1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. ETYEMEZ CENEVRE DE İLO Genel Kuruluna Katıldı.
ETYEMEZ CENEVRE DE İLO Genel Kuruluna Katıldı.

ETYEMEZ CENEVRE DE İLO Genel Kuruluna Katıldı.

 ÇSGB Bakan Yardımcısı Halil ETYEMEZ Cenevre’de İLO Genel Kuruluna Katıldı.Konferansın 103 üncü oturumundaKonuşan ETYEMEZ:”Sayın Başkan, öncelikle...

A+A-


ÇSGB Bakan Yardımcısı Halil ETYEMEZ Cenevre’de İLO Genel Kuruluna Katıldı.

Konferansın 103 üncü oturumunda

Konuşan ETYEMEZ:”

Sayın Başkan, öncelikle Konferans başkanlığına seçilmiş olmanızdan dolayı, sizi ve heyetinizi tebrik ederim.

Sözlerimin başında, işgal altındaki Arap topraklarındaki işçilerin durumuyla ilgili derin endişelerimizi ifade etmek isterim. Konuyla ilgili olarak Genel Müdür tarafından sunulan raporu memnuniyetle karşılıyor ve sorunların en kısa sürede karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde çözüme kavuşmasını diliyoruz.

Sayın Genel Müdüre, tüm ülkeleri yakından ilgilendiren “göç” konulu raporu için de ayrıca teşekkür ediyorum. Raporda da ortaya konulduğu üzere, dünyadaki göçmenlerin sayısı 232 milyonu bulmuştur ve bu yönüyle “göç” artık dünyamızın göz ardı edemeyeceği bir gerçek haline gelmiştir.

Göçmenlerin, bulundukları ülkelerin ekonomilerine sağladıkları katkıların ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ancak; göçmenlerin çalışma hayatında ayırımcı yaklaşımlara ve sosyal dışlanmaya maruz kalmaları, eğitim ve entegrasyon gibi alanlarda yaşadıkları sıkıntılar bazı ülkelerde sorunların kaynağı olarak gösterilip hedef haline getirilmeleri hepimizi endişelendirmelidir.

Oysa ki, göç hareketlerinin iyi yönetilmesi, hem göçmenler hem de göç alan ülkeler için kazan-kazan durumu ortaya çıkaracaktır. Buradan hareketle, ülkelerin sorumlulukları arasında göçmenlerin yaşama ve çalışma şartlarını iyileştirmenin yanı sıra, kendi toplumlarındaki yabancı düşmanlığı gibi algıları da yok etmenin yer alması gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Başkan, Değerli Delegeler,

Bundan elli yıl önce, başta Avrupa olmak üzere dünyanın her köşesine göçmen işçi gönderen Türkiye’nin, bugün yurtdışında bulunan nüfusu 6 milyonu aşmıştır. Bunun yanı sıra Türkiye, artık göç destinasyonu olan ve net göç alan bir ülke haline gelmiştir.

Türkiye’nin yaşadığı tecrübe, bizi göç yönetimi konusunda en deneyimli ülkelerden biri haline getirmiştir.

Ülkemize gelen göçün yönetilmesi amacıyla, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu”yla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nın verdiği ikamet izinleri ile Çalışma Bakanlığı’nın verdiği yabancı çalışma izinleri birleştirilerek uygulamada bütünlük ve kolaylık sağlanmıştır.

Bulunduğumuz coğrafyada meydana gelen savaşlar ve çatışmalardan kaçanlar, güvenli bir liman olarak gördükleri Türkiye’ye sığınmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacıların sayısı 1,5 milyona yaklaşmıştır.

Sayın Başkan, Değerli Delegeler,

Konferans gündeminde yer alan zorla çalıştırma, çalışma hayatını ilgilendiren bir diğer önemli konudur.

ILO tarafından açıklanan rakamlara göre, sayıları 21 milyonu bulan zorla çalıştırma mağdurlarının, içinde bulundukları durumdan bir an önce kurtulmaları için küresel düzeyde daha fazla çaba göstermemiz gerektiği inancı içerisindeyim.

Türkiye, bu konu ile yakından ilgili olan 29, 105 ve 182 sayılı ILO sözleşmelerini onaylayarak ulusal mevzuatına katmıştır. Bu kapsamda, özellikle çocuk işçiliği ile mücadele çerçevesinde alınan önlemler sayesinde, çocuk işçiliği sorunu artık Türkiye’nin gündeminden çıkmıştır.

Konferans gündeminin beşinci maddesini oluşturan kayıtdışı ekonomiyle mücadele de, Türkiye’nin üzerinde kararlılıkla durduğu konulardan biridir.

Hükümet olarak, özellikle son 12 yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde, kayıtdışı istihdamda %30’luk kayda değer bir düşüş elde etmeyi başardık.

Ancak, halen %33’ler düzeyinde seyreden kayıtdışı istihdam oranını, daha da aşağı çekme konusundaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.

Sayın Başkan, Değerli Delegeler,

Konuşmamın bu kısmında, Türkiye’de işgücü piyasasını ilgilendiren önemli ve güncel birkaç gelişmeyi de sizlere aktarmak istiyorum.

Küresel krize rağmen istihdam odaklı büyümeyi başaran Türkiye’nin işgücü piyasasını geleceğe hazırlamak amacıyla oluşturduğumuz “Ulusal İstihdam Stratejisi”ni bu yılın Mayıs ayı sonunda yürürlüğe koyduk.

Ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde işgücü piyasasında önemli ilerlemeler kaydettik. İş kayıplarının yaygın yaşandığı küresel bir atmosferde, son dört yıl içerisinde 5 milyon ilave istihdam oluşturmayı başardık.

İstihdam alanındaki tecrübelerimizi uluslararası platformlara taşıma hedefi doğrultusunda, İŞKUR’un üyesi olduğu Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği’nin (WAPES), dünya kongresine ev sahipliği yapacağımızı da memnuniyetle sizlere duyurmak istiyorum.

Mayıs 2015’te İstanbul’da düzenlenecek olan bu kongreye ülkelerinizin kamu istihdam kurumlarını şimdiden davet ediyorum.

Sayın Başkan, Değerli Delegeler,

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir madende, tarihimizin en büyük iş kazalarından biri meydana geldi. Bu elim kaza sonucunda, pek çok madencimiz maalesef hayatlarını kaybetti. Şehit madencilerimizi saygı ve minnetle anıyor; böylesi kazaların hiçbir ülkede tekrar yaşanmamasını diliyorum.

Kazanın meydana geldiği andan itibaren, taziye mesajları göndererek Türkiye’nin acısını paylaşan, başta ILO Genel Müdürü olmak üzere tüm ülkelere, Hükümetimiz ve Türk halkı adına şükranlarımızı sunuyorum.

Sayın Başkan, Değerli Delegeler,

Sözlerime son vermeden önce, Türkiye’nin 2014-2017 dönemi için ILO Yönetim Kurulu asil üyeliğine, en yüksek oyu alarak seçilmiş olmasından duyduğum memnuniyeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye’ye verilen destekten dolayı tüm delegelere teşekkür ediyorum.

ILO’daki bu önemli görevin yanı sıra, önümüzdeki G20 dönem başkanlığını da yürüteceğiz. Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı çerçevesinde, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ILO ile yakından çalışacağız. İstihdam ve çalışma hayatı gibi önemli konuların, G20 gündeminin üst sıralarında yer alması doğrultusunda çalışmalarımıza şimdiden başladık.

Sözlerime son verirken, Konferansın başarılı geçmesini diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.