1. HABERLER

  2. Güneş Arabası 'Kara- Tay' Şehir Turu Attı

Güneş Arabası 'Kara- Tay' Şehir Turu Attı

Konya Ticaret Odası (Kto) Karatay Üniversitesi öğrencilerinin ürettiği ve güneş enerjisi ile çalışan 'Kara-Tay' adlı aracın şehir turuyla tanıtımı...

A+A-

Konya Ticaret Odası (Kto) Karatay Üniversitesi öğrencilerinin ürettiği ve güneş enerjisi ile çalışan 'Kara-Tay' adlı aracın şehir turuyla tanıtımı yapıldı. 40 üniversiteden 48 aracın katıldığı TÜBİTAK 'Formula G' yarışlarında 16'ıncı sırada yer alarak finallere katılmayı hak kazanan Kara-Tay Mevlana Müzesi ve Alaeddin Tepesi çevresinde tur atarken büyük ilgi gördü.

6 arkadaşıyla birlikte aracı tasarlayan Kto Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi ve proje başkanı Hakan Özücan, 6 aylık çalışma sonrası aracı tamamladıklarını kaydetti. Aracı yaparken demir kullanmadıklarını ve kompozit malzemeden ürettiklerini belirten Özücan, şunları söyledi:

"Aracın bu özellikleri arabayı daha hafif kıldığı için yarış sırasında hız ve avantaj sağlıyor. Aracı uçak yapımında kullanılan atık kompozit malzemelerle yaptık. Böylece sosyal sorumluluk görevi gereği çevreye duyarlı temiz enerjili bir proje hayata geçirdik. Tek kişilik olarak dizayn edilen 'Kara-Tay' üzerinde toplam 213 adet güneş hücresi bulunmakta ve 110 volt elektrik üretmekte. Ayrıca araç üzerinde bulunan sıcaklık sensörleri gibi güvenlik tedbirleri sağlayan özel elektronik devreleri de kendimiz yaptık."

SAAT 80 KİLOMETRE HIZ YAPIYOR

Aracın hızının saatte 80 kilometreye ulaştığını da ifade eden Özücan, "İvmelendiği ve hava şartları iyi olursa bu hız 110 kilometreye kadar ulaşıyor. Hiç durmadan 2,5-3 saat yol kat ediyor. Aracımız kendi enerjisini kendi üretiyor. Güneşten elde ettiği enerjisi akülerine depolayarak motor sayesinde mekanik enerjiye çeviriyor. Aracımızı 80 bin lira gibi bir maliyetle oluşturduk." dedi.

24-25 Ağustos tarihleri arasında İzmit Körfez Pisti'nde gerçekleşen ve 40 üniversiteden 48 aracın katıldığı TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında 16'ıncı olduklarını da ifade eden Özücan, final yarışlarına katılmaya hak kazandıklarını da ifade etti. Aracı Konyalılara tanıttıklarını da ifade eden Özücan, trafikten gerekli izinleri alarak Mevlana Müzesi çevresi ve Alaeddin Tepesi etrafında şehir turu attıklarını da sözlerine ekledi. - Konya

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.