1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Ereğli’de 'bandırma' geleneği sürüyor
Ereğli’de 'bandırma' geleneği sürüyor

Ereğli’de 'bandırma' geleneği sürüyor

Konya’nın Ereğli ilçesinde iplere dizilen ceviz, un ve nişastanın katıldığı kazanlarda kaynatılarak, üzüm şırasına bandırılıp çıkartılmak suretiyle elde edilen 'bandırma' geleneği sürüyor.

A+A-

Konya’nın Ereğli ilçesinde iplere dizilen ceviz, un ve nişastanın katıldığı kazanlarda kaynatılarak, üzüm şırasına bandırılıp çıkartılmak suretiyle elde edilen 'bandırma' geleneği sürüyor.

Yurdun farklı bölgelerinde orcik ve cevizli sucuk olarak adlandırılan 'Bandırma' bazı aileler tarafından kışlık yiyecek olarak hazırlanırken, bandırmanın kilosunun 80 liraya satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Ereğli’de Yıldızlı Mahallesinde emekli öğretmen Hacer ve Nebi Mustul çifti kaynattıkları pekmezi yine kış hazırlığında ‘bandırma’ yaparak değerlendiriyor. Mustul ailesi yaptıkları o nefis cevizli bandırmaları, tamamen organik olarak kendi bağlarında yetiştirdikleri üzüm ve yine bahçelerinde yetiştirdikleri cevizlerden hijyenik bir ortamda hazırlayarak elde etmektedirler.

Üzüm ve cevizden gelen lezzetin kış sofralarına taşınmasıyla muhteşem bir görsel ile kış aylarının olmazsa olmazı ‘bandırma’ yöre halkının vazgeçilmezlerindendir.

Emekli öğretmen Hacer Mustul yaptığı açıklamada; İlçeye bağlı Yıldızlı Mahallesinde bağ bozumu zamanı, neredeyse her evin önünde pekmez kaynatılmak üzere yakılan ateşin dumanı tütmektedir. Kaynatılan pekmez kazanına, iplere özenle dizilen cevizler un ve nişastanın katımlıyla, kazanlarda kaynatılan üzüm şırasına bandırılıp çıkartılarak elde edilmektedir. ‘bandırma’ balkonlara, tellere ve çatı gibi güneş gören yerlerde örtülerin üzerinde doğal olarak güneli ortamda kurutulan köfter ve ‘bandırma’ları görmek mümkündür dedi. Mustul biz burada her yıl komşu ve yakınlarımızla aynı zamanda ımc usulüyle Eylül ayının sonlarında, Ekim aynın başlarında yardımlaşarak ‘bandırma’ yaptıkların ifade etti.

Hacer Mustul, o nefis tat ‘bandırma’nın yüzyıllardır yörede damakları tatlandırdığını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.