1. HABERLER

  2. EKMEĞİMİZİ İSRAF ETMEYİN

EKMEĞİMİZİ İSRAF ETMEYİN

Ereğli'de TMO, Ticaret Borsası ve Halk Eğitim Merkezi organizasyonun da Ekmek İsrafı anlatıldı.Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleşen toplantıya Kaymakam...

A+A-

Ereğli'de TMO, Ticaret Borsası ve Halk Eğitim Merkezi organizasyonun da Ekmek İsrafı anlatıldı.

Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleşen toplantıya Kaymakam Şakir Erden, Ticaret Borası Başkanı Zekeriya Ünlü, TMO Aksaray Şube Müdürü Mehmet Ali Kayık ile çok sayıda davetli katıldı.

TMO Aksaray Şube Müdürü Mehmet Ali Kayık, 2013 yılında başlatılan Ekmek İsrafını Önleme kampanyasının halkla iç içe yürütüldüğünü söyledi.

Kayık, Kurumsal görevimiz yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici halk aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek, bu ürünlerin piyasasını düzenlemektir. Üretim kaynaklarının kıt ve sınırlı olduğu Dünyamızda hububat ürünleri artık daha değerli ve stratejik önem kazanmakta, kendine yeterlik yönüyle de ülkeler için avantaj sağlamaktadır. Hububatın ana öznesi ise buğday ve ekmektir.

Toplumumuzun nimet bildiği ve kutsal bir değer atfettiği ekmekle ilgili üretim, tüketim, israf ve tüketici alışkanlıkları konularında; Kurumumuz tarafından 2012 yılında yapılan araştırmada; ülkemizde günde ortalama 101 milyon adet ekmek üretildiği 95 milyon adedinin tüketildiği, günde 6 milyon ekmeğin ise israf edildiği sonucu ortaya çıkmıştır.

İsrafının bugünkü parasal karşılığı; yıllık bazda 1,5 milyar TL dir. Bu üzücü sonuçlar; ekmek israfının önlenmesine yönelik tedbirlerin ivedilikle alınmasını ve toplumumuzun gündemine taşınmasını zorunlu kılmış, bu doğrultuda ülkemizde "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" başlatılmıştır. Bir yıl boyunca devam eden kampanya sonucunda Ekmek israfında % ı 8 oranında iyileşme sağlanmıştır. Şüphesiz bu eğilimin sürdürülmesi gerekmektedir.

Kurumumuz koordinatörlüğünde yürütülen bu kampanyayla amacımız; En temel besin kaynaklarımızdan birisi olan ekmeğin üretim ve tüketim aşamalarında israfın önlenmesi ile bayat ekmeği n değerlendirilmesi hususlarında toplumumuzun daha fazla bilinçlendirilmesi, toplumsal bir duyarlılık ve farkındalığın yaratılmasıdır.

Yapılan araştırmalarda; Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atıldığı veya hayvan yemi olarak kullanıldığı görülmüştür. Üretimin bütün aşamalarından geçerek soframıza gelen ekmeğin tüketilmeden çöpe atılmasının açıklaması zor ve yanlış bir davranış olduğunu kabul ederek alışkanlıklarımızı yeniden sorgulamalıyız. Milyonlarca insanın aç uyumakta ve açlıktan hayatını kaybetmekte olduğunu unutmayarak bireysel olarak bu israfın neresinde olduğumuzu belirlemeliyiz. Bu sosyal sorumlulukla ekmeğimizi ve emeğimizi israf etmeyelim” dedi.

Borsa Başkanı Zekeriya Ünlü ise Türkiye’de israf edilen ekmeğin 542 bin ton buğdaya denk geldiğini, gıda tüketiminde bilinçli olmak gerektiğini kaydetti.

Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ise, “İzlediğimiz slajda bir çocuğumuz çöpe atılmış bir ekmeği önce dudağına sonra başına götürüyor. Bizde anne ve babamızın ellerini öpüp başımıza götürüyoruz. Hatta bayrağımızı da öpüp başımıza götürüyoruz. Ekmek bu değerler kadar kutsaldır. Bizler gereksiz tüketim yapıyoruz. Pilav ve makarnanın yanında ekmek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.