1. HABERLER

  2. Saadet Gökgül Bayındır Yeşilay Haftası nedeniyle açıklamada bulundu

Saadet Gökgül Bayındır Yeşilay Haftası nedeniyle açıklamada bulundu

Ereğli Sağlık Müdürlüğü Psikologu Saadet Gökgül BAYINDIR , Yeşilay Haftası nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.Ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri...

A+A-

Ereğli Sağlık Müdürlüğü Psikologu Saadet Gökgül BAYINDIR , Yeşilay Haftası nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

Ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu haftada, kişilerin alkol, uyuşturucu, sigara gibi maddelere karşı farkındalıklarının bir kez daha artırılması hedeflenmektedir. Bu maddeler sadece kişiye değil, aynı zamanda kişini ailesine, sevdiklerine ve topluma da zararları bulunmaktadır. Herkes bu maddeleri bırakma konusunda kendi mücadelesini de verebilmeli, Sağlık kuruluşlarından tedavi desteği almalıdırlar. Bu maddeler, bağımlılık yapmaktadır. Bağımlılık bir hastalıktır, diğer hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkla mücadele için de hekim gerekmektedir.

En çok kullanılan maddelerden birisi sigaradır. Sigara toplumsal zehirlenme olayıdır. Kişi kendisine , çevresine, ailesine, sevdiklerine zarar verdiğini bilir, maddi açıdan zorluk yaşadığını bilir, Çocuklara kötü örnek olduğunu ve sigara içmeyenleri ne kadar çok rahatsız ettiğini bilir yinede içmeye devam eder. Sigara kullanıcılarının % 70’i sigarayı bırakmak istemektedirler. Kimse hayatı boyunca bağımlı olarak yaşamaz istemez. İnsanlar sigara kullanmayı bıraktıklarında Yoksunluk belirtileri dediğimiz, huzursuzluk, dikkatini yoğunlaştıramama, ellerde terleme, titreme, çabuk öfkelenme, kaygı gibi belirtiler gösterir. Sigara içilmediğinde bu belirtilere yol açar ve 15- 30 gün bu şekilde devam edebilir. Bu belirtiler geçtikten sonra psikolojik bağımlılık devreye girer. Maddeleri aldıklarında dopamin hormonu çok hızlı bir şekilde merkezi sinir sistemini etkiler. Dopaminin rahatlatıcı etkisi vardır, ancak bu maddelerle sağlandığında etkisi kısa sürelidir. Kişi aynı sahte mutluluğu yakalamak adına tekrar kullanmak ister. Sigara ve diğer madde kullanıcılarının beyindeki ödül- ceza sistemi bozulmaktadır. Bir süre sonra içenler, gergin, endişeli ve daha mutsuz olurlar. Artık eski haline dönmek için sigarayı kullanmaya devam eder. Sigaranın psikolojik bağımlılık özelliği yaklaşık 6 ay- 1 sene sürmektedir.

Psikolojik bağımlılıkta özellikle kişi sigarayla eşleştirdiği çevresel uyaranlara ve sigarayla birlikte kullanılan yiyecek- içeceklere ve sigara kullanma bahanelerine dikkat etmesi gerekmektedir dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.