1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. KİRAZ DALDA KALDI, ÜRETİCİ DARDA KALDI
KİRAZ DALDA KALDI, ÜRETİCİ DARDA KALDI

KİRAZ DALDA KALDI, ÜRETİCİ DARDA KALDI

TATLIDİL VE GÖNÜLAL, KİRAZ ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARININ GENEL MERKEZE RAPOR EDİLECEĞİNİN SÖZÜNÜ VERDİ

A+A-

Beyaz kirazı ile ünlü Ereğli’de kirazlar dalda kaldı. Türkiye’de beyaz kiraz alımı yapana 2 firmanın ikisi de Ereğli’de ancak Ereğlili üreticinin kirazı dalda kaldı. Ürününü satamayan üretici de, içini CHP’ye döktü. CHP Parti Meclisi Üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil, Ereğli İlçe Başkanı Veysel Gönülal, parti yönetimi ve CHP Belediye Meclis üyeleri, Belceağaç Mahallesinde kiraz üreticileri ile bir araya geldiler ve sorunları yerinde dinlediler. 

CHP Parti Meclis Üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil, CHP Ereğli İlçe Başkanı Veysel Gönülal, parti yönetimi ve belediye meclis üyeleri ile birlikte Belceağaç Mahallesinde kiraz üreticilerini ziyaret ettiler. Ürettikleri kirazın ellerinde kaldığını söyleyen kiraz üreticileri, maliyetin toplama işçiliğini bile karşılamadığını belirttiler ve “Ürünlerimiz elimizde kaldı. Alım olmadığı için toplama da yapılmıyor. Toplatan da, dalda kalmasın diye toplatıyor. Kirazımız dalda kaldı” dediler. 

-“FABRİKA EREĞLİ’DE, KİRAZLAR İZMİR’DEN GELİYOR, YÖNETENLER, ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKMIYOR”
Türkiye’de beyaz kiraz alımı yapan iki tane firmanın olduğunu ve bu firmaların ikisinin de Ereğli’de olduğunu ancak Ereğli’nin kirazının dalda kaldığını dile getiren üreticiler, “Fabrika Ereğli’de ama kirazı İzmir’den Bursa’dan getiriyorlar. Üstelik dışardan getirilen kirazlara, bize verdikleri fiyattan daha yüksek fiyat veriyorlar. Kirazlarımıza ilk olarak 2 buçuk lira fiyat verdiler. Gün güne de fiyatı düşürdüler. En son 1.75 kuruş dediler onu da alım yapmıyorlar” diyerek sitemlerini dile getirdiler. 
Kiraz üreticilerinin feryatlarına, belediyeden, hükümet temsilcilerinden ve milletvekillerinden kimsenin ses vermediğini de vurgulayan üreticiler, “150 bin nüfuslu Ereğli’nin milletvekili var, belediye başkanı var, onlarca bürokratı var ama Ereğli’nin üreticisi sahipsiz kalıyor” dediler. 

-“İŞÇİ ÜCRETİ KİRAZ FİYATINI KATLIYOR” 
Ereğli kirazının devre dışı bırakıldığını da belirten Ereğlili üreticiler, “Bir işçi bir mesai gününde ortalama 60 kilo kiraz toplar. 1.75 kuruştan, 105 lira tutar. 105 liranın 95 lirasını işçiye veriyoruz. Bizim kazandığımız 10 lira. Üreticiler kendi mallarını satabilmek için çırpınmak yerine başka bir bahçede ırgatlık yapsalar daha fazla kârdalar” dediler. 

-ÜRETİCİNİN SORUNLARINI CHP DİLE GETİRECEK-
Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Parti Meclisi Üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil ve CHP Ereğli İlçe Başkanı Veysel Gönülal, hükümetin belirttiği iyi ekonominin gerçekleri yansıtmadığını söylediler ve kiraz üreticilerinin sorunlarını gündeme taşıyacaklarını ifade ettiler.  
-GÖNÜLAL: “ÜRETİCİNİN TEK ÇÖZÜM ORTAĞI CHP”-
CHP Ereğli İlçe Başkanı Veysel Gönülal, 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin seçim projelerinden birinin, kuru gıda işletme tesisi olduğunu hatırlattı ve “Yerel seçimlerde belediyeyi almış olsaydık, Ereğli’ye kurutulmuş gıda tesisimizi kuracaktık ve üreticinin ürünleri değerlendirilecekti. Hem de üreticinin sadece yaş ürün satabilme endişesi ortadan kalkacaktı. Ancak, bugün Ereğli’yi yönetenlerin de, üreticinin sorunlarına yönelik çözümler üretmesi gerekiyor. Yoksa Ereğli üreticisi tamamen iflas edecek” dedi. 

TATLIDİL: “BUGÜN SAHİP ÇIKMAZSANIZ YARIN BULAMAZSINIZ” 
CHP Parti Meclisi Üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil, fabrikalardaki tekelleşmenin sonucu olarak durumun çıkmaza girdiğini ifade etti ve şunlara yer verdi: “Fabrikalardaki tekelleşme, üreticinin ürününe değerinin altında fiyat biçilmesine, üreticinin ürününün tarlada kalmasına neden oluyor. Buradan fabrikalara seslenmek istiyorum, bu yıl üreticiye sahip çıkmazsanız, önümüzdeki yıl alacak kiraz bulamazsınız. Üreticilerimiz de, birlik olarak ürünlerini değerlendirme yoluna gitmeliler. Üreticilerimizin bu alanda yapacağı her çalışmaya destek olmaya hazırız. Ereğli’nin idarecilerinin de elini taşın altına koymaları gerektiğini belirtiyoruz. Ereğli’de festivali dahi yapılan kirazın, yitip giden bir ürün olmasına göz yummayacağız” dedi ve Ereğli bölgesindeki üreticilerin sorunlarının, CHP Genel merkezine rapor edileceğinin sözünü verdi.

2-330.jpg

3-288.jpg

4-217.jpg

5-134.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.