1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. BEYAZ KİRAZ, BU SEZONDA GÜLDÜRMEDİ
BEYAZ KİRAZ, BU SEZONDA GÜLDÜRMEDİ

BEYAZ KİRAZ, BU SEZONDA GÜLDÜRMEDİ

İlçemiz Ereğli ve bölgenin vazgeçilmez tarımsal ürünlerinden olan beyaz kirazın hasadına başlan

A+A-

İlçemiz Ereğli ve bölgenin vazgeçilmez tarımsal ürünlerinden olan beyaz kirazın hasadına başlandı.

Bölge ekonomisi açısından önem arz eden ürünlerin başında yer alan Beyaz Kiraz, kozmetik, dondurma ve şekerleme sanayisinde kullanılan beyaz kiraz, bu sezon da üreticisinin yüzünü güldürmedi.

Geçtiğimiz yıllarda İtalya'ya ihraç edilen beyaz kiraz daha sonra birçok Avrupa ülkesine gönderiliyordu. İtalya başta olmak üzere Avrupa ve dünyadaki çeşitli ülkelere gönderilen beyaz kiraz, ağırlıklı olarak pasta süslenmesinde kullanılıyordu. Kozmetik sektöründe de kullanılan beyaz kirazdan çiftçi bu yıl umduğunu yine bulamadı. Bu yıl beyaz kirazın taban fiyatı 2 liradan açıklandı. İlçemiz Ereğli’de yaşanılan olumsuz hava sonrasında, Ereğli’de ve Bölgemizde birçok mahalle de beyaz kiraz yetişmedi. Soğuk havanın etkilediği yerlerde ise %70 oranında kayıp olduğu beyaz kirazın sadece %30 ‘luk bir dilime hitap ettiği öğrenildi.

Tek kiraz üretici dertli değil kiraz işçileri de bu duruma üzülüyor yeterli kirazın olmadığı giderlerin çok yüksek olmasıyla alış fiyatının tatmin etmemesi sonucu işçi de yevmiyesini vicdanen almakta sıkıntı duyduğunu söylerken bu durum hem üreticiyi hem işçiyi etkilemektedir. Aşırı sıcakların altında saatlerce emek vererek çalıştıklarını ve bu konudan mustarip olduklarını ifade eden kiraz işçisi bu duruma oldukça üzüldüğünü ifade etmektedir.

Konuyla ilgili kiraz üreticisi aynı zamanda eskiden Köy statüsünde olan Durlaz yeni ismiyle Yıldızlı Köyü Muhtarı Tevfik Özkubat konuyla ilgili şunları ifade etti;

KİRAZ ÜRETİCİ DESTEK İSTİYOR, YOKSA AĞAÇLARI SÖKÜYORUZ!

“Beyaz Kirazımız aslında Türkiye’de Ereğli bölgesinin ve bizim Yıldızlı Mahallesinin kirazı gerçekten gerek aroma gerekse kalite açısından güzel yalnız para etmiyor bu sene üründe zayıf. Zayıf olmasına rağmen 2 liradan açıklandı, Taban fiyatı İşçiyi zor kurtarıyor giderlerimizde var bu da bizi zorluyor ve biz büyüklerimizden şunu istiyoruz nasıl bir mısırın buğdayın şeker pancarının desteklemesi varsa biz meyvemizin de desteklenmesi istiyoruz. Biliyorsunuz beyaz kiraz dışarıya da gidiyor Ülkemiz ekonomisine katma değer sağlıyor.. Biz yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz. Bu sene geçmiş yıllara göre % 30 oldukça seyrek ve biz ağaçlarda kalmasın diye toplatıyoruz. Ürünün ağaçta kalması da sağlıklı değil. Bir sene sonra bu zarara uğratır bizi beyaz kirazın artık ticari anlamı kalmadı. Elma, Armut, Erik yetiştireceğiz artık! Beyaz Kiraz artık yavaş yavaş sönüyor, Kiraz ağaçlarını istemeye istemeye içimiz kan ağlayarak maalesef kısım kısım söküyoruz’’ dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.