1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Ereğli'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Ereğli'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Ereğli'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

EREĞLİ’DE TURİZM, TARİHİ ve MANEVİ DEĞERLERİMİZ

A+A-

1-) GENEL BAKIŞ

Ereğli tarihi ve doğal güzellikleri ile önemli bir potansiyele sahiptir. Ereğli, Karapınar ve Halkapınar’la birlikte değerlendirildiğinde  turizme katkısı çok daha fazla olur.

2-)TARİHİ VE TURİSTİK YERLER

İvriz Kaya Anıtı, Göztepe Tümülüsleri (Yığmamezar M.Ö. I . yy. ait) , Obruklar (derin çukurlar), Höyük ve ören yerleri (yerleşim alanları ve eski kent kalıntıları), Karapınar, Acıgöl, Mekke Gölü, Karapınar yer altı şehirleri  (kayalar oyularak yapılmıştır), Akgöl kuş cenneti ve sazlığı, Hotamış sazlığı, Aziz Yahya ve Kız-oğlanlar Manastırları, tarihi Kervansaray , Ulu Cami, ŞeyhŞahabeddinSühreverdi Cami Türbe ve zaviyesi, İvriz çayı ve çayın çıktığı Bolkar dağları etekleri ile İvriz barajı ve parklar incelemeye ,gezmeye, yürümeye ve piknik yapmaya elverişli yerlerdir.

3-) TARİHİ VE MANEVİ DEĞERLERİMİZ

Camiler , mescitler, medreseler, zaviyeler, vakıflar ve Mimar Sinan tarafında yapılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Çağaloğlu bedesteni tarihi ve manevi değerlerimizin en önemlileridir. Bunlar içinde birkaç tanesini açıklamak gerekir:

a-) ŞEYH ŞİHABÜDDİN ZAVİYESİ

Türbe Mahallesindeki mescid, türbe ,zaviye ve imaretten oluşmaktadır. 1391’de  Karamanoğlu Süleyman beyin kızı Nasiha Hatun tarafında yeniden tamirat ve düzenleme yapılmıştır. Günümüze kadar sadece türbe, mescit ve mezar taşları ile 4 adet Besmele ve ayetler yazılı panolar kalmıştır.

Şeyh Şihabüddin Ereğlili tacir Mevdud’un oğludur. 1237’de ölen şeyh EvhadüddiniKirmani’nin halifesidir. Kardeşi Şeyh Bedrettin Anadolu’nun ilk ahilerindedir.

b-) MEDİNE-MÜNEVVERE VAKFI

Vakfın kuruluşu Abbasi Halifesi Me’mun zamanına kadar götürülmektedir. Ereğli topraklarının öşür gelirleri bu vakfa tahsil olunmuştur. Bu gelirlerin oldukça yüksek olduğu ifade olunmaktadır. Vakıf Osmanlılarda da bu şekilde devam etmiştir.

  • * MEVKA 2014 Ereğli Raporu sayfa 19-20 Ereğli Kaymakamlığı 2017 Brifingi sayfa 4-5-10-24 Ereğli ve Yöresi HeracieiaKybistra 20-24-30-40 Ereğli Kazası Sayfa 186-192
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.