1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. UMUT TOHUMLARI ÖZEL KAŞİFLER’İN İSTANBUL YOLCULUĞU BAŞLIYOR
UMUT TOHUMLARI ÖZEL KAŞİFLER’İN İSTANBUL YOLCULUĞU BAŞLIYOR

UMUT TOHUMLARI ÖZEL KAŞİFLER’İN İSTANBUL YOLCULUĞU BAŞLIYOR

Programına Ereğli Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdürü A. Vefa DEMİRKIRAN tarafından hazırlanarak sunulan Umut Tohumları Özel Kaşifler Projesi 1 Mayıs 2018- 30 Nisan 2019 tarihleri arasında yürütülmek üzere kabul edildi.

A+A-

Programına Ereğli Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdürü A. Vefa DEMİRKIRAN tarafından hazırlanarak sunulan Umut Tohumları Özel Kaşifler Projesi 1 Mayıs 2018- 30 Nisan 2019 tarihleri arasında yürütülmek üzere kabul edildi.

Konu ile ilgili olarak yetkililer tarafından yapılan yazılı açıklamada;

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programına Ereğli Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdürü A. Vefa DEMİRKIRAN tarafından hazırlanarak sunulan Umut Tohumları Özel Kaşifler Projesi 1 Mayıs 2018- 30 Nisan 2019 tarihleri arasında yürütülmek üzere kabul edilmiştir. Proje, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi, Ereğli Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ereğli Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Orman Bölge Müdürlüğü Ereğli Orman Fidanlık Şefliği, ortaklığında Ereğli Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdürü A. Vefa DEMİRKIRAN yürütücülüğünde çalışmalar gerçekleştirilecektir.

                Projede,Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesihocalarımızdan Prof. Dr. Mustafa PEHLİVAN, Doç. Dr. Selçuk PEKER, Doç. Dr. Ahmet Oğuz AKTÜRK, Ereğli Orman Fidanlık Şefliğinden Orman Mühendisi Murat CİNİSLİ Uzman olarak görev alacaktır.

                Projenin TÜBİTAK tarafınca kabul edildiğinin ilan edildiği Mayıs ayı başında Ereğli ilçesinde tüm okullara projede katılımcı olarak başvuru yapmak isteyen öğrencilere duyuru yapılmıştır. Projede  Ereğli Kazım Demirel Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi, Ereğli TED Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Anadolu Lisesi, Ereğli Şehit Mustafa Yurter Özel Eğitim Mesleki Eğitim Okulu, Ereğli Kazım Karabekir Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri katılımcı olmak üzere başvuruda bulunmuştur.

                Projede grup liderliği üstlenecek öğrencilerle İstanbul Ataşehir’de bulunan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesindehttp://www.ngbb.org.tr/ Doğa Eğitimi Kampına 4-5-6 Eylül tarihlerindeEreğli TED Anadolu Lisesi öğrencileri katılacaktır.

Orta Torosların alt eteklerinde, İvriz Çayı zonundaki bereketli topraklar üzerine kurulmuş olan Ereğli ilçesi, coğrafi açıdan dağ, ova, yayla, plato gibi zenginliklere sahiptir. Hititler döneminde yapılan İvriz Kaya Anıtı, dünyanın en eski tarım anıtı olarak bilinmektedir. Merkez nüfusu 140 bin olan Ereğli’deki Orman Fidanlığı, 285 dekar arazide 50 türde yılda ortalama olarak 2 milyon fidan yetiştirmektedir. 3,5 milyon fidanı da ihtiyaçlar için stoklarında tutmaktadır.

                Ereğli’nin bu güçlü bahçe kültürüyle doğal bitki ve ağaç zenginliği üzerinde inşa edilen TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programına sunulan ve kabul edilen Umut Tohumları Özel Kaşifler projeyle Ereğli’deki muhtelif örgün eğitim kurumundan seçilen 80 öğrenci ile tohum toplama, tohum ayırma, ekime hazırlama, tohum ekimi, fidan bakımı çalışmaları yapılacak; bu çalışmaların çeşitli aşamalarında (özellikle arazide tohum toplama çalışmalarında) fotoğraflama, video çekimi ve pusula ile yön bulma eğitimleri uygulanacaktır. Ereğli bölgesine uyumlu 10 tür orman ağacı ile 15 tür şifalı aromatik bitki belirlenerek tohumları temin edilecek ve Ereğli Fidanlık Alanı ile Ereğli Belediyesince Oğuz Ata Tesisleri içerisinde tahsis edilecek alanda küçük bir bahçe ve botanik parkı oluşturulacaktır. Parkta Ereğli yöresine özgü endemik türlerin, aromatik ve şifalı bitkilerin, bahçe süs bitkilerinin inceleme ve uygulama çalışmaları yapılacaktır. Saksı ve tavalarda yetiştirilen bitkiler etiketlendirilerek görsel olarak sergilenmek suretiyle bölgenin bitkisel zenginliğine ilişkin bilgi, toplumla buluşturulacaktır. Söz konusu botanik parkında ziyaretçiler için bilgilendirme saatleri düzenlenecek; ağaç ve süs bitkilerinin üzerinde levhalama çalışması yapılarak halkın doğayı daha ayrıntılı öğrenmesi sağlanacaktır. Ereğli Eğitim Fakültesi ile Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezinin ortak oluşturacağı bir sevgi ormanı da projenin hedefleri arasındadır.

                Tüm bu faaliyetlerle öğrencilerin bölgenin doğal zenginlik, bilimsel farkındalık ve merak düzeyini artırmak, bilime karşı ilgi tutum ve başarılarını geliştirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca bu bilinçle yaptıkları çalışmaları derlemek, görsel ve yazılı tanıtım materyali haline getirerek diğer öğrencilere ve Ereğli halkına sunmak, yayımlanacak Bilim ve Doğa Kitabı ile yurt genelinde araştırma, inceleme ve sonuçların paylaşılması da hedeflenmektedir. Bilim ve Doğa Kitabı ile yurt genelinde araştırma, inceleme ve sonuçların paylaşılması da hedeflenmektedir.

                Proje faaliyetleri hafta sonları yapılan plan çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Faaliyetlere katılacak öğrencilerin araştırmalarda kullanacakları materyaller, ulaşım ve yemek giderleri proje kapsamında karşılanacaktır.Denildi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.