MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLU KONYA’DA
TÜRKİYE KIRIM’IN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİDİR Konya Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak...
TÜRKİYE KIRIM’IN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİDİR
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Konya’ya Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, kendisi adına yaptırılan parkta incelemelerde bulundu. Türkiye ne kadar güçlü ve büyük olursa Türk dünyasının en büyük desteği olacağını kaydeden Kırımoğlu, Türkiye’nin Kırım halkının her zaman yanında olduğunu söyledi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kırım Türklerinin demokrasi, özgürlük, medeniyet mücadelesinin elbette başarıya ulaşacağına inandıklarını belirterek, Kırım’daki tarihi mirasın canlandırılmasıyla ilgili çalışma başlattıklarını ifade etti.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Konya’ya gelen Kırım Türkleri’nin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisi adına yaptırılan parkta incelemelerde bulunarak hayatının anlatıldığı anıtın da açılışını yaptı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konyalılar olarak Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Konya’da görmekten ve ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Konya’da yaşayan Kırım kökenlilerin sayısının 30 binden fazla olduğunu söyledi.
Kırım Tatarları’nın 20. yüzyılda yaşadığı mezalimin insanlık tarihi adına karanlık bir sayfa olduğunu belirten Başkan Akyürek, “Kırım Tatarları’nın yaşadığı olaylar ve yaşadığı mezalim her zaman için bizlerde derin bir yara olarak iz bırakmış, çalışmalarımızda daha çok gayret göstermemiz gerektiğini, Kırım Türkleri’nin acılarını daha çok hissetmemiz gerektiğini hep bizlere hatırlatmıştır. Bugün taşıdığımız sosyal sorumlulukların temelinde coğrafyamız dışında yaşanılan olayların da izleri vardır. Onlardan yola çıkarak bütün insanlığa hizmet
etme duygusu vardır. Kırımoğlu, sadece Kırımlıların değil, bizlerin de aynı zamanda kanaat önderi konumundadır. Bizler de kendi mücadelesini her zaman yakinen takip ettik, destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
KIRIM’DAKİ TARİHİ ESERLER KÜLTÜREL MİRASIMIZDIR
Kırım’daki Han Sarayı, Mevlevihane, Odun Pazarı, Mimar Sinan eserleri ve diğer eserlerin kültürel mirasımız olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Kırım’da Gözleve’de şu anda ayakta olan Mevlevihane’nin yeniden ihya edilmesi, işlevsel hale getirilmesi, orada bazı kurslar düzenlenmesi, Mimar Sinan Camii ile o bölgenin birlikte bir kültür havzası olarak Kırım’da hizmet vermeye başlanması, aynı zamanda Han Sarayı’nın bir benzerinin Konya’da yapımı konusunda bir çalışma başlatma kararı aldık.”
Başkan Akyürek, Kırım Türkleri’nin demokrasi, özgürlük, medeniyet mücadelesinin elbette başarıya ulaşacağına inandıklarını belirterek, geleceğin daha aydınlık olmasını diledi.
ÇINAR AĞACI DOSTLUĞUN KİLOMETRE TAŞI OLSUN
Konya Valisi Muammer Erol, Kırım ile Türkiye birlikteliğinin dikilen çınar ağacı gibi uzun ömürlü olmasını, bundan sonra birlikte gerçekleştirecek çalışmaların ve dostluğun bir kilometre taşı olmasını diledi.
TÜRKİYE BİZ EN BÜYÜK DESTEKTİR
Kırım Türkleri’nin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da Konya’ya ilk kez 1992’de geldiğini belirterek, bu süre içinde Konya’nın bambaşka hale geldiğini gördüğünü söyledi. Türkiye’nin bu süreçte büyüdüğünü ve güçlendiğini kaydeden Kırımoğlu, Kırımlılar olarak bundan çok memnun olduklarını, Türkiye ne kadar güçlü ve büyük olursa Türk dünyasının ve Türk halklarının en büyük desteği olacağını ifade etti.
Rusya işgali altındaki Kırım halkının en çok manevi desteğe ihtiyacı olduğunu kaydeden Kırımoğlu, “Türkiye’nin bu zor durumda bize yardım elini uzatması bize en büyük destektir. Aynı zamanda toprağımızı işgal edenlere de önemli bir sinyaldir” dedi.
İnsan yaşarken herhangi bir yere isminin verilmesini uygun bulmadığını kaydeden Kırımoğlu, “Çünkü hayat uzun. Bir yaramazlık yapsam ne yapacaksınız? İnşallah ölene kadar bu parkın ismini değiştirmeye sebep olmayacağım” diye konuştu.
Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Rıfat Çubarov, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ile Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticilerinin bulunduğu programda anıtın açılışı yapılarak Kırım ile Konya dostluğunun simgesi olarak çınar ağacı dikildi.
Programın sonunda Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri tarafından günün anısında protokol üyelerine plaket takdim edildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.