1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Şanlıurfa’da, aşiretlerle 'çocuk gelin' protokolü imzalandı
Şanlıurfa’da, aşiretlerle 'çocuk gelin' protokolü imzalandı

Şanlıurfa’da, aşiretlerle 'çocuk gelin' protokolü imzalandı

Şanlıurfa’da, çocuk yaşta evliliklerin önüne geçebilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 4 aşiret lideriyle protokol imzaladı. Protokol ile aşiretler, erken yaşta ve zorla evliliklere izin vermeyecek.

A+A-

Türkiye’de en fazla çocuk evliliklerinin yaşandığı kentler arasında yer alan Şanlıurfa’da, bu evliliklerin önüne geçmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, kentte etkili olan aşiret liderleriyle iş birliğine giderek protokol hazırladı.

Yetkililer, erken yaşta evliliklerin sık görüldüğü Akçakale’de Bin Muhammed aşireti lideri İsmail Büyükaslan, Harran’da Fitit aşireti lideri Mehmet Aygün, Siverek’te Kırvar aşireti lidei Ahmet Kırvar ve İzol aşireti lideri Mehmet İzol ile bir araya geldi. Aşiret liderleri, 'Erken yaşta ve zorla evlilik ile mücadelede; Şanlıurfa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile iş birliği yapmayı, gönüllü olarak destek vermeyi kabul ediyorum' ifadelerinin yer aldığı metne imza attı. 

iha-44.jpg

Aşiret liderleriyle birebir görüşüp ikna ederek çocuk evliliklerinin önüne geçebilmek adına protokol imzaladıklarını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Bilici, “Bazı aileler çocuk yaşta evliliğin yasak olduğunu, bu durumun psikolojik ve sosyolojik sonuçlarının olumsuz olacağını bilmiyor.

Kendileri de küçük yaşta evlenen ebeveynler, erken evliliklerin normal olduğunu düşünüyor. Bizler ailelere ve aşiret liderlerine erken evliliklerin niçin zararlı olduğunu aktardık. Bizi dinledikten sonra ‘Bunlar yanlış şeyler, herkese anlatacağım’ dediler. O zaman ‘gel protokol yapalım gönül elçimiz ol’ dedik. Hiç çekinmeden hepsi kabul ederek, sürece destek sunmak istediler. Aldığımız bu olumlu karşılık bizleri de motive etti” dedi.

Çocuk evliliklerinin önüne geçebilmek için yapılması gereken ne varsa yaptıklarını ifade eden Bilici, "14 yaşındaki bir çocuğun 3’üncü eş olarak bir adama verildiği bir olay vardı. Çocuğumuz jandarmaya ‘beni kurtarın’ diyerek şikayetçi olmuştu. Bu kişiler için adli süreçler devreye giriyor. Mutlaka ceza alıyorlar. Bu insanlar için yapılması gereken ne varsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bu tip olaylardan etkilenerek aşiretler ile iş birliğine gittik” diye konuştu.

iha-46.jpg

HARRAN’DA 20 YAŞINDAN KÜÇÜK KİMSE EVLENMİYOR

Şanlıurfa'da, çocuk yaşta evliliklerin önüne geçebilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, yetkilileriyle protokol imzalayan Fitit aşireti lideri Mehmet Aygün, bölgesinde çocuk yaşta evliliğine karşı çıktıklarını söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüklerini ve bölgedeki durumu anlattıklarını ifade eden Aygün, "Ben bölgedeki durumu onlara anlattım. Harran’da daha önceleri uygulanan erken yaşta evlilik şimdi yoktur. 40-50 yıl önce erken evlilik yapılıyordu. Şimdiki gençler, bu tür evliliklere karşıdır. Artık gençleri evlilik için zorlayamıyorsun. İstediği kızı alamayınca isyan ediyorlar, karşı çıkıyorlar. Kızların fikri alınmadan hiçbir baba kızını evlendiremiyor. Bu tür evliliklerde bence Şanlıurfa töhmet altındadır" dedi.

iha-48.jpg

HARRAN’DA KADINA YÖNELİK ŞİDDET DE YOK

Kadına yönelik şiddetinde Harran bölgesinde olmadığını dile getiren Aygün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Harran'da kadına yönelik kesinlikle şiddet yoktur. Kadınlara karşı çok saygılıyız. Şahsen ben kendimden biliyorum. Eskiden zoraki evlilikler vardı. Ben de zorla evlendirildim. Ama ben kendi çocuklarıma bu evlilikleri uygulamadım. Ben 3 evliyim 20 çocuğum var. Şimdiye kadar bir eşime öf bile demedim. Bizim insanlarımız, eşlerine gerçekten çok saygılıdırlar. Bizim babalarımız zamanında olan bu evlilkleri artık aştık. Biz çocuklarımızı zorlayamıyoruz. Yaklaşık 5 yıl önce bu bölgede amca çocuğundan izin almadan kızını evlendiremiyordu. Bölgede ilk aşiret olarak bu geleneği de ben kaldırdım. Aygün aşireti olarak biz 5 bin kişiyiz. Benim akrabalarımın içinde erken ve zoraki evlilik yoktur. Herkes istediğine kızını verebilir. Bölgemizde 20 yaşından önce evlenen kız yoktur. Benim kızlarım 20 yaşını geçti. Çocukken çocuk yapmak, bir insana uygun değildir. İslamiyet de bu durumu kabul etmez. Bu vicdani bir durumdur. Harran Ovası'nda hiç kimse çocuğunu erken veya zorla evlendirmiyor.”

iha-4.jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.