1. HABERLER

  2. FOTO GALERİ

  3. Siyah Havucun Başkenti Akören’de Sezonun Son Hasadı
Siyah Havucun Başkenti Akören’de Sezonun Son Hasadı

Siyah Havucun Başkenti Akören’de Sezonun Son Hasadı

Bölgemiz ’de Siyah Havucun Başkenti olarak bilinen, Karapınar Akören’de sezonun son hasadı yapılıyor.

A+A-

Karapınar Akören’de yetiştirilen siyah havuçlar, Dünyanın 25 ülkesine ihraç edilerek bu ülkelerin gıdalarını renk katıyor.

Karapınar ve Ereğli ilçelerinde yetiştirilen siyah havucun konsantresi başta ABD olmak üzere Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinde doğal gıda renklendiricisi olarak kullanılmak üzere gönderilmektedir.

Sezonun son hasadını yapmakta olan Karapınar İlçesinin Akören Mahallesinde siyah havuç yetiştiriciliği yapmakta olan çiftçi Ayhan ERKOL ise üreticinin içerisinde bulunduğu sıkıntıyı şu ifadeleri ile anlattı.

ERKOL; "Siyah havuç bölgenin toprağına göre has bir ürün olduğunu, Yıllardır burada üretilmektedir. Bu topraklarda yetiştirilen siyah havuç Yurt dışına Fabrikalar aracılığıyla sevk edilmektedir. Siyah havuç doğal gıda boyası olarak kullanılıyor. Siyah havuç konsantresi, kırmızı renklendirici grubunda en kaliteli bir ürün olduğu söyleyen ERKOL, Gelişmiş ülkeler, sentetik gıda renklendiricilerini yasakladı. Bunun yerine siyah havuç konsantresi kullanılıyor. Havucun bölge açısından önemli bir ürünolduğunun söyleyen ERKOL, Havuç üreticisinin sıkıntıları olduğunu girdilerin ikiye katladığını özellikle elektrik ve gübre fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve borçtan adeta başımız dönüyor dedi. Şuan ki fiyatlarla ne havuç ekilir nede para kazanılır diyen ERKOL, Dolar ve Euro’nun yüksek oluşu işimizi güçleştiriyor hesaplarımız alt üst oldu dedi. Fabrikaların fiyatları biran önce şuan ki ücretin iki katına çıkartması gerektiğini söyleyen ERKOL, böyle olur ise bu şartlarda kimse havuç ekemez dedi.

Üretici Ayhan ERKOL, Siyah havuç ile Ülkemiz ve bölgemizin adı dünyada tanınır oldu ama!.. Üretici banka kapısı bekliyor borç içindeyiz ifadelerini kullandı. Havucun patenti ’de alınsa para etmeyince hepsinin lafta kalacağını belirten ERKOL, yetkililerin ve Fabrika sahiplerinin havuç üreticisinin bu sesine kulak vermesini istiyoruz’’ dedi.

dji_0016-001.jpg

dsc_2646.jpgdsc_2660.jpgdsc_2671.jpgdsc_2734.jpgdsc_2771.jpgdsc_2827.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.