1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Kuraklık ve Don Üreticiyi Zora Soktu
Kuraklık ve Don Üreticiyi Zora Soktu

Kuraklık ve Don Üreticiyi Zora Soktu

Ereğli ilçesinde kış mevsiminde kar ve yağmurun yeterince yağmaması nedeniyle yaşanan kuraklık ve don üreticiyi zor durumda bıraktı.Ereğli Ziraat...

A+A-

Ereğli ilçesinde kış mevsiminde kar ve yağmurun yeterince yağmaması nedeniyle yaşanan kuraklık ve don üreticiyi zor durumda bıraktı.

Ereğli Ziraat Odası Başkanı Cafer Tatlıdil yaptığı açıklamada, kışın yeterince yağış olmadığı için İvriz Barajındaki su seviyesinin düşük olduğunu ifade etti. Yağışların yetersiz kalmasıyla ürünlerde ciddi kayıplar yaşandığını kaydeden Tatlıdil, "Ereğli'de bu yıl verim ve rekolte beklentilerin çok uzağında kalacak" diye konuştu.

Tatlıdil, kuraklık nedeniyle özellikle hububat ürünlerinin gelişmediğini vurgulayarak, "Buğdaylar her sene en az 2-3 sefer sulanıyordu. Ancak bu sene su seviyesi yetersiz olduğu için üretici ürününü ne kadar sulayacak bilemiyor. Barajdaki su seviyesinin yetersiz olması çiftçiyi yeraltı sularına yöneltti. Birçok üretici kuyudan sulama yapıyor. Ancak nereye kadar gider bilemiyoruz. Çiftçinin büyük beklenti içerisinde olduğu Nisan yağmurları düşmeyince çiftçinin tek umudu bu ay içerisinde düşecek yağışlara kaldı. Hepimiz dua ediyoruz. Mayıs yağmurlarına acil ihtiyacımız var. Yoksa bu gidişle çiftçi masrafını dahi çıkaramayacak" şeklinde konuştu.

30 Mayıs tarihine kadar tüm üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Tatlidil, daha önceki yıllarda yılsonuna kadar olan ÇKS kayıt işlemleri bu yıl değiştiğini, Bakanlığın çıkardığı genelge ile ÇKS kayıtlarını üreticilerin 30 Mayıs tarihine kadar yaptırması gerektiğini vurguladı.

Oda Başkanı Tatlıdil ÇKS güncellemesini 30 Mayıs tarihine kadar yaptırmayanların desteklemelerden faydalanamayacağını ifade ederek, 30 Mayıs 2014'e kadar ÇKS güncellemesi yaptırmayanların mağduriyet yaşayabileceklerini söyledi.

Ereğli Ziraat Odası Başkanı Cafer Tatlıdil, don nedeniyle bu yıl meyvecilikte de büyük sorunlar yaşadıklarını ifade ederek, "Elma ve cevizde yüzde 90, kirazda yüzde 60 zarar var. Üretici zor bir dönemden geçiyor. 16 Mayıs'ta Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktarın da katılımıyla Konya'da bir toplantı yapacağız. Üreticilerimizin yaşadıkları sorunları orada masaya yatırıp gerekli çalışmaların başlatılmasını isteyeceğiz. Bu çalışmalar üreticinin borcunun ertelenmesi mi olur, yoksa destek mi verilir bilemiyoruz ama görünen bir tek gerçek var, çiftçi bu yıl perişan durumda" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.