emirgazi,Konya - Ereğli deprasyonunda kuaterner göl formasyonlarından oluşmaktadır.Ayrıca bölgede neojende başlayıp kuaternere kadar devam eden volkanik faaliyetlerin sürdüğüde tespit edilmiştir.Neojen yaşlı karacadağa bağlı olarak volkanik konileri,patlama kraterleri,kül konileri ve maarlar teşekkül etmiştir.İlçe Türkiye de deprem rsikinin en az olduğu V. derece deprem kuşağında yer almaktadır.

emirgazi-tarihi.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.