1. HABERLER

  2. Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) 7. Genel Kurulu Ankara’da yapıldı.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) 7. Genel Kurulu Ankara’da yapıldı.

Genel Kurul açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İŞKUR’un görevleri irdelendiğinde, esasında hepsinin...

A+A-

Genel Kurul açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İŞKUR’un görevleri irdelendiğinde, esasında hepsinin iki temel amaca hizmet ettiğini belirterek, “Bunlardan birincisi istihdamı korumak ve arttırmak, ikincisi ise işsizliği azaltmaktır” dedi. İşsizlik sorunu; bireyin aile içindeki konumunu, sosyal hayattaki yerini ve geleceğe dair umutlarını doğrudan etkileyen bir sorun olduğunu ifade eden Etyemez, “Kız istemeye gidilirken bile karşılaşılan iki sor vardır: Birincisi “oğlunuz askerliğini yaptı mı? İkincisi ise “oğlunuz ne iş yapar?’ sorusudur. Her iki soru da 50 puan değerindedir ve 100 puan almayan gence kız verilirken zorlandığını görüyoruz. Bu sınavı hemen hemen herkes yaşamıştır.

Bu açıdan bakıldığında İŞKUR; bireyin işini, aşını ve eşini bulmadaki rolüyle sosyal bir sorumluluğu yerine getirmekte, bireysel ve toplumsal huzurun sağlanmasına da katkı sunmaktadır. Neticede İŞKUR; iş bulmada doğrudan, eş bulmada ise dolaylı bir fonksiyona sahiptir” diye konuştu.

Etyemez, İŞKUR’un değişen ve daha etkin hale gelen kurumsal yapısıyla birlikte, yüklenmiş olduğu toplumsal misyonunu başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Etyemez, 2002′den 2011 yılına kadar 218 bin kişiye iş ve meslek danışmanlığı veren İŞKUR’un, son iki yılda 1 milyon 900 bin kişiye iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verdiğini bildirdi.

-KÜRESEL İŞSİZ SAYISI 197 MİLYONA ULAŞTI-

İşsizliğin, Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da bir sorunu olduğunu ifade eden Etyemez, küresel işsiz sayısının 197 milyona ulaştığını ve önümüzdeki 5 yıl içinde de 210 milyon kişiye çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Etyemez, İŞKUR’un aktif işgücü programlarının yanında pasif işgücü programlarını da yürüttüğünü belirterek şunları kaydetti:

“İşsizlik sigortası fonunun hayata geçtiği günden bu yana toplam 3 milyon 110 bin kişiye 6 milyar 450 milyon lira işsizlik parası ödendi. özellikle küresel kriz döneminde aktif hale getirdiğimiz kısa çalışma ödeneğinden bu güne kadar 227 bin kişi faydalanmış ve bu kişilerin kriz döneminde işlerini kaybetmelerinin önüne geçilmiştir.”

Etyemez, işsizlikle mücadelenin siyaset üstü bir konu olduğunu, bu konuda herkesin inisiyatif alması ve projeler üretmesi gerektiğini belirterek, “İşsizlikle mücadele konusunda yapmamız gereken daha çok şey var. 2023 yılında istihdam oranını yüzde 55′e yükseltmeye, işsizlik oranını yüzde 5′e kayıt dışı istihdam oranını da yüzde 15′lere indirmeyi hedefliyoruz. Kadınların işgücüne katımını yüzde 30′lardan alıp yüzde 40′ların üzerine çıkartmamız gerekiyor. Çünkü batıda bu oran yüzde 60′ların üzerinde” diye konuştu.

Genel Kurula Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Türk-İş Genel Sekreteri Pervul Kavlak katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.