1. HABERLER

  2. Halil Etyemez "Soma ve Sonrası" adlı konferans verdi

Halil Etyemez "Soma ve Sonrası" adlı konferans verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, AK Parti Karatay Gençlik Kolları'nca organize edilen "Soma ve Sonrası" adlı konferans...

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, AK Parti Karatay Gençlik Kolları'nca organize edilen "Soma ve Sonrası" adlı konferans verdi.

Kazanın hemen ardından 10 müfettişin, bir saat içinde olay yerine intikal ettiğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez , "5 gün boyunca geceli gündüzlü yapılan çalışmaları bizzat yerinde takip ettim. Bu elim kaza karşısında devlet, tüm kurumları ve imkânları ile seferber oldu.

Bu gibi facialara aklıselimle yaklaşmalıyız. Bakınız bugün burada Soma ve sonrasını ele alıyoruz. Soma bölgesinden bize intikal eden bilgiler; art niyetli hareket ettiği her hallerinden belli olan ve işçi ailelerini kandıran bir takım avukatların türediği şeklindedir. Bizler kaza sonrası maddi ve manevi olarak faciayı yaşayan vatandaşlarımızı yanında olduk. 301 madencimizin 234’ünün toplam 632 hak sahibine ölüm geliri ve ölüm aylığı bağlama işlemleri tamamlandı. Soma’daki madenci şehitlerimizin SGK’ya olan her türlü borçlarını siliyoruz, ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartını kaldırıyoruz, aylık bağlanacak olan anne ve babalar için muhtaçlık kriterini kaldırıyoruz, şehit madencilerimizin bir yakınının kamuda istihdamını sağlayacağız. Madencilerimiz için 55 olan emeklilik yaş haddini 50’ye düşürüyoruz" dedi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun ilk kez müstakil bir kanunda ele alındığını söyleyen Etyemez, "Kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı. Kuralcı bir yaklaşım yerine önleyici yaklaşım esas alındı. İşyerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılıyor. Bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi gibi uzman personel görev yapacak. İşverenler ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alabilecek. Devlet 10 dan az çalışanı olan işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri giderlerini destekleyecek İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleme adına önceden risk değerlendirmesi yapılacak. Çalışanlar belli aralıklarla sağlık gözetiminden geçirilecek. Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu tüm işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulacak. İşveren tüm çalışanlarını, iş sağlığı ve güvenliği ile çalışma hayatına dair hak ve sorumlulukları hakkında bilgilendirecek. Çalışanlar işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine aktif katılım sağlayacak. Çalışan, ciddi ve yakın tehlikeyle karşı karşıya kaldığında çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilecek. Hayati tehlike durumunda işyerlerinin tamamında veya bir bölümünde iş durdurulabilecek. Kanunun bazı hükümleri aşamalı olarak hayata geçirilerek yeni durumlara uyum kolaylaşacak. Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu ve kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. Kanununun uygulanmasını kolaylaştırmak için, etkin idari yaptırım uygulanacak" diye konuştu.

Programa, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, Karatay Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Said Çelik, Hizmet İş Sendikası Başkanı Vacit Sır ve çok sayıda davetli katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.