1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Bakandan Uyarı Bunu Yapmanın Cezası 1000TL
Bakandan Uyarı Bunu Yapmanın Cezası 1000TL

Bakandan Uyarı Bunu Yapmanın Cezası 1000TL

           Uygunsuz yerde kurban kesene 1000 TL cezaÇevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sosyal medya hesabı üzerinden...

A+A-

           Uygunsuz yerde kurban kesene 1000 TL ceza
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sosyal medya hesabı üzerinden bu fotoğrafı paylaşarak vatandaşı uyardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kurban Bayramı'ndaki hayvan kesimleri sırasında çevrenin kirlenmemesi ve kötü kokuların önlenmesi için bir dizi tedbir aldı. Bakanlık, 81 ildeki denetim ekiplerinin Kurban Bayramı boyunca çalışması için genelge gönderdi.

Buna göre, bakanlık ekipleri, zabıtalarla birlikte bayram boyunca satış ve kesim yerlerinde denetim yapacak. Bakanlık, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmasını isterken, kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin alo 181 hatlı telefona ihbar edilmesini istedi.

 Kurban parası cezaya gitmesin

Hayvan kesim noktalarının nasıl olacağının genelgede belirtildiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar şunları söyledi: “Kesim yerlerinin altı beton ve sızdırmaz olmalı. Kesim anında çıkacak atıklar bertaraf edilmeli. Atıkların nereye götürüleceği belirlenmeli. Kesim sonrasında kesim yerinde kan olmamalı, kesim bittikten sonra kireçleme yapılmalı, kurban derilerinin taşınması sırasında kan sızdırmaması engellenmeli.” Belirlenen kurallara uyulmadığı takdirde cezai işlem uygulanacağını ifade eden Birpınar, “Çevre kanunun 20. maddesinin J fıkrasında 40 bin 632 TL ceza var. Bir vatandaş sokakta hayvanı keserse 1012 TL ceza yazacağız ama kesim yerinde bir kirlilik oluşursa 40 bin 632 TL cezayı yazacağız” dedi.

Kurban kesim yerine tazyikli su şartı

Bakanlığın uyarıları doğrultusunda büyükşehir ve ilçe belediyeleri de kurbanlık satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirler alacak. Belediyeler, kurban alanlarında, su, elektrik, kanalizasyon veya fosseptik çukuru gibi altyapıları hazırlayacak. Kurban kesim yerlerinin dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilmesi sağlanacak. Kesim yerlerinde tazyikli suyla yıkanma imkanı bulunacak. Yıkama suları kanalizasyona akacak şekilde yapılacak, kesinlikle çevreye verilmeyecek. Ayrıca bu yerlerde, kasap da bulundurulacak.

Hayvan dışkısına siyah torba şartı

Hayvan dışkıları gibi atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konacak. Gerektiğinde ikinci torba kullanılacak, ağzı iyice kapatılıp bağlanacak ve sızdırmaz kapalı özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alınacak. Hayvan dışkılarının özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak alınması sağlanacak. Her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.