1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Tarihi Mezar ‘ın Çıktığı Orhaniye’de, Arkeologlar Eşliğinde Kazı çalışması Başlatıldı
Tarihi Mezar ‘ın Çıktığı Orhaniye’de, Arkeologlar Eşliğinde Kazı çalışması Başlatıldı

Tarihi Mezar ‘ın Çıktığı Orhaniye’de, Arkeologlar Eşliğinde Kazı çalışması Başlatıldı

Ereğli'de geçtiğimiz günlerde yapılan kanalizasyon çalışması sırasında yapılan kazı sırasında insan kemikleri ile birlikte tarihi gözyaşı şişesi, cam vazo ve toprak testi çıkmıştı. Bugün ise Konya ve Ereğli Müze Müdürlüğünden gelen Arkeologlar eşliğinde

A+A-

Kanalizasyon kazı çalışması sırasında Roma dönemine ait mezar ve tarihi eserler bulundu. İşçiler tarafından bulunan tarihi gözyaşı şişesi, cam vazo ve toprak testi yetkililere teslim edilirken, kanalizasyon çalışmaları durdurulmuştu. İnsan kemiklerinin de bulunduğu bölgede detaylı arkeolojik çalışmalara ise bugün itibarıyla başlandı.

ROMA DÖNEMİNE AİT OLAN MEZARDAN,KEMİK VE GÖZYAŞI ŞİŞESİ ÇIKTI

Konya Büyükşehir Belediyesi bağlı KOSKİ ekipleri, Ereğli’de OrhaniyeMahallesi'nde, İşçiler kepçe ile kanalizasyon çukuru açarken tarihi mezara rastlamıştı. Bunun üzerine durdurulan kazı çalışmasında toprakların arasından insan kemikleri ile birlikte tarihi gözyaşı şişesi, cam vazo ve toprak testi çıkmıştı, İşçiler tarafından yapılan ihbar üzerine sevk edilen jandarmaekipleri, tarihi mezarın bulunduğu bölümde güvenlik önlemi aldı. Roma dönemi'ne ait olduğu belirlenen tarihi eserler ise müze yetkililerine teslim edilmişti.

DETAYLI ÇALIŞMALAR İSE BUĞÜN BAŞLATILDI

Kanalizasyon çalışmalarının da durdurulduğu bölgede müze yetkilileri tarafından detaylı arkeolojik çalışma başlatan Müze yetkililerinden oluşan ekip, Roma dönemine ait olan mezarda çalışma başlatırken, Edinilen bilgilere göre Münferit olarak tek kişiye ait bir mezar giriş kısmının bulunduğu mezarda,  Giriş kısmının Kuzeyden olması nedeniyle bu mezarın Roma dönemine ait olan Ana kaya mezar olarak kullanıldığı tahmin edilmekte olduğu öğrenildi. Mezarın 2 metre eni 2 metre boyundan yer açılarak çalışma başlatıldı.

Mezarın giriş kısmının tespit edilmesi üzerine çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Konya Müze Müdürlüğü ve Ereğli Müzesinden gelen Arkeolog Uzman ekip ve 4 işçi, ekip eşliğinde çalışmalara bugün itibarıyla başladı.Kazı çalışmaları gün içerisinde sürdü. Çalışmalar mesai bitimi ve havanın kararması üzerine yarına ertelenirken Ekiplerden yapılan açıklamada kazı çalışmalarının yarın sabah süreceği öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler