1. HABERLER

  2. SİYAH HAVUÇ VİTAMİN DEPOSU

SİYAH HAVUÇ VİTAMİN DEPOSU

Ereğli’nin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan ve sadece Konya’nın Ereğli ilçesinde yetişen Siyah havuç son yıllarda konsantre ürünleriyle,...

A+A-

Ereğli’nin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan ve sadece Konya’nın Ereğli ilçesinde yetişen Siyah havuç son yıllarda konsantre ürünleriyle, organik gıda boyası olarak kullanılmasıyla, şalgam hammaddesi olması sebebiyle ve özellikle içerdiği besin elementleri zenginliği gibi özelliklerinin sağladığı faydalar ile sürekli gündeme gelmekte. Yurt dışındaki çalışmalarda havucun antibiyotik özelliği dikkat çekmekte…

Daha önceleri sadece Çukurova bölgesinde şalgam hammaddesi olarak kullanılan Siyah Havuç hakkında açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürü Ökan ÖZGÜVEN “Siyah havuç son yıllarda özellikle konsantresi elde edilerek çeşitli ilaçların, çeşitli çocuk mamalarının, çeşitli hassas ürünlerin içeriğinde kullanılıyor. Organik renk maddesi olarak bir çok sektörde siyah havuçtan yararlanılıyor. Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırmada, içinde bulunan ''antosiyanin'' adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti-inflamatuar) özelliği ile antibiyotik bir ürün olduğu tescil edilmiştir.” Dedi.

Şalgamın hammaddesi olarak kullanılan Siyah havucun sağlığa olan faydalarının sayısız olduğunu vurgulayan Özkan ÖZGÜVEN, Ereğli’de 30 bin ton üretimi yapılan ve üretiminin bir miktarı başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere diğer Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen siyah havucun daha iyi noktaya getirilmesi, ulusal bir ürün haline gelmesi ve Ereğli’ye özgü bu ürünün dünyaya tanıtılması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak yapılan girişimler neticesinde, ulusal düzeyde hizmet veren Yalova Ataürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü konu uzmanları yaklaşık 6 aydan beri çalışmalar yürütmekte olduğu belirtti. ÖZGÜVEN, ayrıca konu uzmanlarının yaptıkları adaptasyon, yetiştirme teknikleri, deneme çalışmalarında aldıkları numunelerini değerlendirmeye başladıklarını ifade ederek Türkiye'nin ve bu coğrafyanın en kaliteli siyah havucunun topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla Ereğli'de yetiştirildiğinin altınız çizdi. Siyah havucu bu anlamda ulusal bir marka haline getirip dünyaya tanıtımını yapmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Yalova Ataürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü konu uzmanları Esra CEBECİ ve Fatih HANCI ile birlikte Konya Toprak Su Ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Sedat YOKUŞ’un kendisini makamında ziyaret ettiği İlçe Müdürü Özkan ÖZGÜVEN, konuyla ilgili bilgi alışverişinde bulunduklarını, özellikle siyah havuç tohumunun standart hale gelmesi çalışmaları hakkında bilgi aldıklarını ifade ederken ilerleyen günlerde konu uzmanları ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerinin katılımıyla havucun daha kapsamlı olarak masaya yatırılacağını sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.