1. YAZARLAR

  2. Mustafa Özyıldız

  3. EREĞLİDE SEÇİM ATMOSFERİ VE 1 NİSAN
Mustafa Özyıldız

Mustafa Özyıldız

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

EREĞLİDE SEÇİM ATMOSFERİ VE 1 NİSAN

A+A-

Secim sonrası gün olan 1 nisan tarihinde sonuçlar açıklandığında ,secime katılan bazı adaylar 1 nisan şakasına mı yoksa 1 nisan gerçeğiyle mi muhatap olacaklar ?

Bekleyip göreceğiz.

Eskilerin deyimiyle “şehrül-emin” şehrin güvenilir adamı, belediye başkanı; şehrin reisi, beyidir.

Soru şu ; belediye başkanı olan/olacak kişiler şehirleşmeden, alt yapıdan, mimariden, ulaşımdan anlıyor mu? Sosyolojiden, psikolojiden ne kadar haberleri var? Şehri tanıyor mu? Çevre, tarih ve mimari bilgisi, kültürü, görgüsü var mı? İnsan haklarına saygılı mı? Herkese eşit mesafede mi?

Ereğli’de yaklaşık 98.500 kişi oy kullanacaktır. Ereğli’de geçmiş seçimleri incelediğimizde oy kullanma oranı %85 civarında seyretmekte . Bu ortalamayı dikkate alırsak bu seçimde yaklaşık 86.000 kişinin oy kullanabilirliği tahmin edilmektedir son yıllarda giderek artan miktarda boş oy kullanıldığını ve sandığa gitmemenin arttığını da Ereğlide görmekteyiz . Ereğli’de bayan seçmen sayısı erkek seçmen sayısından fazladır.

Mahalli İdareler Seçim Sistemi ve Usulüne göre; Büyükşehirlerde büyükşehir belediye meclis üyesi seçimi yapılmıyor. Büyükşehir meclis üyeleri, ilçe belediye meclisine seçilenlerden yasada belirtilen esaslara göre (son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre kademeli artar oranlı bir şekilde) seçilir. Büyükşehir Belediye Başkanının seçiminde seçim çevresi, büyükşehir belediye sınırından oluşur. İlçe belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimi için, her ilçe (kapanan belde ve tüzel kişiliğini yitiren köyler dahil) bir seçim çevresidir. İlçe belediye meclislerine seçilecek üye sayısı; Genel nüfus sayımı sonuçları ve usulüne göre, ilçelerin nüfus yoğunluğu dikkate alınarak, kademeli bir şekilde artarak değişmektedir.

Ak parti ilçe başkanı değişikliği ve MHP ilçe başkanı değişikliği ile yeni yönetim kurulu üyeleri yanı sıra Büyükşehir Meclişi ve Ereğli belediye meclisine üyelerini noktasında yeni isimlerin yeni yüzlerin yerel siyasette yer alacağını söylersek süpriz yapmış olmayız.

ADAYLAR

Hüseyin Oprukcu

Daha önceki dönem/dönemler belediye başkanı ve milletvekili adayı

Bu dönem Bağımsız Aday

Bülent Ecevit Tatlıdil

Daha önceki dönem/dönemler yerel secim/genel secim aday

Yaşar Yaman

Daha önceki dönem/dönemler yerel secim/genel secim adayı

Cevdet Dumlu

Siyasette yeni bir isim ,ilk dönem Bağımsız Aday

Şaban Menem

Siyasette yeni bir isim ilk dönem aday

Adem Erdal

Siyasette yeni bir isim ,ilk dönem aday

3 aday Ereğli siyasetinde yeni isimler olarak görülürken diğer 3 adayda Ereğlide siyasi geçmişi olan tanınan isimlerden oluşmaktadır. Siyasette yeni isimlerden biri ,belediyenin başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş teknik personel olarak şehre 14 yıl hizmet etmiş, Ereğlinin tanıdığı şehir plancı bir isim Adem Erdal

Daha önce Ak parti için şu anda da Cumhur ittifakı için geçerli gelenek yine bozulmamıştır. Ahmet Özdoğan Özkan Özgüvenden sonra

Yeniköylü Adem Erdal bu dönem yeni adaydır.

Ereğli merkezinde kökleri Ayrancı köyleri, Dağlı köyleri Bettik köyleri olan nüfus miktarı yaklaşık birbirine eşit sayıdadır .Daha az olan diğerleri ise sırasıyla Dereyüzü köyleri ,Erzurum ve Doğu ve Güneydoğu kentliler ve Çayhan nüfusudur. Genel nüfus ve mahalleye dönüşen köylerdeki nüfus dengesi ise Bettik köyleri lehinedir.

1970’li yıllardan 2019lara kadar baktığımızda Ereğlide genel profil içerisinde sağ milliyetçi ve muhafazakar seçmen profilinin arttığını söyleyebiliriz.

Bu yıllara sari secim sonuçlarını incelendiğinde görülecektir.

Kentte kentli ile kırsal nüfus dengesindeki değişime bakacak olursak, 1960’larda kentin toplam nüfusu içerisinde, bugün dış mahalleler olarak adlandırdığımız köyler ve kasabalarda oturanlar toplamın 3 te 2 si oluşturmakta idi (35bin -merkez/60 bin-kırsal, Toplam 95bin),

2015’lerde bu oran 3 te 1’in altına düştü(110bin-merkez/35bin-kırsal Toplam 145 bin). Ayrancı ilçesi ve köylerinin Karaman a bağlanmasının da etkisiyle 1960’lardaki piramid terse dönmüştür.

Geçen 50 yıl içerisinde kent merkezine kentin planlı gelişmesini bozacak hızlı bir nüfus akımı oluştu. Bu sonuçta Doğal Çevre, Sosyal Çevre ,Ekonomik Çevre yönleriyle kent gelişimi yavaşladı. 1960-90 yılları arası Türkiye’deki özellikli il standartları arasında yer alan Orta Anadolu da nadir yeşil kentlerden olan şehir hızla bu görüntüsünden uzaklaştı.

Ereğlide her türlü iş organizasyonda ,siyaset ve parti çalışmaları dahil,ekip çalışmalarında hizipçilik bölgecilik yüzünden kentin lehine olabilecek ölçüde ve nitelikte sinerji yaklaşık 50 yıldır bir türlü yakalanamadı.

Yıl 2000’ler Ereğli’deyim, Şimdi rahmetli olan Eski Belediye Başkanlarından Rıza Denizoğlu bey ile karşılaştık. Hal hatır, hoş sohbetten sonra ben ısrarla Ereğli ve problemleri ile alakalı konulardan konuşmak ve bazı konularda görüşlerini almak istedim. O ise bana; Ereğli’deki

mülkleriyle alakalı geldiğini Ereğli ile ilgili konulardaki problemler ve çözümlerle alakalı ümitsiz olduğunu ve ilgilenmediğini hissettirdi. Şehre önemli hizmeti olmuş eski bir belediye başkanının bu haliyet-i ruhiyesi, ilgisizliği, beni etkiledi. Sizce de kentin kalkınmasında öncü olabilecek, Ereğli dışındaki sermaye sahibi hemşehrilerimizin ilgisizliği yanısıra değişime direnen şehirde belirli sayıda

’ istemezükcüler ‘var mı? yok mu ?

Ereğli’de bazı çevrelerin bir miktar değişime direnmesini anlamak mümkündür. Ancak Ereğli’deki direnç diğer yerlerde gördüğümüz ‘değişime cesaret edememenin çok ötesinde. Karşımızda örgütlü ve bilinçli bir gelişimi engelleme kampanyası var. Bu kişiler, kentimiz tabiriyle ‘istemezükçüler’,50 YILDIR YAPILAN HERŞEYE VE HERKESE KARŞILAR Ereğlilinin kalkınacağını, gelişeceğini bilseler de değişmesini istemiyorlar değişim direncinin en önemli sebebi birilerinin Ereğli’yi hala bir emekli yeri ,emekli kenti olarak görmesi mi yoksa bu kişilerin konumlarının bozulması endişesi mi bilemiyoruz, kentin bugünkü durum itibariyle bir nevi emekli kenti olduğunu pek çok yerde asıl gürültüyü patırtıyı çıkaranların hizipçilik bölgecilik yapanlarında bunlar olduğu kolayca tahmin edilebilir.

Mustafa Özyıldız

Kastamonu Üniversitesi

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.