1. HABERLER

  2. Anadolu’da Selçuklu Belgeseli’nin Tanıtımı Yapıldı

Anadolu’da Selçuklu Belgeseli’nin Tanıtımı Yapıldı

            Konya Büyükşehir Belediyesi ile TRT’nin ortaklaşa hazırladığı, 250 yıl boyunca...

A+A-
            Konya Büyükşehir Belediyesi ile TRT’nin ortaklaşa hazırladığı, 250 yıl boyunca hüküm süren Anadolu Selçuklu Devleti’nin bıraktığı derin izlerin anlatıldığı Anadolu’da Selçuklu Belgeseli’nin tanıtım toplantısı Selçuklulara başkentlik yapan Konya’da yapıldı.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin TRT ile ortaklaşa hazırladığı “Anadolu'da Selçuklu” belgeselinin Konya galası Karatay Medresesi Müzesi’nde yapıldı.

Programa Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, Türkmeneli Televizyonu Genel Müdürü Yalman Haceroğlu, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, kültür adamları, tarihçiler, akademisyenler, basın-yayın kuruluşlarının yöneticileri ile davetliler katıldı.

Anadolu'da Selçuklu Belgeseli’nin tanıtımının izlenmesiyle başlayan programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’da geçmişle gelecek arasında bağ kurma çalışmaları yürütülen bir dönemde belgeselin yapılmasının önemli olduğunu belirterek, toplantının yapıldığı Selçuklu eseri Karatay Medresesi Müzesi’nin önemine dikkat çekti.

Başkan Akyürek, “Selçuklu eserleri bazen bir mekteptir, bazen bir üniversite, imarethane, şifahane, ibadethanedir; handır, hamamdır, kervansaraydır. Ama sultanların sarayından, varlıklı insanların saraylarından günümüze kalan pek yoktur. Bunu sorguladığımızda kalıcı eserlerle ilgili bakış açısının insanlığa hizmet yolunda eserler olduğunu, kalıcı eserler olarak başkasına hizmet edecek yapılar yaptıklarını, kendi evlerine, saraylarına o kadar önem vermediklerini görüyoruz” dedi.

ANADOLU’NUN TAPU KAYITLARI

Ecdadın bıraktığı eserlerin sadece tarihi yönüyle değil, Anadolu’nun tapusu olması yönüyle de değerli olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, Anadolu Selçuklular’dan ve Osmanlılar’dan miras kalan eserlerin Anadolu’nun tapu kayıtları, hatta fatihleri olduğunu dile getirdi.

Tanıtım toplantısının önce Konya’da yapılmasının farklı bir anlam içerdiğini dile getiren Başkan Akyürek, “Burası Anadolu Selçuklulara 250 yıla yakın süre başkentlik yapmış bir şehirdir. Konya bu yönüyle ve diğer birçok açıdan da misyonu olan bir şehirdir. Biz de bu misyona hizmet etmeye gayret gösteriyoruz. Belgeselin hazırlanma süreci Selçuklu mirasının korunmaya çalışıldığı, restorasyonların devam ettiği bir sürece rastladı. Şu anda Konya’mızda 2 bin 687 bağımsız bölümden oluşan binaları restore ediyoruz. Büyük bir kısmı tamamlandı. Belki de dünyadaki en büyük toplu restorasyon çalışmasını yapıyoruz. Onlarca caminin de restorasyon çalışması da belediyemiz eliyle devam ediyor. Anadolu Selçuklu belgeseli böyle bir süreçte, yaptığımız çalışmalara değer katacak, bizlere destek vermiş, bizlerin gayretini artırmış olacaktır” diye konuştu.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de, Selçuklu eserleri denildiğinde akla Konya’nın geldiğini belirterek, belgeselin tanıtımının bir Selçuklu eserinde yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Selçuklu sultanlarının kendi saraylarını mütevazı yaparken camileri, medreseleri, kervansarayları çok özenerek yaptığına dikkat çeken Şahin, “Roma’ya gittiğinizde, çimentoyu ilk kullandıkları binalara baktığınızda estetiğin yavaş yavaş kaybolduğunu görürsünüz. Bizim eserlerimizde ise hala o hazzı yaşıyorsunuz. Bugün insanların gözüne sokarcasına Selçuklu eserlerini anlatmamız gerekiyor. 2 bölümlük belgeselin ötesinde TRT olarak daha fazla esere imza atacağız. Emeği geçen herkese ve katkıları için Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Konya Valisi Muammer Erol da, güzel işler yapmak isteyen insanların gayretleriyle tarihin tapusunun yenilendiğini vurgulayarak, belgeselin hayırlı olmasını diledi.

Programın sonunda Konya Valisi Muammer Erol ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Hadi Şenol’a plaket takdim ettiler.

ANADOLU’DA SELÇUKLU BELGESELİ

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin TRT ile ortaklaşa hazırladığı Anadolu'da Selçuklu Belgeseli için Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya'nın yanı sıra yaklaşık 20 ilde çekimler yapıldı. Anadolu Selçuklu Devleti'nin en önemli eserleri arasında yer alan Konya'daki Alaaddin Camii, Karatay Medresesi ve İnce Minareli Medrese, Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camii ile Aksaray'daki Sultan Hanı çekimi yapılan eserlerin başında yer alıyor.

Kale ve saray kalıntılarının animasyonla canlandırılacağı belgesel 30'ar dakikalık 2 bölümden oluşuyor. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Hadi Şenol’un, görüntü yönetmenliğini Sarper Hokna’nın yaptığı belgeselin ilk bölümü 26 Şubat Çarşamba günü saat 21.00’de, ikinci bölümü 27 Şubat Perşembe günü saat 21.00’da TRT HD kanalında, 3 Mart ve 10 Mart’ta ise saat 22.30’da TRT AVAZ’da yayınlanacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.