1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Doç. Dr. Salih YILMAZ, EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY MI?
Doç. Dr. Salih YILMAZ, EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY MI?

Doç. Dr. Salih YILMAZ, EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY MI?

2014 Mahalli İdareler Seçimlerine yaklaşıldığı şu dönemde Ereğli kamuoyunda belediye başkanlığına aday adaylığınız konusunda yoğun bir beklenti...

A+A-

2014 Mahalli İdareler Seçimlerine yaklaşıldığı şu dönemde Ereğli kamuoyunda belediye başkanlığına aday adaylığınız konusunda yoğun bir beklenti var. Bu konuda halkımızı aydınlatmak adına sizden bilgi istiyoruz. Belediye seçimlerine dair görüşleriniz nelerdir?

SY: Şöyle ki bizler hem öğrencilerimizle hem de akademisyen arkadaşlarımızla birlikte Ereğli’nin gelişim stratejisi ve çevre planına yönelik olarak önemli araştırmalar yaptık. Bu araştırmaları yaparken de çoğu köy ve mahallemizin temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunduk. Bu görüş alışverişi içerisinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, odaların başkanları, önemli iş adamlarımız ve kanaat önderlerinin görüşlerini aldık. Bu araştırmalarımız aslında seçime yönelik değil tam tersine bir Ereğlili hassasiyetiyle ne yapabilirizin çabasıydı. Bu çabalarımız, seçim aday adaylığı olarak değerlendirilmiş olabilir.

Muhabir: Ereğli’ye dair öngörünüz nedir?

SY: Ereğli yaptığımız incelemeye göre müthiş gelişme potansiyeline sahip bir şehir olarak ortaya çıkıyor. Özellikle sahip olduğu verimli topraklar, dinamik genç nüfus, Anadolu’nun ortasında Akdeniz’e açılan kapı olması açısından da sanayileşmesi kısa sürede geliştirilebilecek şehir niteliği taşıyor. Bu açıdan bakıldığında hangi alanlarda yatırım yapılabilirliğine dair önemli sonuçlar elde ettik.

Muhabir: Elde ettiğiniz sonuçları kimlere sundunuz?

SY: Öncelikle Ereğli’nin gelişme stratejisi ve çevre planına dair raporumuzun özetini başta hükümetimiz olmak üzere bu konuda söz sahibi olabilecek bürokratlara sunduk. Bu araştırmamızı yaparken aynı zamanda seçim stratejisi ve eğilimler hakkında da bilgiler edindik.

Muhabir: Ereğli’de MHP güçlü gibi gözüküyor. Sizce AK Partinin durumu nedir?

SY: Aslında araştırmalarımız Ereğli’de AK Partinin gücünün daha fazla olduğunu ortaya çıkarmakta. Sorun bu gücü ve enerjiyi halka verebilecek ekip ve lider konusunda düğümleniyor. Oprukçu’nun basın ve TV üzerinden yoğun bir reklam kampanyası var. Ereğli gibi 40 ilden daha büyük bir şehirde tüm malzemeyi kum ve meydan üzerinde toplamak bir beceri sayılabilir. Fakat geçmiş belediye başkanları ile karşılaştırıldığında halkla ilişkiler ve sosyal gündemi belirleme konusunda deneyimini kimse inkâr etmemeli.

Aslında Ereğli, AK Parti iktidarı döneminde sayısal açıdan daha fazla yatırıma kavuşmuştur. Fakat bunun reklamını yapma ve halkla ilişkiler konusunda bir eksiklik hissediliyor. Biz Ereğlililerin en büyük sorunu Ereğli’yi siyasi anlamda bir yarış arenası gibi düşünerek halkı ayrıştırmak gibi duruyor. Örneğin belediye başkanlığını A Partisi kazansın da isterse yatırım gelmesin veya B Partisi kazansın da isterse yatırım gelmesin anlayışı geçmişten itibaren devam ediyor. Ereğli’de muhalefet hep yok edici biçimde yapılıyor. Tüm partiler olarak birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yatırımın gelebileceği siyasi tercihi yapmakta gecikiyoruz. Demek istediğim şu ki Ereğli MHP belediye başkanlığı ile ne kazanabilir bunu bir sorgulamamız lazım. Bunu sadece MHP olarak değil AK Parti veya CHP; belediye başkanlığında Ereğli’ye ne verebilir halk olarak bunu düşünmeli ve ona göre birlikte tercih yapmalıyız.

Muhabir: Peki ama Türkiye’nin her yerinde bu tür bir siyasi yarış olmuyor mu sizce?

SY: Evet her yerinde oluyor mutlaka. Fakat Ereğli’nin durumu biraz farklı. Örneğin Turgut ÖZAL; Ereğli’yi il olarak ilan etmeye geldiği gün yapılan protestolar sebebiyle aynı gün Karaman’ı il ilan etmiştir. Sayın ÖZAL, o gün sevgi gösterileriyle karşılansaydı ve taşlanmasaydı Ereğli şu anda ildi diye düşünebiliriz. O gün o protestoları düzenleyenler ve taş atanlar şimdi mutlular mı sizce? Zannetmiyorum. Ereğlililer olarak hangi partiden olursa olsun şehrin menfaatlerini düşünerek hareket etmeliyiz.

Ereğli’de bir kısım insanlar hayat standardı olarak oldukça üst seviyede yaşıyorlar. Ancak oldukça fazla sayıda genç bir nüfus da işsiz konumdadır. Bu işsiz gençleri ekonomiye nasıl entegre edebiliriz öncelikle bunu düşünmeliyiz. Ak Parti gelecek 2-3 yıllık dönemde Karapınar-Ereğli ve Ayrancı enerji hattında büyük oranda iş gücü yatırımlarına imza atacak. Bu dönemde Ereğli’de Ak Parti iktidarı olduğunu düşünürsek birçok gencin Ereğli bölgesinden kurulacak enerji hattında iş imkânı bulması kaçınılmaz olacaktır. Ereğli’de en büyük sorun işsizliktir. Belediyede 200-300 kişiye iş sağlamak bir çözüm değildir. Ereğli belediye başkanlığı AK Partide olursa ve alt yapı olarak da hem CHP hem de MHP tarafından desteklenerek birlikte hareket edilirse bu şehir hak ettiği yatırım ve iş gücü konusunda gelişmeyi kısa mesafede sağlayacaktır. Buna yönelik proje ve çalışmalar somut bir biçimde vardır.

Muhabir: Biz bunların çoğunu bilmiyoruz. Peki, Ereğli Belediye Başkanlığına aday adayı olacak mısınız?

SY: Şunu söylemek isterim ki AK Parti hükümeti olarak gelecek 5 yılda Ereğli ve çevresinde yaklaşık 300 milyon TL Kapalı Devre Sulama Sistemi, yüklü bir miktarda da yerli ve yabancı yatırımcının enerji yatırımı öngörülüyor. Bu amaçla 4 milyon 520 bin 297 liralık kamulaştırma yapılmıştır.  Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi sayesinde bölgemize ulusal ve uluslararası yatırımcılar gelecektir. Ereğli sanayisine yenilenebilir enerji gibi katma değeri yüksek yeni bir sektörde ivme kazandıracak ve cari açığın kapatılmasında önemli rol oynayacaktır. Konya Sanayi Odası tarafından Konya'ya kazandırılan Bölgesel İnovasyon Merkezi'nde yenilenebilir enerji konusunda çalışmaların bir benzeri Ereğli ve Karapınar’da da yapılarak, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Merkezi kurulacaktır. Bizler birlik ve beraberlik içinde bu yatırımlardan yaralanma fırsatını yakalayabiliriz. Ben hazırladığımız proje ve detayları hakkında ilgili yerlere bilgileri verdim. Daha geçen günlerde İl Başkanları Toplantısında Sayın Başbakanımıza da Ereğli’nin durumu hakkında kısaca bilgi sundum. Kendisi Ereğli’ hakkında bilgi sahibi olduğunu ve gereken özeni göstereceklerini dile getirdi. Ayrıca Ereğli davetimizi de yineledim. Görünen o ki Ereğli AK Partinin planlamasında gelecek 5 yılda önemli proje ve yatırımlarla karşı karşıya kalacak. Bu durum da hatırı sayılır bir insanın iş sahibi olmasına imkân verecektir. Bu projeler başlı başına Ereğli’de tüm işsizliğe son verecektir.

Belediye Başkanlığına adaylık konusuna gelince Ereğli’ye dair yaptığımız çalışmaların hiçbirisinde bir makam beklentisi olmadı. Ve bu konuda da çalışma yürütmedik. Fakat Ereğli’deki siyasi gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Eğer ki herhangi bir ihtiyaç doğar ve bize görev düşerse bu konuda elimizden geleni yapacağımızdan şüpheniz olmasın. Bununla birlikte şimdilik resmi bir başvurumuz olmadı. Zira amacımız Ereğli’ye aday adayı veya aday olmak değil seçim kazanmak ve memleketimize hizmet olmalıdır. Bu münasebetle şahsım, adaylıktan ziyade kim aday olursa seçimin kazanılması ve hizmetin Ereğli’mize götürülmesinin önünün açılması konusunda adımların atılması gerektiğine inanmaktayım. Zira şahsi menfaat ve hırsların siyasette hizmetin ve gelişmenin önünü tıkadığına inanmaktayım.

Muhabir: Aslında tam beklediğimiz cevap olmasa da siyasi anlamda uzak olmadığınız belli oluyor. Görev düşere Ereğli’ye geleceğinize dair izlenim edindik. Umarım Ereğli’ye dair çalışmalarınız devam eder.

SY: Ereğli bir sevda olmadığı sürece ne yaparsanız yapın bir faydanız olmaz. Ancak bu şehri severseniz, insanlar arasına ayrılık tohumu ekmez de birlikte hareket ederseniz başarı elde edebilirsiniz. Bizim tüm gayretimiz, çocukluğumuzda çektiğimiz sıkıntıları yeni nesiller çekmesin ve büyüklerimiz de tabiri caizse gün yüzü görsün.

Şu bilinmelidir ki;

Siyaset birilerini makam mevki sahibi yapmak veya para kazandırmak için değil halka hizmeti hakka hizmet anlayışıyla yapan insanların bir araya geldiği bir alan olmalıdır. Kaynakları etkin kullanmayı, adil olmayı ve liyakati esas almayan bir yönetim asla uzun süreli olamaz.

Kendi siyasi geleceğimizi milletin parasıyla inşa edemeyiz. Biliriz ki kamu kaynakları millete aittir ve tüyü bitmedik yetimin hakkı vardır.

Anlayışınız için teşekkür eder, tüm hemşerilerimize selam ve hürmetlerimizi sunarım.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.