1. HABERLER

  2. Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni Yapıldı

Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni Yapıldı

Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni YapıldıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulusal Strateji belgesiyle işsizlik...

A+A-

Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni Yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulusal Strateji belgesiyle işsizlik hedeflerini yüzde 5′e çekmeyi ve kadınların iş gücüne katılma oranını yüzde 41′e çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi.

Çelik, Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonunda düzenlenen Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreninde, yaptığı konuşmada, adalet, hoşgörü, barış, sevgi ve kardeşlik gibi kavramların İslam medeniyetinin mayası olduğunu belirterek, bu yüzden sadece kadına karşı ayrımcılığı değil tüm yaratılanlara karşı ayrımcılığı reddettiklerini söyledi.

Kadına yapılan ayrımcılığın güçlülüğün emaresi olmadığını aksine zayıflığın emaresi niteliğinde olduğunu ifade eden Çelik, ayrımcılığın “cennet anaların ayakları altında”dır diyen bir inancın mensuplarına yakışmadığını dile getirdi.

Kadınların sosyal yaşamdaki görünürlüğünün artmasıyla kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin ortadan kalkacağına inandıklarını ifade eden Çelik, hükümet olarak kadının toplumsal statüsünün yükselmesi ve sosyal yaşamda hak ettiği yeri alması için önemli çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Çelik, çalışmaları neticesinde son 10 yılda kadın işgücünün yaklaşık 3 milyon arttığını bildirerek, şöyle konuştu:

“Kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 23,3′ten yüzde 30,8′e, istihdam oranı ise yüzde 20,8′den yüzde 27,1′e yükselmiştir. Bu gelişme önemli ama bunun yeterli olmadığını sizlerde takdir edersiniz. Uzunca zamandır üzerinde çalıştığımız ve nihayetinde geçtiğimiz hafta yayınlanan ulusal istihdam stratejisi önümüzdeki yol haritası olması açısından son derece önemli bir belgedir. İnşallah 2023 hedefleri doğrultusunda, bu strateji belgesiyle işsizlik hedeflerini yüzde 5′e çekmeyi ve kadınlarımızın iş gücüne katılma oranını yüzde 41′e çıkartmayı hedefleyen bir strateji yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.”

Eğitim ile istihdam ilişkisinin zayıflığının iş gücü piyasasının en kronik sorunlarından biri olduğunu belirten Çelik, kadınlarda eğitim seviyesi artıkça iş gücüne katılma oranının da arttığına dikkati çekti.

Lise altı eğitim düzeyine sahip kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 26,3 iken, bu oranın lise mezunlarında yüzde 32,1′e yükseldiğini bildiren Çelik,  yüksek öğrenim mezunu kadınlarda ise bu oranın yüzde 72,2′ye ulaştığını kaydetti.

Çelik, “Bu tablo bize, öncelikli olarak kızlarımızın eğitimin sorununu çözmemiz gerektiğini göstermektedir. İşte bunu gören hükümetimiz ve ilgili bakanlığımız ‘her şeyin başı eğitim’ diyerek, eğitim alanındaki birçok çalışmayı gerçekleştirdi” dedi.

“Kır dizini evinde otur” veya “Elinin hamuruyla erkek işine karışma” gibi geleneksel erkek egemen anlayışların da kadın iş gücü piyasasındaki en önemli sorunlarından birinin olduğuna dikkati çeken Çelik, 12 yıllık Ak Partiiktidarında kadının adının hep olduğunu ve kadınlardan sosyal hayatta daha etkin olmalarını istediklerini söyledi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönülde Türkiye‘nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alma hedefinin toplumun sadece bir kesimiyle başarılamayacağını belirterek, kadınıyla erkeğiyle toplumun tüm kesimlerinin potansiyelinden yararlanılması gerektiğini dile getirdi.

Kadınların iş gücüne katılması konusunun özellikle 10. kalkınma planında vurgulandığını ifade eden Gönül, bu belgede 2018 yılında kadın istihdam oranın yüzde 35′lere varılmasının hedeflendiğine dikkati çekti.

-Birinciliğe Turkcell layık görüldü

Açılış konuşmalarının ardından, ödül alan şirketler açıklandı. Buna göre Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü birinciliğine Turkcell, ikinciliğine Yeşim Tekstil, üçüncülüğüne ise Ford Otomotiv değer görüldü.

Novartis, Unilever ve Vodafone‘a ise Jüri Özel Ödülü verildi.

Ödülü Bakan Çelik‘in elinden alan Turkcell‘in İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu İşçi Sezen, şirket olarak eşit fırsatları yaratmak için teknolojileri, istihdamları ve sosyal sorumluluk projeleriyle hep kadınların yanında olduklarını söyledi.

Turkcell personelinin yarısının kadınlardan oluştuğunu, bu oranın çağrı merkezlerinde yüzde 60′lara kadar çıktığını ifade eden Sezen, bu konuda çok hassas olduklarını dile getirdi.

Törene, ÇSG Bakanı Faruk ÇELİK,  Kocaeli Milletvekili ve TBMM Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel GÖNÜL, ÇSGB Bakan Yardımcısı Halil ETYEMEZ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın ASAN,ÇSGB Müsteşarı Ahmet ERDEM,Hakiş Başkanı Mahmut ARSLAN, Türkiş Başkanı Ergün ATALAY, Tisk Genel Sekereteri Bülent PİRLER, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Emine Tuncay ve birçok özel sektöre temsilcisi katıldı.

 

DSC_24571-1024x682 DSC_25891-1024x682 DSC_26121-1024x682 DSC_26451-1024x682

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.