1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Ereğli'de Ay Tutulması Görüldü
Ereğli'de Ay Tutulması Görüldü

Ereğli'de Ay Tutulması Görüldü

Ay’ın bakır renginde görüldüğü ‘Parçalı ay tutulması’ gerçekleşti

A+A-

Ay’ın bakır renginde görüldüğü ‘Parçalı ay tutulması’ gerçekleşti

Dünya’nın gölgesinin Ay’ın üzerine düşmesi olarak tanımlanan Ay tutulması tüm Türkiye'de gözlemlenirken, Ereğli ve civarından da gözlendi.

Dünya’nın gölgesinin Ay’ın üzerine düşmesi olarak tanımlanan Ay tutulması, TSİ 20.23 sularında başladı ve yaklaşık iki saat sürdü.

Ayın bakır renginde göründüğü "Parçalı ay tutulması"  7 Ağustos 2017 Pazartesi akşamı yaşandı. Astronomi meraklılarının bekledikleri tutulma Konya ve ilçelerinden de gözlendi.

Akşam saatlerinde yaşanan kısmi Ay tutulması Kısmi gerçekleşen Ay tutulması, Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya’da izlendi.Ay tutulması en net Rusya’dan gözlenirken Aydos Dağlarından çok özel görüntüler alındı.

Halkapınar'da objektiflere parçalı ay tutulmasına ait çok özel görüntüler yansıdı

Astronomi uzmanlarının yaptığı açıklamada, 7 Ağustos saat 18.50’de Dünya’nın yarı gölge konisinin Ay’ın üzerinden geçeceğini, Ay, Güneş’in bir kısmından ışık alırken diğer kısmından ışık alamayacağını ve kısmi tutulma başlayacağı belirtildi.

Türkiye’den bu sürecin Ay’ın geç doğmasından dolayı gözlemlenemeyeceğini, saat 20.22’de Dünya’nın tam gölge konisinin Ay’ın güneyinden giriş yapacağını, saat 21.20’de Ay’ın yaklaşık olarak %22’sini kapatacağını ve azami tutulma gerçekleşecek.Tam gölge konisinin bulunduğu bölgelerin Güneş’ten ışık alamadığı için, saat 21.20’den sonra tam gölge konisinin Ay’ın güney doğusundan azalarak çıkacağı ve saat 22.18’de parçalı tutulma sona ereceği ifade edildi.

Saat 23.50’de Dünya’nın yarı gölge konisi de çıktıktan sonra tutulmanın biteceğini belirten uzmanlar Parçalı Ay Tutulması’nın yaklaşık 1 saat 55 dakika, tutulmanın tümü ise yaklaşık 5 saat süreceğini ve tutulma ortasında Ay’ın parlaklığının yaklaşık 3 kat azalacağı ifade edildi.

Tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığının yaklaşık olarak 394 763 km olacağını ve Ay’ın görünür büyüklüğünün 31’ açı dakikası olacağını ayrıca, tutulmanın, Asya, Avrupa, Afrika ve Avustralya kıtalarından gözlenebileceğini, Türkiye’de Ay kırmızı renkte doğacağını ve kısmi tutulma gerçekleşmiş olacağı belirtildi.Tutulma esnasında Ay Oğlak Takımyıldızının önünde olacak.

18.50.02 Kısmi Tutulma Başlangıcı

20.22.55 Parçalı Tutulma Başlangıcı

21.20.32 Azami Tutulum

22.18.10 Parçalı Tutulma Sonu

23.50.56 Kısmi Tutulma Sonu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.