1. HABERLER

  2. ETYEMEZ, Kalp Sağlığı Platformu Etkinliğine Katıldı.

ETYEMEZ, Kalp Sağlığı Platformu Etkinliğine Katıldı.

ÇSGB Bakan Yardımcısı Halil ETYEMEZ,"Türkiye II. Çocuk Kalp Sağlığı Platformu" etkinliğine Katıldı.Türk Çocuk Kardiyolojisi ve Kalp Cerrahisi Derneği,...

A+A-

ÇSGB Bakan Yardımcısı Halil ETYEMEZ,"Türkiye II. Çocuk Kalp Sağlığı Platformu" etkinliğine Katıldı.Türk Çocuk Kardiyolojisi ve Kalp Cerrahisi Derneği, Çocuk Kalp Vakfı ve Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği tarafından İstanbul Polat Renaissance Otelde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan ETYEMEZ:''

Öncelikle geleceğimizin teminatı ve 2023 Türkiye’sinin gençleri olacak çocuklarımızın sağlığını yakından ilgilendiren; 2. Çocuk Kalp Sağlığı Platformu’na katılımlarınızdan dolayı sizleri saygı ile selamlarım.

Değerli Katılımcılar,

11 yıldır iktidardayız.

Bu süre zarfında her alanda yaptıklarımız ortada.

Eğitimden sağlığa, ekonomiden dış politikaya, çalışma hayatından sosyal güvenliğe kadar her alanda Türkiye’yi yeniden inşa ettik.

Hükümetimiz, ülkemizi Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefini koymuştur ve politikalarını bu doğrultuda planlamaktadır.

Değerli Katılımcılar, Değerli Misafirler,

Son 11 yıl boyunca yapılan başarılı çalışmalar ile Türkiye adeta çağ atlayarak hem vatandaşlarının yaşam standartlarını yükseltmiş, hem de güvenli bir büyümeyi gerçekleştirmiştir.

Bu büyük projelerin ve ekonomideki başarılarımızın arkasında 11 yıldır süregelen siyasi istikrar, sıkı bir şekilde uyguladığımız mali disiplin, büyük kamu yatırımlarımız ve sosyal devlet olma bilinciyle hareket etmemiz yatmaktadır.

Bununla birlikte, sosyal politikalarla desteklenmeyen ekonomik politikalar, toplumsal huzurun ve refahın geliştirilmesinde yetersiz kalmaktadır.

Sürdürülebilir sosyal uyum, ancak, çalışma barışının sağlandığı, çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunduğu, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi ve bunları tamamlayan sosyal yardımlar ve hizmetlerle mümkündür.

Tüm hizmetlerimizi, sosyal devlet olma bilinci ve “insanı yaşat ki devlet yaşasın” şiarıyla aziz vatandaşlarımıza sunuyoruz.

Değerli Katılımcılar,

Bu ilkeler doğrultusunda,

Cumhuriyet tarihinin en önemli reformlarından biri olan “Sosyal Güvenlik Reformu”nu başarı ile gerçekleştirdik. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur şeklinde yapılanmış üç ayrı sosyal güvenlik teşkilatını tek çatı altında birleştirdik.

Çok kısa bir zamanda gerçekleştirilen bu reform sürecinde sigortacılık alanında olduğu gibi sağlık alanında da çok çeşitli ve özverili çalışmalar gerçekleştirdik.

Sağlık alanında hizmeti en iyi seviyede topluma ulaştırmak için uygun mevzuat oluşturduk.

Bu alanda yaşanan gelişmeleri sürekli izlemek, incelemek ve ilaç harcamalarındaki artışa karşı alınan tedbirleri araştırmayı Sosyal Güvenlik Kurumumuzun öncelikleri arasına aldık.

Bu kapsamda, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak sağlık alanında gerçekleştirmiş olduğumuz ödemeleri dikkate alacak olursak;

2002 yılında 7.6 milyar TL olan toplam sağlık harcamaları tutarı 2012 yılında 44.1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Ekim ayı içerisinde yapılan çalışmalarla bu rakamın yıl sonu itibarıyla 50.1 milyar TL olması beklenmektedir. Bu tutarın 33.7 milyar TL’sinin tedavi, 15.6 milyar TL’sinin ise ilaç harcamalarına ayrılması beklenmektedir.

Sağlık alanında gerçekleştirmiş olduğumuz bu çalışmaların sonuçlarını almaya başlamış olmanın haklı gururunu yaşamaktayız.

2003’te %39 olan sağlık hizmeti memnuniyeti geçtiğimiz yıl itibarıyla %75’e yükselmiştir. Benzer şekilde “Sağlık hizmetlerinin kalitesinde sorun var” diyenlerin oranı 2003’te %44 iken 2012 yılında bu oran %17’ye düşmüştür.

Saygıdeğer Konuklar,

Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, önerilen korunma yöntemlerinin uygulanması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki hızlı ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak dünyada ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir.

Maalesef ülkemizde de kalp hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırayı almaktadır. Bununla beraber doğumsal kalp hastalıkları, tüm dünyada aileleri ve bebekleri bekleyen en önemli risklerin başında yer almaktadır.

Türkiye’de her yıl 13 ila 15 bin çocuk doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya gelmektedir. Bu çocukların yüzde 90’dan fazlası, yapılacak tedavi ve kalp ameliyatları ile sağlıklı ve normal bir hayat şansına yeniden kavuşmaktadır.

Ne yazık ki, bir bölümü ise yüksek maliyetler gerektiren kalp ameliyatları ve tedavi imkânlarının yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Değerli Katılımcılar,

Hepimizin bildiği gibi, ülkemizde çocuk kalp sağlığı hizmetleri son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetmektedir. Yeni açılan merkezlerle birlikte, çocuk kalp hastalıklarına yönelik tedavi imkânları geliştirilmektedir.

Ülkemizdeki belirli sayıdaki merkezde, çocuk kalp ameliyatları ve girişimleri, büyük bir başarı ile gerçekleştirilmektedir. Bu başarı ülkemiz için bir gurur kaynağı olmuş özellikle Ortadoğu ve Balkan ülkeleri açısından ülkemiz bir referans merkezi haline gelmiştir.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen maalesef çocuk kalp sağlığı hizmetleri, ihtiyacı karşılamaktan halen oldukça uzaktır. Çocuk kalp sağlığı konusunda, kişi, ekip veya organizasyon bazında gösterilen çabaların, artık bir araya gelmesi, ortak akıl çerçevesinde somut çözümlerin ortaya konulması zamanının geldiğine inanıyoruz.

Değerli Konuklar,

Bu noktada en önemli hususlardan birinin, çocuk kalp sağlığı hizmetlerinin finansmanının yeterli ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanması olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ise, en önemli görev Sosyal Güvenlik Sosyal Güvenlik Kurumumuza düşmektedir.

Bu amaçla başta yapılan geri ödemeler yeniden gözden geçirilmiş ve hizmetlerin sürdürülebilmesi için kalp ve damar cerrahları ve çocuk kardiyologları ile bir dizi toplantılar yapılmıştır.

Erişkinlere göre sayıları çok daha az olan çocuk kalp hastalarının tedavisinin finansal yönden teşvik edilmesi Sosyal Güvenlik Sosyal Güvenlik Kurumumuzun da politikaları arasındadır.

Uygun bir stratejik planlamaya göre bölgesel dağılım ve belirli standartlar gözetilerek oluşturulacak çocuk ve doğumsal kalp hastalıkları tanı ve tedavi merkezlerinin kurulmasını bizler de gerekli görmekteyiz.

Oluşturulacak bu çocuk kalp merkezlerinde kardiyoloji, kalp cerrahisi, kardiyak anestezi, yoğun bakım, yeni doğan, kardiyak radyoloji ve patoloji bilim dallarının entegre bir sistem bütünlüğü içerisinde çalışması verimlilik ve başarı için son derece önemlidir.

Sayın Konuklar,

Ülkemizde bu sorununun büyüklüğü, tanı, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin kapsamı ve sonuçları, psiko-sosyal ve ekonomik boyutları hakkında elimizde sağlıklı, yeterli veri ve bilgi bulunmamaktadır.

Bu bağlamda, çocuk kalp sağlığı konusunda ayrıca ulusal bir veri tabanı ve bilgi bankası oluşturulmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Aynı zamanda, sunulan hizmetlerin, özellikle cerrahi uygulamaların erken ve geç dönem sonuçlarının uluslararası kriterlerle kayıtlara geçirilmesi ve uluslararası kalite ve iyileştirme metotlarının uygulamaya konmasını gerekli görmekteyiz.

Bütün bunlarla beraber çocuk kalp sağlığının toplumun genel kalp sağlığı ile ilişkili boyutu üzerinde de önemle durulması gerekmektedir.

Erişkin yaşlarda kalp damar hastalıklarına yol açan risk faktörlerinin önlenmesi, çocuklukta kazanılan sağlıklı davranış kalıpları ile sağlanabilir.

Bu nedenle erişkin yaşlarda sağlıklı bir kalp-damar sistemine sahip olmak istiyorsak, çabalarımızı çocukluk yaşlarına yoğunlaştırmamız gerektiğine inanmaktayız.

Değerli Katılımcılar,

Bu bağlamda, sözlerime son verirken;

Çocuk Kalp Vakfı, Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği ve Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği tarafından organize edilen,

Ülkemizdeki çocuk kalp sağlığı hizmetlerinin dünya standartlarına yükseltilebilmesi için yapılacak çalışmaların ve çözüm önerilerinin tartışılacağı bu organizasyonun,

Çocuk kalp sağlığı açısından son derece faydalı olacağına inanıyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum.'' dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.