1. HABERLER

  2. Torku’yu Çeçenistan’da Görmek İstiyoruz

Torku’yu Çeçenistan’da Görmek İstiyoruz

Konya Şeker’e ait Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri’ni gezen Çeçenistan Başbakanı Ruslan Edelgeriyev;---Torku’yu Çeçenistan’da görmek istiyoruz---Ticari...

A+A-

Konya Şeker’e ait Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri’ni gezen Çeçenistan Başbakanı Ruslan Edelgeriyev;

---

Torku’yu Çeçenistan’da görmek istiyoruz

---

Ticari ve ekonomik anlamda işbirliği yapmak üzere Türkiye’de bulunan Rusya Federasyonu Çeçenistan Başbakanı Ruslan Edelgeriyev ve beraberindeki heyet, Konya Şeker’in Meram Kampusu’nda bulunan dünyanın en büyük et ve süt tesisi olan Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’ni gezdi ve Torku markasıyla üretimi yapılan ürünleri yerinde inceledi.

Torku’ya ait gıda ürünleriyle tanıştıklarını ve burada da üretimi yapılan ürünlerin nasıl bir ortamda üretildiğini yakından gördüklerini söyleyen Çeçen Başbakan Edelgeriyev, “Torku firmasının et ve süt ürünleri üretimini gözlerimizle gördük, tadına baktık ve gerçekten de dünya standartlarına uygun çok güzel ürünler ürettiklerine tanık olduk. Çeçenistan’da da Torku’yu görmek istiyoruz ve bu konuda oluşacak işbirliğimiz sonucunda da her türlü yardımı yapmaya hazırız” dedi.

Türkiye’de bulundukları sürece tarım sektörünün çeşitli firmalarını gezdiklerini, Konya’da bulunan bazı firmalarla ortak ticari faaliyette bulunduklarını ve yeni anlaşmalar yaptıklarını belirten Çeçenistan Başbakanı Ruslyan Edelgeriyev, tarım, gıda ve makine sanayiindeki ürünlerin pazarlanması konusunda da Rusya ile Konya orasında bir köprü oluşturmak istediklerini vurguladı. Edelgeriyev, “ Konya’da üretimi yapılan ürünlerin Rusya ve Çeçenistan’da sergilenmesi için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Bizden kaynaklı yardımları yapacağız ve özellikle Konyalı yatırımcıların Rusya pazarına girmesine destek vereceğiz. Gerek uluslararası fuarlar olsun, gerek başka konularda olsun katılımlarına katkılarımız olacak. Bu arada bölgeyi sırf Rusya pazarı olarak görmemek gerekir diye düşünüyorum. Gümrük birliği anlaşması çerçevesinde hareket eden Beyaz Rusya, Ermenistan, Azerbaycan gibi ülkeler var, ayrıca birliğe giren ve girecek yeni ülkeler de halkaya ekleniyor. Yani olaya sadece Rusya pazarı olarak değil eski Sovyetler Birliği olarak bakılmalı. Bizim ülkemizde zincir marketlerimiz var. Torku firmasının ürünlerinin satışını buradan başlatarak Rusya pazarına girmesini, yani pazara sokmayı sağlayabiliriz.

Bizim de ülkemizde yatırımlarımız ve yatırım projelerimiz bulunuyor. Torku firmasını yatırım anlamında Çeçenistan’da görmeyi çok arzuluyoruz. Sucuk, salam, sosis, ayran, yoğurt, peynir yani et ve süt ürünlerinin bizim ülkemizde de üretilmesi pekala mümkündür. Bu konuda karşılıklı işbirliğine açığız ve sizinle ortak yatırımlar yapılması konusunda anlaşmalar yapabiliriz” diye konuştu.

Dünyanın en büyük et ve süt tesisi olan Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’ni gezmenin yanında Konya Şeker’in başka yatırımlarının da bulunduğu sunumu izleyen Çeçinistan Başbakanı Ruslan Edelgeriyev, Başbakan Yardımcısı Hasan Hakımov, Ekonomi Kalkınma ve Ticaret Bakanı Muslim Huçiyev, Ziraat Bakanı Musa Dadayev ve beraberindeki heyet, Konya Şeker’in yatırımlarını içeren sunumu hayranlıkla izlediler ve kendi ilgi alanlarında bulunan yatırımlar hakkında da AB Holding Ceo’su Hamdi Bağcı’dan bilgi aldılar.

Gezi sonrasında, eğitimini Konya’da gerçekleştiren ve Konyalı yatırımcılarla ortak ticari faaliyetlerde bulunan Başbakan Yardımcısı Hasan Hakımov da, Konya’dan Çeçenistan’a yatırım amaçlı gelebilecek yatırımcılara da devlet olarak büyük kolaylıklar sağlayacaklarını ve yapabilecekleri katkıları anlattı ve şunları söyledi;

“Türkiye’de Konya’da yüksek eğitimimi yaptım ve bu ülkeyle ticari faaliyetlerim oldu. Başbakan yardımcısı olduktan sonra Türkiye’yi ve özellikle Konya’yı Çeçenistan’da görmeyi çok istiyoruz. Çünkü Konya’nın bizim yanımızda ayrı bir yeri vardır. Savaş zamanında Konya ve Konya halkının bize çok yardımları oldu. Bu yüzden de ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İnşallah Konya Şeker’le işbirliği yapabiliriz. Konya Şeker’i Çeçenistan’a davet ediyoruz. Çeçenistanda Konya Şeker’le nasıl bir yatırım ortaklığı yapabilirizi karşılıklı yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkarabiliriz.

Çeçenistan’a yabancı yatırımcıyı çekmek için devlet olarak yapabileceklerimiz vardır. Bunlar arasında arazi tahsisi, şirket kurmanın kolaylaştırılması, vergi konusunda indirim, yerli partner ihtiyacının sağlanması, dürüst ve doğru partnerler bulunması gibi konularda yardımlarımız olacaktır. Bunun yanında devlet teşviklerimiz vardır. Yabancı yatırımcıyı da devlet teşviklerimizden yararlandırırız. Bunların yanında bana göre en önemlisi yabancı yatırımcıya güven tesis etmektir. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımız Kadirov Türkiye’den gelen yatırımcılarla bizzat ilgilenmekte ve görüşmektedir. Cumhurbaşkanımız Kadirov güven konusunda her türlü desteğin verilmesini bizzat sağlamaktadır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.