1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Pazarda yüksek fiyatlara satılan biberin üreticisi: Tarlada bizden ucuza alıyorlar.
Pazarda yüksek fiyatlara satılan biberin üreticisi: Tarlada bizden ucuza alıyorlar.

Pazarda yüksek fiyatlara satılan biberin üreticisi: Tarlada bizden ucuza alıyorlar.

Biber üretiminde oldukça iddialı olan Ziver Arslan isimli biber üreticisi çiftçi, tarlada kendilerinden ucuza alınan biber fiyatlarının tezgahlarda yükseldiğine...

A+A-

Biber üretiminde oldukça iddialı olan Ziver Arslan isimli biber üreticisi çiftçi, tarlada kendilerinden ucuza alınan biber fiyatlarının tezgahlarda yükseldiğine dikkat çekti. Biber fiyatının alış fiyatını belirten çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtiyor.

Konya Ereğli'de biber yetiştiricisi olan Ziver Arslan isimli çiftçi umduğunu bulamadıklarını söyledi ne biberden, nede domatesten nede beyaz kirazdan yüzümüz gülmedi dedi. komisyoncuların belirlediği biber fiyatlarına tepki gösteren Arslan; 2 ile 3 krş. bizden alıyorlar 6 krş satıyorlar bu vicdansızlık insafsızlık çünkü bizim giderlerimiz çok yüksek onlar elini soğuk sudan sıcak suya vurmadan bizim 2 mislimizi para kazanmaktalar diyor. Arslan, şimdilik biberi toplamayacağını veya tarladan satacağını söyledi.  Pazar'da,Market ve manavlarda sattıkları fiyatın en az 3 katına etiketlerle karşılaşan çiftçiler, durum karşısında şaşkın. Elektrik, Mazot, gübre, ilaç, su parası,çapalama, toplama gibi işçilik ve komisyon giderlerinin kıskacında olan çiftçiler, satıştan kazandıkları parayla ancak maliyetlerini karşılayabiliyor.

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ

Bu gidişle çiftçiliğin bitme noktasına geldiğini ifade eden çiftçi Ziver Arslan, her geçen sene bir öncekini arar olduklarını ve zararlarının arttığını söyledi. Arslan geçmiş dönemlerdeki fiyatları bulamadıklarını belirtirken, Şimdiki şatış fiyatlarıyla bu işin yürümeyeceğini ve bu fiyatla bizleri kurtaracak durumda değil dedi. Sebze üretimi yoğun emek, işçilik maliyeti ve yatırım istiyor. Ama verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz diye konuştu.

Sattıkları biber fiyatlarıyla işçi yevmiyesini dahi karşılanmadığına dikkat çeken Arslan, üretim yapabilmek için şartların her geçen gün zorlaştığını belirtti. Bu şartlarda çiftçi nasıl üretim yapsın.

FİYATLAR TARLADA FARKLI TEZGAHTA ÇOK DAHA FARKLI

Biberin yurttaşlara tarladan daha pahalıya satmasına tepki gösteren Arslan, bizi üretimde tutacak, masraflarımızı kurtaracak, fiyatlar olmasını istiyoruz diye konuştu.

Biber, Domates ve Kiraz ürecisi olarak maalesef biz üreticiler zor durumdayız maliyetimizi çıkaramıyoruz. Her geçen gün daha çok batıyoruz. Unutmasınlar ki üreticiler batarsa ülke de batar. Onun için çözüm bulunmalı uyarısında bulundu.

Kiraz üreticisi kirazı ağacın dalında bıraktığını şimdi ise çözümü bahçelerden kiraz ağaçlarını sökerek farklı ürünlere yöneldiğini söyleyen Ziver Arslan bizler batarsak ülke batar diye konuştu. Arslan yetkililerin seslerini duymasını istedi.

08.mts_000008760.png

01.mts_000001000.png

06.mts_000001040.png

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.