1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Yeni Yılın İlk Gününe Mutlu Bir Sindirim Sistemi İle Girin
Yeni Yılın İlk Gününe Mutlu Bir Sindirim Sistemi İle Girin

Yeni Yılın İlk Gününe Mutlu Bir Sindirim Sistemi İle Girin

Yılbaşı sofraları her zaman şölen yemeği gibi hazırlanır. Ancak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını, ölçülü ve dengeli beslenme kurallarını bir gece de olsa bir tarafa bırakmak doğru değil.

A+A-

Yılbaşı sofraları her zaman şölen yemeği gibi hazırlanır. Ancak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını, ölçülü ve dengeli beslenme kurallarını bir gece de olsa bir tarafa bırakmak doğru değil. Abur cubur ve çok karışık yemenin bedeli, yeni yılın ilk gününe gaz şikayeti, şişkinlik, sindirim sistemi rahatsızlığı ile başlamak olmasın. Liv Hospital Gastroentoroloji  Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek yılbaşı ve sonrasında mutlu bir sindirim sistemi için, sağlık tüyoları veriyor.

Yılbaşı öncesinde, güne bol su içerek başlayın. Akşama çok bol yemek düşüncesiyle, kahvaltıyı atlamayın. Gün içerisinde 8-10 bardak yani ortalama 2- 2,5 litre su tüketin. Öğle yemeğinde lif içeriği yüksek besinleri tercih edin.  Öğün atlamadan 2- 3 saat aralıklar ile az az ama besin öğeleri bakımından kaliteli ara öğünler tüketin. Yılbaşı yemeğinde ızgaralar, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş besinleri seçmeniz, hindi veya tavuk yiyecekseniz beyaz kısımlarını derisiz olarak tüketmeniz uygun olacaktır. Mezelerden ise çok yağlı ve bol baharatlı olmayan ve mayonez ilave edilmemiş yiyecekler sindirim sisteminizi yormaz. Et grubu seçeneğinizin hemen yanına alacağınız buharda pişirilmiş veya sote edilmiş sebzeler bağırsaklarınızı korur. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan iç pilav tüketimini sınırlandırmanız doğru yaklaşım olacaktır. Yeni yılın hep ağız tadı ile geçmesi düşüncesi ile yiyeceğiniz sütlü tatlı veya meyve tatlıları gecenizin yıldızları olabilirler. Alkol içecekseniz, mutlaka kaliteli protein içeriği olan yoğurtlu mezelerle ve az yağlı peynirlerle yapmaya çalışın. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları içerisinde erkeklerin 2 kadeh, kadınların ise 1 kadehten fazla alkol içmemeleri ve alkol içeriği daha düşük olan içecekleri tercih etmeleri önerilir.

Yılbaşı ertesi için öneriler

Çoğu zaman yeni yılın ilk gününün bir bölümünü uykuda geçirmek gibi bir kötü alışkanlığımız olmakta, geç saatlere dek beslenip, sonrasında da uykuya dalmaktayız. Aslında yeni günü daha enerjik karşılamak mümkün.

1.      Çok fazla tüketim yaptığınızı düşünüyorsanız güne bol su içerek başlamalısınız.

2.      Sabah kahvaltınızda yağsız yoğurt, 2- 3 dilim ananas ve 1- 2 ceviz tüketebilirsiniz. Gün içerisinde su tüketiminizi arttırabilir, papatya, melisa, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları içebilirsiniz.

3.       Hafif tempolu yürüyüşler yapabilir metabolizmanızın canlanmanızı vücudunuzdan toksinlerin uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

4.      Öğle ve akşam yemeklerinde ise sebze yemekleri ile yoğurt veya cacık tüketmek de yine sağlıklı bir yıla başlamanıza yardımcı olacaktır.

5.       Ara öğünleri mutlaka yapmalı, günü ılık bir duş alarak tamamlamalısınız.

Göbek eriten süper besinler

KAHVALTIDA KEFİR BULUNSUN

 

DETOKS İLE YENİLENİN: Bugün kısacık bir zaman ayırarak hazırlayacağınız bu yiyeceklerle kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. İki-üç gün bu önerileri uygulayabilirsiniz.

Limon, salatalık ve zencefilli detoks: İki limon, iki salatalık, bir-iki adet doğranmış zencefil, 10-12 bardak su. Yapılışı: Büyük bir sürahiye 10-12 bardak su koyun. Doğranmış salatalık, zencefil ve limonu içine ekleyin. Bir gece dolapta bekletin.

Detoks çorba: Bir su bardağı sebze suyu, bir çay bardağı domates suyu, dondurulmuş bezelye, börülce, dondurulmuş fasulye, bir tutam fesleğen (ince doğranmış), bir tutam kekik, tuz ve karabiber. Yapılışı: Bütün malzemeler büyük bir kaba konur ve karıştırılır.

Zencefilli detoks çay: Bir litre su, bir limon, bir demet maydanoz, bir silme çay kaşığı toz zencefil, bir dal kabuk tarçını kaynatın. Sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz.

GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN: Yılbaşı akşamı yenilen protein ve şeker ağırlıklı yemeklerin ve alkollü içecek tüketiminin yaratacağı hazımsızlık ve hipoglisemiyi önlemek için güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlamanız gerekiyor. Sağlıklı bir kahvaltı; ille de uzun zamanda hazırlanmış, her türlü besinin olduğu mükellef bir kahvaltı sofrası değildir. Açlık halinde olan vücudunuzu güne hazırlamak, iyi bir başlangıç yapmak için doğru besinleri yemeniz yeterli. Yapılan araştırmalar da göstermiş ki; kahvaltı ile kilo kontrolü kolaylaşıyor, okul ve iş performansı artıyor. Ayrıca tüm gün boyunca açlık halinizi de engelliyor. Evde hazırlayacağınız kahvaltı sofrasında antioksidan içeriği yüksek meyvelere yer verebilir, bir önceki gün aşırıya kaçtıysanız rafine undan yapılmış gıdalardan uzak durabilirsiniz. Hatta probiyotik bir yoğurt veya kefir ile birlikte tüketeceğiniz taze bir meyve sizi ağır bir kahvaltıdan çok daha iyi hissettirebilir.

Örnek kahvaltı mönüsü: 200 ml kefir veya probiyotik yoğurt 2 dilim ananas 2 adet ceviz Tarçın

 

AÇ KALMAYIN: 'Dün çok yedim, bugün hiçbir şey yememeliyim' diye düşünmeyin, eğer öyle yaparsanız yarın daha çok yersiniz. Bunun yerine yılın ilk üç gününü hafif geçirmeyi, sebze ağırlıklı beslenmeyi hedefleyin. Ana öğünlerde sebze ağırlıklı, ara öğünlerde bir porsiyonu geçmeyecek taze meyveler tüketmeye çalışın. Meyvelerin içerdikleri antioksidanlar ve vitaminler sizi bugün arındıracak, unutmayın.

SADE YEMEKLER TÜKETİN: Ana öğünlerde daha yalın ve sade yemekler tercih edilmeli. Örneğin fırında pişirilmiş somon ve yanına salata ile yenilen öğle yemeğinin ardından akşam yemeğini daha hafif bir sebze çorbası ile geçiştirebilirsiniz. Yılbaşı ertesi günü hedefiniz karın doyurmak yerine; vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmalıdır. Bu nedenle akşam yemeğinizde bol çeşitli sebze (kereviz sapı, kuru soğan, havuç, maydanoz, beyaz lahana) ve bol baharatla hazırlayacağınız çorbanızı ana öğünlerde tercih edebilirsiniz.

REZENE ÇAYI İÇEBİLİRSİNİZ

MİDE AĞRISINA BİTKİ ÇAYI: Aşırı yenilen yağlı ve asitli yiyecekler bugün midenizde rahatsızlık yaratmış olabilir. Özellikle rezene ve sarı kantaron çayı midenizi rahatlatır.

TATLI YERİNE KURU MEYVE: Dün akşam tükettiğiniz kuruyemişler ve yüksek karbonhidratlı besinleri düşünerek bugün tatlı yememenizi tavsiye ederim. Ama 'Dayanamıyorum, illaki az da olsa bir şey yemek istiyorum' derseniz az, çok az kuru meyve yiyebilirsiniz.

YATMAYIN, YÜRÜYÜŞ YAPIN: Yeni yıl sonrası tatil diye düşünerek evde saatlerce yatmayın. Mutlaka gün içerisinde yürüyüş ya da fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin. Hatta yeni yıl için kendinize haftalık 150-300 dakikalık yürüyüş veya egzersizi hedef edinmelisiniz. En doğru egzersiz; sizi sıkmayan, devamlılığı olacak egzersizlerdir. Fiziksel aktiviteyi kilo vermek için bir araç gibi değil, sağlıklı kaliteli yaşama destek olarak düşünün.

1 OCAK'TA DİKKAT EDİLECEKLER

 Bol su için.

 Ağır yemeklerden ve kızartmalardan uzak durun.

 Asitli içeceklerden kaçının.

 Yüksek baharatlardan kaçının.

 Sindirimi kolay besinler tercih edin.

 Buharda pişmiş veya fırın yemekler tercih edin.

 Tarifini verdiğim detoks suyundan 1 litre için.

 Bir öğünü çorba ve salata ile geçirin, mümkün ise akşamı da...

 Bir veya iki bardak sebze suyu içmeye çalışın.

 Taze meyvelerden bir-iki adet tüketin.

 Kuruyemişlerden uzak durun.

 Yürüyüşe çıkın.

 Tuzdan uzak durun.

OCAK 1 TELAFİ MÖNÜSÜ

KALKINCA:

Büyük bir bardak su (Akşamdan suya limon dilimleri, maydanoz, çubuk tarçın koyun

KAHVALTI:

Yazdığım örnek kahvaltı mönüsü

VEYA

1 bardak laktozsuz süt

3 kaşık yulaf

2 dilim ananas

Tarçın

2 adet ceviz

ÖĞLE:

1 kase sebze çorbası (Kabak veya lahana) Salata (Limonlu) 1 adet etimek

İKİNDİ:

1 kase yoğurt 1 adet meyve

AKŞAM:

200 gram fırın somon Bol salata (Limonlu)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.