1. HABERLER

  2. Ereğli’de Ahilik Haftası Kutlandı

Ereğli’de Ahilik Haftası Kutlandı

“ESNAF TOPLUMUN DİNAMİĞİDİR”Ahilik Haftası kutlandı. Konya Esnaf Odaları Birlik Üyelerinin Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ve Belediye Başkanı Özkan...

A+A-

“ESNAF TOPLUMUN DİNAMİĞİDİR”

Ahilik Haftası kutlandı. Konya Esnaf Odaları Birlik Üyelerinin Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ve Belediye Başkanı Özkan Özgüven’i makamlarında ziyaretlerinin ardından Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başlayan kutlama etkinlikleri kapsamında Oğuz Ata Tesislerine kadar yürüyüş yapıldı. Yol güzergahındaki esnaflara çiçek verilerek günleri kutlandı.

Oğuz Ata Tesislerinde çeşitli meslek gruplarına ait serginin gezilmesinin ardından programa geçildi. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Ereğli Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Cumhur Yaman yaptı. Yaman Türkçe’de eli açık anlamına gelen Ahiliğin dil, din ve ırk ayrımı yapmaksızın tüm esnafları eşit düzeyde ele aldığını ifade etti.

Konya Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ali Osman Karamercan ise Ereğli’de ilk kez düzenlenen etkinliğin geleneksel hale getirilmesini arzu ettiklerini beyan ederek, ahiliğin insan birimi olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Özkan Özgüven ise, ahiliğin ticarette yüksek ahlakı simgelediğini belirtti. Özgüven ilerleyen teknolojiye rağmen küçük esnafın hala bir şekilde yerini koruduğunu belirttiği konuşmasında, esnafın toplumun dinamiği olduğunu kaydetti.

“Ben siftah yaptım, diğer komşumdan al” zihniyetinin arandığını belirten Özgüven, Belediye olarak yapacakları çalışmalarda esnafında fikirleri, görüş ve önerilerinin alınacağını, günü birlik değil kalıcı çözüm üreterek vatandaşa hizmet sunacaklarını vurguladı.

Ahilik kutlamasının Ereğli’de ilk kez yapıldığını söyleyen Kaymakam Şakir Erden ise, “Mühim olan başlamaktı. Devamı da gelecektir. Bu etkinliğin yapılmasında Belediyemizin de çok büyük katkıları olmuştur. Ahilik çok kapsayıcı bir kültürdür. Türk kültürüdür. Ve bu kültürün altını modern yaşam alanında doldurmaya çalışmalıyız. Bina yapmak şehri büyütmez. Şehri bu tür etkinlikler canlı tutar ve gelişimine katkı sağlar” dedi.

Ereğli’de ilklerin yaşandığını söyleyen AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Cem Zorlu, “Kültürün özü kültürü kuranın isminde gizlidir. Bu kültür çok geniş kardeşlik topluluğunu işaret ediyor. Maalesef günümüzde bir çok sanatımızı, sanatkarımızı kaybediyoruz. Toplumsal ihtiyaç olmasa da bazı mesleklerin nostalji olarak yaşamasını istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından plaket töreni ve yemek ikramı ile program sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.