1. HABERLER

  2. Türkiyenin 26. Başbakanı Davutoğlu

Türkiyenin 26. Başbakanı Davutoğlu

Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk sözleriTürkiye Cumhuriyetinin 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Merkezi’nde ilk konuşmasını yaptı.Sayın...

A+A-

Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk sözleri

Türkiye Cumhuriyetinin 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Merkezi’nde ilk konuşmasını yaptı.

Sayın Cumhurbaşkanım ve sizleri selamlıyorum. Beni layık gören herkese teşekkür ediyorum.

12 yıldır devam eden restarasyon devam edecektir.

12 yıl önce hasta muamelesi gören bu millet, kutlu bir yürüyüşe çıkmıştır. İster Paralel Yapı, ister başka engel çıkaranlar karşısında bu kutlu yürüyüş devam edecek ve AK Parti kadroları kaya gibi sağlam duracaktır ve durmaya da devam edecektir.

Ülkemize Konyamıza ve Bütün Hemşehrilerimize Hayırlı olsun .

Ahmet Davutoğlu kimdir?

12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yeni başbakanının Konya Milletvekili, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olacağını açıkladı. Davutoğlu, kimdir? İşte yeni Türkiye’nin Konyalı başbakanı…

Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, 62. hükümetin başbakanını açıkladı. Erdoğan, yeni başbakanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin ve İslam Dünyası’nın merakla beklediği isim, Ahmet Davutoğlu kimdir?

Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959 tarihinde, Taşkent, Konya’da dünyaya geldi. Annesi Memnune Hanımdır. Babası Mehmet Bey tekstil ve ticaretle uğraşıyordu. İlkokulun ilk dört yılını Hacı Süleyman Bey İlkokulu’nda okudu, Bahçelievler’e taşınınca ilkokulu orada bitirdi. Orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde, yüksek öğrenimini ise Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Siyaset Bilimi alanlarında tamamladı. 1984 yılında, üniversite eğitimini bitirmesinin ardından, gene Boğaziçi’nde Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’de ise doktorasını tamamladı.

Doktorasını tamamladıktan sonra 1990 yılında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Bu üniversiteye kazandırdığı Siyaset bölümünde, bölüm başkanı olarak göreve atandı ve de 1993 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Ahmet Davutoğlu, Eşi Sare hanım ve iki kızı ile beraber 1990'ın ilk aylarında gittikleri Malezya’da Kuala Lumpur'da, Çin mahallesinde bir ev tutup yerleştiler. 1995 yılında Türkiye'ye döndüler.

1993 yılında doçent oldu, 1995 – 1999 yıllarını Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde akademik eleman olarak geçirdi.

1998-2002 arasında, Harp Akademisi’nde misafir öğretim üyeliği yaptı. 1999–2004 yılları arasında Profesör unvanı ile Beykent Üniversitesi’nde senato üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulundu. Aynı yıllarda Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde de misafir öğretim üyeliği yaptı.

1980lerde tanıştığı Abdullah Gül başbakan olmasıyla Başbakanlık Başdanışmanı oldu. Yine İstanbul Belediye başkanlığından tanıştığı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan olduktan sonra da bu görevine devam etti. O dönemde 'gölge dışişleri bakanı' gibi dış temaslarda etkili olmaya başladı. AB ile temaslar, Kıbrıs müzakereleri, Irak savaşı gibi her alanda önemli rol aldı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve dönemin Başbakanı Abdullah Gül tarafından, 18 Ocak 2003′te Resmî Gazete’de yayımlanan kararla büyükelçi ünvanı verildi. 11 Mayıs 2009 tarihinde, meclis dışından yapılan bir atama ile T.C. Dışişleri Bakanı ünvanını kazandı.

İngilizce, Arapça ve Almanca bilen Davutoğlu, aynı zamanda pek çok akademik eseri olan bir yazardır.

Ahmet Davutoğlu, 1984 yılından beri Sare Davutoğlu ile evlidir. Sefure, Memnune, Mehmet, Hacer Büke adlarında 4 çocuğu vardır.

12 Haziran 2011′de yapılan genel seçimler sonucunda 24. Dönem Konya AK Parti Milletvekili olarak TBMM’ye girdi.

Eserleri

Alternative Paradigms: The Impact of Islamic ve Western Weltanschauungs on Political Theory. University Press of America, 1993

Civilizational Transformation and the Muslim World. K.L., Quill, 1994

Tarih idraki oluşumunda metodolojinin rolü: Medeniyetlerarası etkileşim açısından dünya tarihi ve Osmanlı. Divan Dergisi, 1999/2

Rewriting of Muslim Politics in the 20th Century: A Retrospective. Border Crossings (ed. Fred Dallmayr, Lexington, 2000, 91-112)

Stratejik derinlik: Türkiye’nin uluslararası konumu. Küre Yayınları, 2001

Küresel Bunalım. Küre, 2002.

Osmanlı Medeniyeti: Siyaset İktisat Sanat. Klasik, 2005.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.