1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Halkapınar'da Tarhana Zamanı 
Halkapınar'da Tarhana Zamanı 

Halkapınar'da Tarhana Zamanı 

Konya'nın Halkapınar İlçesinde, kış mevsimine hazırlık yapan ev hanımlarının tarhana yapma telaşı yoğun bir şekilde sürüyor.

A+A-

Konya'nın Halkapınar İlçesinde, kış mevsimine hazırlık yapan ev hanımlarının tarhana yapma telaşı yoğun bir şekilde sürüyor.

Bölgenin en önemli damak tatlarından kış sofralarının vazgeçilmezi olan tarhana, yaz sıcaklarının arttığı Temmuz ve Ağustos aylarında hanımlar tarafından özenle yapılıyor. Kazanlarda kaynatıldıktan sonra güneşte kurutulmaya serilen tarhana yapımında komşular da birbirine imece usulüyle yardımcı oluyor. Ev hanımları, yağmur riskine karşı meteorolojik verileri de takip ederek önlem alıyor, tarhanaları çitlerin üzerine güneşli günlerde serip kurutuyor. Yaz mevsimiyle birlikte Halkapınar'da tarhanaları kurutmak için çitlere, balkonlara, teras ve evlerin damları tercih ediliyor. Tarhanaların başında kuşların ve sokak hayvanlarının zarar vermemesi için aileler sırasıyla kurutma işlemi tamamlanıncaya kadar nöbet bekliyor.

Tarhana kış döneminde ev hanımları tarafından sofralarda eksik edilmeyen tarhana yörenin vazgeçilmez tatlarından birisi Birkaç gün devam eden, oldukça zahmetli bir iş olmasına rağmen halkın vazgeçmediği değişik usullerde tüketilebilen tarhana, çorbası yurdun neresinde olursa olsun, çorbaların, sofraların şahı olarak biliniyor ve tüketiliyor. Yörenin önemli besin kaynağı ve sofraların baş tacı olan tarhana, damak tadının enfes olmasıyla ve fakir fukaranın önemli besin kaynağıdır. Aynı zamanda göze fer, dize derman verir. Kış aylarının vazgeçilmez lezzetidir. Tarhana sadece Halkapınar'da değil yurdun birçok yöresinde değişik tat ve lezzetlerde yapılarak kış sofralarının vazgeçilmez çorbaları arasında en başta yer alır.

Hazırlanan tarhana bütün kış tüketildiği gibi, şehirlerde tarhana yapamayan sevdikleri eş dost, akrabaya da hediye edilir.

Tarhananın yapılışı incelik ve özen ister, Yapımı ise "Un, yoğurt, etli kırmızıbiber, domates ile az miktarda lezzetlendirmek için soğan katılarak hazırlanan hamur lezzetlenmesi için 1--2 gece bekletilir. Sonrasında da hamuru önce büyük büyük parçalar, daha sonra da el yardımıyla daha küçük parçalara bölünerek güneş gören yerlerde temiz bez üzerinde kurumaya bırakılır, fazla güneş görmeden kurutup sonrasında elekten geçirilmek suretiyle kışa hazır hale getirilir. Kuruduktan sonra bez torba içerisine alınan tarhanalar kışın çorba yapılmak üzere raflara kaldırılır. 

Tarhananın yapımı sırasında evdeki küçük-büyük tüm bireyler ile komşuların da emekleri geçer. Tarhana demek dostluk ve dayanışmanın en güzelliklerin sergilenmesiyle, Anadolu insanının hazırlamış olduğu emeğin ürünüdür.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.