1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Aydoslar ’da Ereğli'nin Yılkı Atları
Aydoslar ’da Ereğli'nin Yılkı Atları

Aydoslar ’da Ereğli'nin Yılkı Atları

Bölgemizde ve Toroslarda sert geçen kış Yılkı atlarını yaşamları güçleştiriyor. Aç kalan atlar yerleşim birimlerine kadar indiği görüldü.  Torosların Aydos dağlarının karla kaplı eteklerinde yaşayan yılkı atları zorlu hava şartlarında yaşamlarını sürdürme

A+A-

Bölgemizde ve Toroslarda sert geçen kış Yılkı atlarını yaşamları güçleştiriyor. Aç kalan atlar yerleşim birimlerine kadar indiği görüldü.  Torosların Aydos dağlarının karla kaplı eteklerinde yaşayan yılkı atları zorlu hava şartlarında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Daha önce Aydos’un Göğeri, Berendi Yaylası’nda görüntülenen yaban atlarından sonra, varlığı bilinen ama bugüne kadar görüntülenemeyen Karacadağ yaban atları da ilk kez Ereğli Dağcılık ve Tenis Kulübü’nün (ERDAK) geleneksel doğa yürüyüşleri gezisinde, Karacadağ’ın 1500 Metre  rakımlı zirvesinde görüntülendi.

Yılkı Atları nerede yaşıyor? Bu atların özelliği nedir

 

Yılkı atları eğitilmemiş ve doğada kendi halinde yaşamaya çalışan atlardır Bir zamanlar yöre halkının yaşlanan ve hizmetini tamamlayan ve dağa salınan atlar birbirleri ile çiftleşerek üremişler ve yabanileşmişler. Yılkı atları, 10-12 attan oluşan öğrekler (gruplar) halinde dolaşıyorlar. Her öğreğin bir lider atı var. Aydos’un Göğeri- Berendi Yaylası’nda yüzlerce Yılkı atı yaşıyor. Öğrekler halinde yaşıyorlar çünkü kışın zor şartlarında kendilerine saldırmak isteyen kurtlarla bu şekilde mücadele ediyorlar. Kışın yiyecek bulmak zor. Bu atlar kışın oldukça zor şartlarda yaşam mücadelesi verirler. .Bu yılkı atları karları deşip geven yiyerek hayatta kalıyor soğuktan korunmak içinde bir birlerine sokularak soğuktan korunuyorlar Metrelerce karın altında kalan otlara ulaşamazlar. Karın boyu metrelerce olabiliyor. Onlar burunlarıyla karı delerek altındaki ota ulaşıyorlar. Onların sığınakları çam ağaçlarından oluşan orman. Kışın kar yağdığında ağaçların altına sığınarak yaşamlarını sürdürüyorlar.

Bu bölgede yıllardan beri yaşayan yılkı atları, sürü halinde hareket ederler. Su ihtiyaçlarını dere yataklarındaki eriyen kar sularından karşılarlar ve insanlardan olabildiğince uzakta durular. bu yılkı atları karları deşip geven yiyerek hayatta kalıyor soğuktan korunmak içinde bir birlerine sokularak soğuktan korunuyorlar.

Bu atlar  aç kaldıklarında köylere inip zarar verebilirler, "Yılkı atlarının beslenme yönünden kriz dönemi olan aralık ve mart ayları arasında katı gıda ihtiyaçlarının giderilmesi adına su kaynaklarının olduğu yerlere Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü  yonca balyaları bırakır. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile planlı bir şekilde çalışma yapılırsa aç kalmaları önlenebilir. Yaz mevsiminde ise bu hayvanların susuz kalmamaları için çalışmalar yürütülmektedir.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Türkiye genelinde ağır kış şartları altında doğada yaşayan hayvanların beslenmeleri için çalışmalar yapar. Daha önce taşımacılıkta ve çiftçilikte kullanılan atların, sahiplerince doğaya bırakılarak terk edilmeleri üzerine yabanileşen ve genetik değeri olmayan yılkı denilen bu hayvanlar için yemleme çalışması yapılır. Bu çalışma ile hayvanların tarım arazilerine zarar vermemelerini ve beslenme açısından zor durumda kalmamalarını önlemek amaçlı yapılmaktadır. Bu yıl Konya'da kış sert geçmektedir. Kış mevsiminde Konya ve ilçelerinde, şu ana kadar yaban hayvanları için doğaya 180 ton yiyecek ve yem tabiata bırakılmıştır.

İşte doğanın ve yaşamın güzellikleri bunlar olsa diyoruz. Ayrıca bunları vurarak katleden bilinçsiz ve cahil insanlara asla müsaade etmeyelim ki doğanın güzellikleri bozulmasın hiçbir şekilde canlıya kıymayalım diyoruz.

Bulunduğumuz yer ve Bölgede böyle bir sorun yaşandığında ise Jandarma ve kolluk kuvvetlerine bildirmek ise vatandaşlık görevimiz olduğunu unutmayalım. Allah’ın verdiği o canı kimse alamaz!

1-004.jpg2-006.jpg3-011.jpg4-010.jpg5-007.jpg6-002.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg19.jpg20.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.