1. HABERLER

  2. SAĞLIĞINIZ İÇİN DAHA AZ TUZ TÜKETİN !

SAĞLIĞINIZ İÇİN DAHA AZ TUZ TÜKETİN !

Tuz, sodyum ve klordan oluşan ,insan vucudunun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli bir besin maddesidir. 1 gr tuzda 400 mg. Sodyum bulunur. Sofra...

A+A-

Tuz, sodyum ve klordan oluşan ,insan vucudunun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli bir besin maddesidir. 1 gr tuzda 400 mg. Sodyum bulunur. Sofra tuzu, kabartma tozu, yemek sodası fazla miktarda sodyum içerir.

Zeytin, turşu, peynir, konserve vb. gibi besinler yüksek oranda sodyum içerir.

Aşırı Tuz Tüketiminin Sağlığımıza Etkisi Nasıldır?

Sodyum, kanın yoğunlaşmasına , akıcılığının azalmasına ve kan basıncının artmasına neden olur. Ayrıca tuzun korozif (aşındırıcı ) etkisi vardır. Bu etkisinden dolayı organları ve kemik dokuyu yıpratır. Aşırı tuz tüketimi,yüksek tansiyon, kalp hastalığı , felç, böbrek hastalıkları, kemik erimesi, bazı kanser türlerinin oluşmasının nedenidir.

Günde Ne Kadar Tuz Almalıyız?

Sağlıklı yetişkin bir birey için günde 5 gram tuz yeterlidir.(1 çay kaşığı kadar)

Sağlığımız için, az ama iyotlu tuz kullanılmasını öneriyoruz. İyot, zeka geriliğini ve beyin hasarını önler, okul başarısını artırır. İyot kaybını önlemek için; tuz yemekler piştikten sonra eklenip kapağı kapatılmalıdır. Serin, kuru,ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda ve dolap içinde saklanmalıdır.

Yeterli Tuz Tüketimi İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sofralarda tuz bulundurulmamalı.

Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklenmemeli.

Tuz içeriği yüksek besinlerden ( etiketlerden içeriği okunmalı) uzak durulmalı.(Cipsler, fast food ürünler, konserveler, Salmura peynir ve zeytin, tuz içerigi yüksek yiyeceklerdir.)

Tuzlu peynir ve zeytin gibi gıdaları bir gece suda bekletilmek suretiyle tuz içeriği azaltılarak tüketilmelidir.

Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, fesleğen,limon gibi besinler ile baharatları kullanılmalı.

Yemeklerle birlikte yoğurt yenilmesi tuz tüketiminin azaltılmasını sağlar.

Hazır gıdaların etiket bilgileri okunmalı,” sodyum” içeren yiyeceklerden uzak durulmalı.

Tuz kullanımına dikkat çekmek için her yıl başka bir günde yaılmak üzere16- 22 Mart Tuza Dikkat Haftası etkinlikleri

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.