1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dr. Mustafa Altınışık “1 Aralık Dünya Aids Günü”Açıklamasında Bulundu
İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dr. Mustafa Altınışık “1 Aralık Dünya Aids Günü”Açıklamasında Bulundu

İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dr. Mustafa Altınışık “1 Aralık Dünya Aids Günü”Açıklamasında Bulundu

İlçe Sağlık Müdürlüğü, Doktorlarından Mustafa Altınışık “1 Aralık Dünya Aids Günü”sebebiyle basın Dr. Mustafa ALTINIŞIK yaptığı açıklamada;“AIDS...

A+A-

İlçe Sağlık Müdürlüğü, Doktorlarından Mustafa Altınışık “1 Aralık Dünya Aids Günü”sebebiyle basın Dr. Mustafa ALTINIŞIK yaptığı açıklamada;

“AIDS ya da EBES, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve bu süreçte ölümcül enfeksiyonlara ve kansere sıklıkla rastlanır. HIV virüsü kana bulaştıktan sonra uzun yıllar belirti vermeyebilir ve kişi kendini iyi hissedebilir. HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre birkaç yıl içinde, hatta bazen daha uzun süre sonra ortaya çıkar.

HIV bulaştığı vücutta bağışıklık hücrelerine yerleşir ve bunun sonucu olarak vücudun bağışıklık sistemi yıkıma uğrar. Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük görülür.

HIV; kan ve kan ürünleri, sperm veya diğer cinsel sıvılar üzerinden insandan insana bulaşır. Ayrıca plasenta ya da süt yoluyla anneden bebeğine bulaşabilir. Öksürükle, hapşırıkla ya da el sıkışmak gibi olağan temaslarla bulaşmaz. Bu virüs oldukça hassastır ve vücut dışında havada ve suda uzun süre yaşayamaz. Bu nedenle bulaşması için vücut sıvılarının doğrudan teması gerekir.

HIV/AIDS gündelik temaslarla, aynı odada bulunma, aynı okulda okuma, aynı havayı soluma gibi yollarla bulaşmaz. HIV sağlıklı deriden geçmez. Bunun dışında HIV/AIDS ; El sıkışma, deriye dokunma, okşama, kucaklama ,yiyecekler, içecekler,aynı çatal, kaşık, bardak, tabak kullanmakla bulaşmamaktadır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.