1. HABERLER

  2. EREĞLİ’DE SİYAH HAVUÇ HASADI BAŞLADI

EREĞLİ’DE SİYAH HAVUÇ HASADI BAŞLADI

EREĞLİ’DE SİYAH HAVUÇ HASADI BAŞLADIİlçemizde yıllara göre değişmekle beraber ortamala 25 bin dekar alanda yaklaşık 100 bin ton civarında siyah havuç...

A+A-

EREĞLİ’DE SİYAH HAVUÇ HASADI BAŞLADI

İlçemizde yıllara göre değişmekle beraber ortamala 25 bin dekar alanda yaklaşık 100 bin ton civarında siyah havuç üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve uzak doğu ülkeleri başta olmak üzere gıda sanayinde ve kozmetik sanayinde en verimli doğal gıda boyası olarak kullanılmaktadır. Siyah havuca rengini veren renk pigmentleri ve özellikle Antosiyanin maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle hücre yaşlanmasını önlemesi, hazmı kolaylaştırması ve mideyi rahatlatması nedeniyle siyah havuca olan ilgi her geçen gün artıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Orhan SOYLU Ereğli’de bulunan siyah havuç işleme merkezlerini ve siyah havuç sökümünü yerinde inceleyerek siyah havucun İlçe ekonomisine olan katkısı hakkında bilgi verdi.

Siyah Havuç ülkemizde sadece ilçemizde üretilmekte olup, bölge ekonomisi açısından vazgeçilmez tarımsal ürünlerin başında yer almaktadır. Siyah havuç Taze tüketim, şalgam suyu yapımı ve konsantre sanayisinde kullanılması sebebiyle özellikle Avrupa’dan ve Uzak doğu ülkeleri, Amerika’da konsantre olarak İlçemizden ihracatı gerçekleşmektedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürü Orhan SOYLU, Siyah havucun organik olarak da bebek mamalarında katkı maddesi olarak kullanıldığını ve İlçemizde yaklaşık 2 bin dekarlık alanda organik siyah havuç üretimin yapıldığını belirtti.

Ereğli Siyah Havucunun, sahaya yerleşmesinde, gelişmesinde iklim etmenleri ve bitki örtüsünün önemli rol oynadığını bu nedenle Ereğli Siyah Havucunu kaliteli olmasını ve bölgede üretilen siyah havucun pazar değerinin olmasını sağlayan en önemli faktörlerin başında havuç üretilen topraklarda ki potas ve kireç dengesinin uygun olmasının olduğunu ifade Gıda,Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürü Orhan SOYLU, “Ereğlimizin en önemli tarımsal ürünlerinden olan siyah havuç 2008 yılına kadar hammadde olarak yani taze havuç olarak yurt dışına ihraç edilmekte iken bu tarihten sonra ilçemizde kurulan konsantre işleme fabrikasında işlenmekte ve ihracatta ürüne artı bir katma değer sağlamaktadır.İlçemizde üretilen siyah havucun % 80’i konsantresanayinde % 20 si ise şalgam olarak değerlendirilmektedir. Siyah havuç üretimi ile İlçe ekonomisi açısından yaklaşık 40 milyon Tl’lik bir katma değer sağlanıyor. Yaklaşık 7 bin ton işlenmiş konsantre halindeki siyah havucun %95’lik kısmı başta İtalya, Fransa, İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Japonya ve Güney Kore gibi Uzak doğu ülkelerine ihraç ediliyor. İşlenmiş halde konsantre olarak ihraç edilen siyah havuç ayrıca artı % 30 olarak ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.” dedi.

Orhan SOYLU, Şalgam suyunun hammaddesi ve doğal gıda boyası (pasta, şekerleme sanayileri, hazır yoğurtlara rengini veren madde, havuç konsantresi) ham maddesi olarak koyu kırmızı meyvelerden yararlanan gıdacıların, en iyi sonucu Konya Ereğli'de yetişen siyah havuçtan almaya başladıklarını ifade ettiklerini sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.