1. HABERLER

  2. HAZRETİ MEVLANA VE AİLESİ 786. KEZ KARŞILANDI

HAZRETİ MEVLANA VE AİLESİ 786. KEZ KARŞILANDI

786 YIL ÖNCE AŞKLA BULUŞTU BU ŞEHİR             Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin...

A+A-

786 YIL ÖNCE AŞKLA BULUŞTU BU ŞEHİR

             Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 786. yılı nedeniyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından temsili karşılama töreni düzenlendi. Hazreti Mevlana ve Ailesinin Sultan Alaeddin Keybubat tarafından karşılanışının temsil edildiği törende, 786 yıl önce sevgiyle gerçekleşen kutlu yolculuğun Konya ve insanlık tarihi açısından önemine dikkat çekildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 786. yılı nedeniyle düzenlediği etkinlikler temsili karşılama töreni ile başladı.

Mevlana Meydanı’nda düzenlenen ve yoğun ilgi gören programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hazreti Mevlana ve ailesinin 786 yıl önce Konya’yı şereflendirdiğini belirterek, bu gelişin insanlık tarihi açısından da çok anlamlı olduğunu söyledi.

Konya’da yüzyıllardır yeryüzünü aydınlatan bir kandilin adeta ateşlendiğin vurgulayan Başkan Akyürek,  “Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’yı teşrifi hicretti. Hicrette manalar vardır. O hicrette, o yolculukta günümüz insanına da işaretler vardır. O yolculuk irşad yolculuğuysa, ilim yolculuğuysa çok  değerlidir” dedi.

Dünyanın en büyük sema salonları bulunan Mevlana Kültür Merkezi’nde yıl boyu Hazreti Mevlana ile ilgili programlar icra edildiğini anımsatan Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Buna ilaveten birkaç gün önce ihalesini gerçekleştirdiğimiz İslam Kültür Merkezi, Mevlevihanesi, Semahanesi ile adeta bir Dar-ül Mesnevi olarak hizmet verecek. Yine Hazreti Mevlana ve ailesinin yaşadığı evin bulunduğu bölgede bir çalışma başlattık. Mevlana Evi Külliyesi adıyla başlattığımız bu çalışma sonuçlandığında Mevlana Evi Külliyesi’nden Şems-i Tebrizi Türbesi’ne kadar olan alanda bir Şems Yolu hayata geçecek.”

MEVLANA VE AİLESİ KONYA’YA BİR RUH GETİRDİ

Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’ya bir ruh getirdiğini kaydeden  AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Konya’nın, bu ruhu pişirmeye, bu ruhu dünya ile paylaşmaya uygun bir şehir olduğunu söyledi. Kabakçı, “Hazreti Mevlana’nın o sessiz çığlığı şu anda dünyanın dört bir köşesinde karşılık buluyor. İnsanın bu kadar ihmal edildiği, şekle, ırka, görünüşe bu kadar teslim olduğu çağımızda Hazreti Mevlana, sessiz çığlıkla bütün dünyaya bugün de sesleniyor” dedi.

Konya Valisi Muammer Erol ise, Hazreti Mevlana’yı anmak için yapılan bütün faaliyetlerin samimiyetle, güzellik katılarak yapıldığını belirterek, programlarda emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Erol, “Hazreti Peygamber dünyayı teşrifiyle, insan olmanın, yaratıcının istediği gibi bir insan olmanın ve bunun nasıl olacağının örneğini ortaya koymuştur. Hazreti Mevlana da  Hazreti Peygamberin örnekliğini günümüze ve tüm dünyaya yansıtan güzel bir ayna oldu. İnsanlar, onun ruh ve gönül dünyasına baktıklarında birbirlerini ve kendilerini keşfetme fırsatı buldular” diye konuştu.

HZ. MEVLANA VE AİLESİ KARŞILANDI

Konuşmaların ardından Hazreti Mevlana ve ailesinin 786 yıl önce Konya’ya teşrifleri temsil edildi. Programda, Hazreti Mevlâna ve ailesinin Sultan Alaeddin Keykubat ile Konyalılar tarafından karşılanışı esnasında geçen olaylar anlatıldı. Tören, Hazreti Mevlana'nın mezarı başında edilen duanın ardından sona erdi.

Programa AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Hazreti Mevlana’nın 22. kuşaktan torunları ile çok sayıda yerli ve yabancı misafir katıldı.

ETKİNLİKLER 3-7 MAYIS ARASI

3-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında sema gösterisi, Mesnevi sohbeti, konferanslar, söyleşiler, konser ve tiyatrolar yer alacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.