1. HABERLER

  2. Yöresel Tatlılardan cevizli Sucuk

Yöresel Tatlılardan cevizli Sucuk

Halkapınar'da Kış hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor. Bağ bozumunun ardından yapılan, Üzüm şırasından pekmezin yanı sıra yöre halkı bandırma,...

A+A-

Halkapınar'da Kış hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor. Bağ bozumunun ardından yapılan, Üzüm şırasından pekmezin yanı sıra yöre halkı bandırma, köfter gibi yöresel tatlılar da yapılıyor.

 Halkapınar'da, bağ bozumu zamanı, hemen hemen her evin önünde kaynayan bir pekmez kazanı, iplere serilmiş bandırma, balkon, çatı gibi güneş gören yerlerde örtülerin üzerinde kurutulmayı bekleyen köfterleri görmek mümkün.

Halkapınar'da yaşayan Bu işi yıllardır yapan büyükler pekmez, pelte, bandırma ve köfter yapımının uzun ve meşakkatli bir iş olduğunu söylüyor.

Bandırma (Ceviz lokumu) tatlısının, üzümlerden şıra çıkarma, mayalama, kaynatma ve kurutma gibi 10-15 gün süren işlemlerden geçerek yapıldığını anlatan Mahallenin büyükleri "Benim tahminim yüzlerce yıldır bu tatlılar buralarda yapılıyor. Biz bunları annemizden büyüklerimizden öğrendik. Şimdi de biz çocuklarımıza öğretiyoruz. Başka yörelerde ceviz lokumu, cevizli sucuk diye bilinir, bizim Halkapınar'daki adı bandırarak yapılmasından dolayı 'Bandırma' diye bilinir"

Tatlılarda hiçbir tatlandırıcının bulunmadığını tamamen kültürel yöntemlerle ve doğal olduğunu da belirtiyor.

Halkapınar'da her yıl bağ bozumu zamanı, neredeyse her evin önünde kaynayan bir pekmez kazanı, iplere serilmiş bandırma, balkon, çatı gibi güneş gören yerlerde örtülerin üzerinde kurutulan köfterleri görmek mümkün

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.